Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
19 kwietnia 2021, Poniedziałek.
Kursy walut: USD USD - 3.7816 EUR EUR - 4.5474 GBP GBP - 5.2474 DKK DKK - 0.6115
Archiwum
19.04.2021 13:45 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,90 - 6,50 zł/kg, średnia: 6,21 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni) +++ +++ +++ 16.04.2021 MATIF: pszenica MAJ21 - 217,75 (- 0,80%), kukurydza CZE21 - 220,25 (- 0,34%), rzepak MAJ21 - 509,25 (+ 0,25%) [euro/tona] +++ +++ +++

Sytuacja na rynku świń w Niemczech stabilizuje się po minionym tygodniu

Redakcja
trzoda chlewna uboj swin na wlasny uzytek zmieny w prawie

W ubiegłym tygodniu w krajach Unii Europejskiej wystąpiła duża niepewność na rynku tuczników. Wiele notowań zostało utrzymanych w Europie Centralnej. Kraje południowe i Wielka Brytania natomiast wykazały trend spadkowy.

 

Po dniach świątecznych i mniejszej liczbie dni ubojowych w Niemczech wystąpiła nadprodukcja żywca. Ceny w ubiegłym tygodniu nie zostały jednak zmienione, gdyż ciągle obowiązywały ustalenia z 25/10/2017. W rezultacie brak zmian na rynku niemieckim również kraje sąsiednie: Holandia i Belgia utrzymały swoje ceny. W Hiszpanii, Francji i Wielkiej Brytanii ceny tuczników spadły. 
 
W bieżącym tygodniu na rynku niemieckim sytuacja stabilizuje się. Nadwyżka żywca jest zagospodarowana przy wykorzystaniu pełnej mocy zakładów ubojowych, które próbują odrobić przestoje w dni świąteczne. Dlatego w dniu 8/11/2017 cena została utrzymana na niezmienionym poziomie 1,45 €/kg (wbc).

Ceny tuczników w USA na poziomie 1,35 $/kg (wbc) przynoszą producentom zyski w granicach od $10-$20 za sztukę. Optymistyczne nastoje producentów świń przełożyły się od razu na ceny prosiąt, które rosną od ośmiu tygodni. W ostatnim tygodniu cena za 18 kg prosię do tuczu wyniosła $53,78. Rok temu cena prosiąt kształtowała się na poziomie $23 za sztukę. W ostatnim tygodniu w USA ubito 2,45 mln sztuk tuczników, czyli 80 tys. szt. mniej niż przed rokiem. Zauważalny jest wzrost wagi ubojowej. USDA zaproponował nowy system oceny jakości tusz z uwzględnieniem marmurkowatości oraz koloru mięsa wieprzowego. Proponowany system oceny jakości wieprzowiny jest podobny do tego, który jest stosowany do oceny jakości tusz wołowych.

Źródło: KZP-PTCH