W 2017 roku nastąpił spadek produkcji unijnej wieprzowiny o 1%. Wykorzystując dobrą koniunkturę, która trwała od połowy 2016 roku do jesieni 2017, wielu producentów świń z UE zdecydowało się na powiększenie produkcji.
Wiosną 2017 roku pogłowie loch w UE wzrosło o 1%. Największy wzrost pogłowia loch zanotowano w Hiszpanii (+6%). Wzrosty pogłowia macior zanotowano również w Polsce, Danii, i Holandii. Z dużych producentów wieprzowiny jedynie Niemcy utrzymały stado loch na niezmienionym poziomie.
W rezultacie w bieżącym roku przewidywany jest wzrost produkcji wieprzowiny w krajach UE o 1%. Będzie to miało wpływ na ceny żywca wieprzowego w 2018 roku. Jak prognozują eksperci Rabobank, w pierwszej połowie roku ceny powinny osiągnąć poziom zbliżony do poziomu z roku 2015.
Przewidywany wzrost eksportu unijnego w br. o 2,5% nie zrównoważy presji podaży wieprzowiny na unijnym rynku w pierwszej połowie roku.
Źródło: KZP-PTCH