Produkcja przemysłowa zwiększyła się o 9,5% do 936,8 tys. ton wagi poubojowej. W gospodarstwach prywatnych spadła ona o 2,4% do 541,2 tys. ton, a w gospodarstwach chłopskich wzrosła o 1,5%.
W strukturze rosyjskiej produkcji wieprzowiny zakłady przemysłowe miały udział 62%, prywatne gospodarstwa 35,6%, z kolei gospodarstwa chłopskie 2,7%.
Na dzień 01.10.2011 r. pogłowie trzody chlewnej we wszystkich rodzajach gospodarstw w Rosji wyniosło 18776,2 szt. i wobec zeszłego roku wzrosło o 0,4%.
Szacunki rosyjskiego ministerstwa rolnictwa wskazują, iż od stycznia do września 2011 r. Rosja importowała 500,5 tys. ton wieprzowiny (4,3% wzrost w porównaniu do analogicznego okresu roku 2010).
Do największych dostawców tego okresu zaliczyć należy Brazylię (25% całego importu), Niemcy (16%), Kanadę (15%), Danię (12%), Stany Zjednoczone (8%), Hiszpanię (7%) oraz Francję (5%).
W końcówce listopada tego roku ceny sprzedaży importowanych szynek bez kości na rynku w Sankt Petersburgu wyniosły 5,87 USD/kg, natomiast ceny karczku bez kości wyniosły 6,95 USD/kg.
Źródło: FAMMU/FAPA