Produkcja wieprzowiny wzrośnie w 2018 w porównaniu do roku ubiegłego. Będzie to następstwem zwiększonego pogłowia świń.
Na koniec roku 2017 u największych producentów wieprzowiny w UE pogłowie wzrosło następująco: Hiszpania +3,1%, Niemcy +0,7%, Dania 2,9%, Holandia 3,5%, Polska 7,1%. Amerykański departament rolnictwa USDA przewiduje spadek konsumpcji wieprzowiny w UE o 0,2% przy zachowaniu obecnego poziomu eksportu do krajów trzech.
Wzrost produkcji przy spadku konsumpcji oraz braku wzrostu eksportu będzie wywierał presję na cenę wieprzowiny w krajach Unii Europejskiej w 2018 roku. Nie powinniśmy zatem spodziewać się dalszych wzrostów ceny tuczników. Podwyżki w ostatnich czterech tygodniach miały charakter sezonowy.
Już w ostatnim tygodniu niektóre ubojnie niemieckie nie zaakceptowały ogłoszonej ceny 1,55 euro/kg (wbc) i stosowały w skupie własne cenniki. W innych krajach unijnych (Austrii, Francji, Belgii, Hiszpanii) wzrost ceny był łagodniejszy od +3 do +4 centów. W Danii i Holandii cena pozostała niezmieniona.
W bieżącym tygodniu ubojnie niemieckie dalej wywierały presję na cenę żywca wieprzowego. W związku z tym, że podaż żywca przekroczyła zapotrzebowanie przetwórstwa, cena tuczników spadła o 6 centów do wysokości 1,49 euro/kg (VEZG).
Źródło: KZP-PTCH