Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
25 maja 2018, Piątek.
Kursy walut: USD USD - 3,6686 EUR EUR - 4,3022 GBP GBP - 4,9061 DKK DKK - 0,5776
Archiwum
25.05.2018 14.20 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,50 - 6,20 zł/kg, średnia: 5,80 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++ +++ 24.05.2018 MATIF: pszenica kons. WRZ18 - 180,50 (+ 0,70%), kukurydza CZE18 - 169,50 (+ 0,59%), rzepak SIE18 - 363,00 (+ 1,04%) [euro/tona] +++ +++ +++ +++ +++

Fakty i mity hodowli zwierząt futerkowych

Marta Bykowska
pozostale zwierzeta hodowlane fakty i mity w hodowli zwierzat futerkowych

Hodowla zwierząt futerkowych, w szczególności mięsożernych, zawsze wzbudzała wiele kontrowersji. Materiały publikowane w internecie, głównie filmy są tendencyjne i przedstawiają  sytuację zwierząt z hodowli nie objętych nadzorem. Projekt ustawy zawierający m.in. zakaz hodowli zwierząt futerkowych świadczy o nieznajomości tematu i realiów tej hodowli. Fermy zwierząt futerkowych w Polsce przestrzegają najbardziej restrykcyjnych przepisów dotyczących dobrostanu zwierząt i są drugim największym producentem skór norczych w Europie (ok. 9 mln skór w roku 2016).

 

 

Obecnie w branży tej zatrudnionych jest ponad 60 tys. osób, pracujących na fermach lub w zakładach powstałych przy tej produkcji np. zakłady paszowe, zakłady produkujące klatki czy sprzęt potrzebny do pozyskania skóry. Aby spojrzeć szerzej na dany temat trzeba poznać fakty i mity związane z tą gałęzią hodowli.

 

Mit: Hodowla zwierząt futerkowych zagraża naturalnemu środowisku.

 

Fakt: Nie ma naukowych dowodów świadczących o negatywnym wpływie hodowli na środowisko. Zwierzęta futerkowe produkują naturalny nawóz, który używany jest do użyźniania gleb. Norki, lisy i jenoty zjadają uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego (ok. 400 tys. ton rocznie), które musiałyby zostać zutylizowane, co podniosłoby koszt produkcji drobiu czy ryb. Tuszki zwierząt futerkowych mięsożernych trafiają do biogazowni i wykorzystywane są do produkcji biogazu lub są wykorzystywane jako pasza dla psów i kotów.

 

Mit: Zwierzęta na fermie są źle traktowane, nie mają zapewnionego dobrostanu.

 

Fakt: Dobrostan na fermie zwierząt futerkowych jest najważniejszym czynnikiem wpływającym na jakość futra, a co za tym idzie na zarobek.  Polscy producenci kładą bardzo duży nacisk na likwidację pseudohodowli i wprowadzenie bardziej restrykcyjnych przepisów dotyczących dobrostanu. W Unii Europejskiej mamy najbardziej restrykcyjne przepisy dotyczące dobrostanu zwierząt, które mają zapobiegać pseudohodowlom. Psują one reputację branży zwierząt futerkowych. Stan zdrowia zwierząt jest monitorowany przez pracowników, jak i przez lekarza weterynarii, który jest na fermie raz lub dwa razy w miesiącu.

 

Mit: Nie ma kontroli na fermach i programów regulujących dobrostan.

 

Fakt: Podstawową kontrolą na fermie zrzeszonej jest kontrola z Polskiego Związku Hodowców Zwierząt Futerkowych, która ma na celu ocenę dobrostanu i ocenę pracy fermy. Obecnie w Polsce wprowadzany jest certyfikat WELFUR (stworzony w roku 2009 przez Europejską Federację Hodowców Zwierząt Futerkowych), który skupia się na dobrostanie lisów i norek. Wykwalifikowana komisja sprawdza dobrostan i utrzymanie zwierząt w trzech okresach: spokoju płciowego, rozrodu do odsadzenia młodych oraz okres pełnej wyrostowości młodych. W programie tym wyodrębniono 4 najważniejsze z punktu widzenia dobrostanu zwierząt zagadnienia: 1. zapewnienie odpowiedniego żywienia, 2. zapewnienie odpowiednich warunków utrzymania, 3. zapewnienie odpowiedniego stanu zdrowia, 4. zapewnienie odpowiednich warunków do właściwego dla danego gatunku zachowania się zwierząt (behawioru). Ferma, która przejdzie pozytywnie kontrolę w danym roku otrzymuje certyfikat. Następnie dokonywane są coroczne kontrole mające na celu utrzymanie dobrostanu zwierząt na jak najwyższym poziomie.

 

Mit: Hodowcy są zamknięci na ludzi i nie można zobaczyć jak wygląda taka ferma.

 

Fakt: Branża hodowców zwierząt futerkowych corocznie organizuje akcję  „Otwarte fermy”, gdzie chętne osoby mogą zarejestrować się przez stronę internetową i wybrać województwo, a w dalszych krokach fermę, którą chcieliby odwiedzić. Fermy zwierząt futerkowych otwarte są również na współpracę z uczelniami wyższymi, gdzie studenci mogą zobaczyć w praktyce jak wygląda praca na fermie.

 

Mit: Zwierzęta męczą się przed ubojem i są ubijane w niehumanitarny sposób.

 

Fakt: Zwierzęta mają zapewniony dobrostan przez całe swoje życie. Obecne metody uboju polegają na ogłuszeniu zwierząt, tak aby ubój był humanitarny i powodował jak najmniejszy stres u zwierząt.

 

Mit: Futra naturalne są nie potrzebne i można je zastąpić syntetycznymi.

 

Fakt: Wciąż istnieje duży popyt na futra naturalne, które co roku goszczą na wybiegach światowych marek. Futra naturalne mają jonizację ujemną przyjazną człowiekowi, również łatwo poddają się rozkładowi. W krajach, gdzie temperatury dochodzą do -50°C, futra naturalnego nie da się zastąpić. Futra sztuczne są stworzone z pochodnych ropy naftowej, co powoduje że proces ich tworzenia i utylizacji jest szkodliwy dla środowiska.

 

Mit: Zwierzęta fermowe są zagrożeniem dla zwierząt dziko żyjących.

 

Fakt: Norki i lisy fermowe to zwierzęta cechujące się spokojnym temperamentem, wytworzonym podczas długotrwałej selekcji. Ogrodzenie fermy zapobiega przedostawaniu się na fermę dzikich zwierząt, jak i ewentualnych ucieczek zwierząt fermowych. Hodowcy zabezpieczają się przed możliwością ucieczki zwierząt poprzez klatki zamykane tylko z zewnątrz oraz przez podwójne ogrodzenie. Większość zwierząt fermowych nie dałoby sobie rady na wolności, ponieważ karma dostarczana zwierzętom jest w postaci papki. Ze względu na wysoką jakość futer zwierząt fermowych, zmniejszyło się pozyskanie zwierząt dziko żyjących.

 

Podsumowując, przedstawione informację hodowla zwierząt futerkowych jest taką samą hodowlą jak innych zwierząt gospodarskich. Choć zwierząt tych nie zjadamy (z wyjątkiem mięsa króliczego), to staramy się wykorzystać je w jak najlepszy sposób. Popyt na najwyższej jakości futra wciąż jest wysoki, dlatego też należy hodować zwierzęta w krajach, które przestrzegają dobrostanu zwierząt i dbają o ich dobro przez cały czas. Zamknięcie hodowli zwierząt futerkowych w Polsce spowoduje przeniesienie ich na wschód, gdzie normy dotyczące dobrostanu nie istnieją. Ponadto jak wcześniej zostało wspomniane, zwierzęta futerkowe to naturalni utylizatorzy opadów z innych hodowli. Producenci będą musieli płacić za „pozbycie” się odpadów co wiążę się ze wzrostem cen  mięsa.

Marta Bykowska
Autor: Marta Bykowska
Absolwentka Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Studia magisterskie ukończyła na kierunku Zootechnika specjalność Animal Production Management w języku angielskim. Kontynuuje nauką na studiach III stopnia w temacie jakości mięsa ze szczególnym uwzględnieniem daniela europejskiego. Jest autorką i współautorką artykułów naukowych i popularnonaukowych w tematyce jakości mięsa.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora: