Irlandia będzie produkować zdecydowanie więcej jagnięciny

Redakcja
pozostale zwierzeta hodowlane ceny-jagnieciny-import-miesa-owczego

Organizacja zrzeszająca przedstawicieli irlandzkiego przemysłu mięsnego (MII), zaprezentowała rządowi w Dublinie pięcioletni plan, który ma się przyczynić do zwiększenia pogłowia owiec na „zielonej wyspie”, a także będzie skutkował stworzeniem 500 nowych miejsc pracy w sektorze.

MII ma nadzieję, że przebudowa irlandzkiego stada owiec przyniesie wzrost eksportu mięsa jagnięcego o 20 tys. ton, natomiast dochody producentów jagniąt zwiększą się o około 150 mln EUR rocznie. Trzeba zaznaczyć, że irlandzki sektor owczarski jest w dużej mierze zależny od eksportu, gdyż udział krajowej konsumpcji mięsa jagnięcego w produkcji kształtuje się na poziomie 30% (konsumenci irlandzcy preferują bardziej brytyjską jagnięcinę).

Głównymi rynkami zbytu dla jagnięciny z Irlandii są Szwecja, Niemcy oraz Belgia, a spoza krajów UE Hongkong. Irlandki sektor owczarski generuje co roku 320 mln EUR zysku, wspierając 34 tys. producentów owiec oraz 2 tys. miejsc pracy w zakładach przetwórczych.

Przez lata irlandzki sektor owczarski ewaluował z dostawcy tusz w kierunku sprzedawcy droższych, świeżych elementów. Efektem tych zmian była dywersyfikacja rynków zbytu, na które dostarczana jest jagnięcina z Irlandii. Tym samym zwiększył się wywóz tego gatunku mięsa do Szwecji oraz innych krajów z Europy północnej.

Źródło: FAMMU/FAPA

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz