Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
28 października 2020, Środa.
Kursy walut: USD USD - 3.9313 EUR EUR - 4.6189 GBP GBP - 5.0998 DKK DKK - 0.6207
Archiwum
28.10.2020 MATIF: pszenica kons. GRU20 - 204,00 (- 0,85%), kukurydza LIS20 - 195,25 (- 1,14%), rzepak LIS20 - 381,00 (- 1,74%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.10.2020 13:39 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,00 - 4,70 zł/kg, średnia: 4,40 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni) +++ +++ +++ +++ +++

Sytuacja na rynku świń w Niemczech stabilizuje się po minionym tygodniu

Redakcja
trzoda chlewna uboj swin na wlasny uzytek zmieny w prawie

W ubiegłym tygodniu w krajach Unii Europejskiej wystąpiła duża niepewność na rynku tuczników. Wiele notowań zostało utrzymanych w Europie Centralnej. Kraje południowe i Wielka Brytania natomiast wykazały trend spadkowy.

 

Po dniach świątecznych i mniejszej liczbie dni ubojowych w Niemczech wystąpiła nadprodukcja żywca. Ceny w ubiegłym tygodniu nie zostały jednak zmienione, gdyż ciągle obowiązywały ustalenia z 25/10/2017. W rezultacie brak zmian na rynku niemieckim również kraje sąsiednie: Holandia i Belgia utrzymały swoje ceny. W Hiszpanii, Francji i Wielkiej Brytanii ceny tuczników spadły. 
 
W bieżącym tygodniu na rynku niemieckim sytuacja stabilizuje się. Nadwyżka żywca jest zagospodarowana przy wykorzystaniu pełnej mocy zakładów ubojowych, które próbują odrobić przestoje w dni świąteczne. Dlatego w dniu 8/11/2017 cena została utrzymana na niezmienionym poziomie 1,45 €/kg (wbc).

Ceny tuczników w USA na poziomie 1,35 $/kg (wbc) przynoszą producentom zyski w granicach od $10-$20 za sztukę. Optymistyczne nastoje producentów świń przełożyły się od razu na ceny prosiąt, które rosną od ośmiu tygodni. W ostatnim tygodniu cena za 18 kg prosię do tuczu wyniosła $53,78. Rok temu cena prosiąt kształtowała się na poziomie $23 za sztukę. W ostatnim tygodniu w USA ubito 2,45 mln sztuk tuczników, czyli 80 tys. szt. mniej niż przed rokiem. Zauważalny jest wzrost wagi ubojowej. USDA zaproponował nowy system oceny jakości tusz z uwzględnieniem marmurkowatości oraz koloru mięsa wieprzowego. Proponowany system oceny jakości wieprzowiny jest podobny do tego, który jest stosowany do oceny jakości tusz wołowych.

Źródło: KZP-PTCH