Pomimo, że unijny eksport wieprzowiny w bieżącym roku roku przewyższa poziom z roku 2015, to w porównaniu do roku ubiegłego zanotowano znaczący spadek. Jak podaje portal AHDB, w trzecim kwartale 2017 roku na rynek chiński trafiło o 50% mniej unijnej wieprzowiny niż przed rokiem. Największy spadek dotknął eksporterów Niemieckich (-63%).
Hiszpania stała się największym dostawcą europejskim na rynek chiński, chociaż dostawy wieprzowiny z Półwyspu Iberyjskiego spadły o -30% w stosunku do ubiegłego roku.
Eksport podrobów wieprzowych w trzecim kwartale również uległ zmniejszeniu o 18%, głównie z powodu mniejszych dostaw z USA i Niemiec.
Spadek eksportu można wytłumaczyć nie tyle wzrostem pogłowia macior w Chinach (albowiem liczba macior spadła), ale wzrostem ich efektywności związanej z konsolidacją produkcji. Ostatni raport USDA prognozuje wzrost produkcji wieprzowiny w Chinach o 0,5 mln ton w 2017 roku oraz o 1,2 mln ton w roku następnym. Jednocześnie eksperci przewidują stagnację w konsumpcji wieprzowiny w Chinach w roku następnym.
Wzrost produkcji przy stałej konsumpcji będzie negatywnie oddziaływać na wielkość importu. Ponadto większa rodzima produkcja będzie wywierała presję na wysokość ceny wieprzowiny w Państwie Środka, co może zniechęcać eksporterów do lokowania produktów wieprzowych na rynku chińskim. Raport USDA przewiduje spadek eksportu mięsa wieprzowego do Chin w 2017 roku o 24% oraz o 3% w roku następnym. W wyniku spadku eksportu więcej wieprzowiny pozostaje na rynku unijnym. Odczuliśmy to szczególnie ostatnim okresie, kiedy wystąpiły gwałtowne spadki cen żywca wieprzowego.
Źródło: Aleksander Dargiewicz - KZP-PTCH