Rośnie eksport baraniny i jagnięciny z Nowej Zelandii - także do UE

Redakcja
pozostale zwierzeta hodowlane baranina-eksport-import

W I połowie sezonu produkcyjnego 2015/2016 Nowa Zelandia wyeksportowała łącznie 165,8 tys. ton mięsa jagnięcego, tj. o 6% więcej niż w analogicznym okresie sezonu 2014/2015.

 

Więcej tego gatunku mięsa trafiło do Chin (wzrost o 12% do 51,7 tys. ton), Wielkiej Brytanii (wzrost o 5% do 37,9 tys. ton), Stanów Zjednoczonych (wzrost o 8% do 10,2 tys. ton) oraz Niemiec (wzrost o 3% do 9,2 tys. ton), mniej zaś wyeksportowano do Arabii Saudyjskiej (spadek o 70% do 2,3 tys. ton).

W tym samym czasie zwiększył się także wywóz mięsa baraniego z Nowej Zelandii, o 2% do 52,6 tys. ton. Więcej tego gatunku mięsa wysłano do większości głównych rynków zbytu, m. in. do Chin (wzrost o 11% do 28,1 tys. ton) oraz do Wielkiej Brytanii (wzrost o 6% do 4,3 tys. ton). Warty zauważenia jest znaczący wzrost eksportu nowozelandzkiej baraniny na Tajwan, o 52% do 4,6 tys. ton.

Źródło: FAMMU/FAPA

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz