Jak informuje Aleksander Dargiewiczz KZP-PTCH, rynek wieprzowiny w krajach UE odbudowuje się. Pierwszy raz od czerwca 2017 roku notowania cen tuczników rosną. W ostatnim tygodniu cena wzrosła w Niemczech o 3 centy.
W ślad za tym wzrosły notowania o podobną wartość w Holandii, Belgii, Austrii. Nieco mniejsze wzrosty zanotowano we Francji (+2 centy) i Hiszpanii (+1 cent). Jedynie Dania utrzymała ceny sprzed tygodnia. (ISN) Zobaczymy, jakie decyzje w Danii zostaną podjęte dziś.
Podaż żywca wieprzowego spadła i nie pokrywa ożywionych potrzeb handlu. Niskie ceny są wykorzystywane w uzupełnianiu magazynów przed sezonem letnim. W wielu krajach zwraca uwagę spadek wagi ubojowej tuczników.
Wobec większego popytu w Niemczech cena tuczników wczoraj wzrosła o 7 centów do wysokości 1,40 €/kg (wbc). (VEZG)
Producenci świń mogą trochę odetchnąć. Wzrost ceny w Niemczech o 10 centów w ciągu ostatnich dwóch tygodni zapewne znajdzie odzwierciedlenie w cennikach krajowych zakładów mięsnych.
W USA cena tuczników również rośnie. W ciągu ostatnich 6 tygodni wzrost notowań wyniósł 20% do wysokości 1,60 $/kg (wbc). Ceny na tym poziomie lutym zapowiadają zyski producentów świń w sezonie letnim. Warunkiem jest wzrost eksportu. Marże ubojni zmalały, co związane jest z większą konkurencją o surowiec.
Źródło: KZP-PTCH