Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
19 września 2019, Czwartek.
Kursy walut: USD USD - 3,9267 EUR EUR - 4,3425 GBP GBP - 4,9062 DKK DKK - 0,5815
Archiwum
18.09.2019 MATIF: pszenica kons. GRU19 - 171,50 (+ 0,29%), kukurydza LIS19 - 164,00 (0,00%), rzepak LIS19 - 384,75 (- 0,32%) [euro/tona] +++ +++ +++ 18.09.2019 12:24 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,14 zł/kg (na podstawie informacji z 17 ubojni) +++ +++ +++

Oleiste i strączkowe

Duży wzrost eksportu rzepaku. Ogromną większość kupują Niemcy

Redakcja

Według MRiRW w okresie styczeń-czerwiec 2019 Polska wyeksportowała 100 764 ton rzepaku, w porównaniu do 46 089 ton rok wcześniej. Oznacza to wynik o 119% lepszy niż w tym samym okresie 2018 roku. W tym czasie jednak zaimportowaliśmy aż 226 603 ton rzepaku, sprowadzając go z Czech, Słowacji, Niemiec, Ukrainy i Węgier.

Czytaj więcej...

Czy upowszechnienie uprawy soi w Polsce jest możliwe?

Redakcja

Minister rolnictwa od dłuższego czasu przedstawia koncepcję zmniejszania deficytu krajowego białka paszowego poprzez zastępowanie białka importowanego białkiem rodzimej produkcji. – Uprawa soi w Polsce jest nie tylko możliwa, ale bardzo potrzebna, aby przynajmniej w części uniezależnić się od importu białka paszowego – podkreślił minister Jan Krzysztof Ardanowski podczas Krajowego Dni Soi. Szef resortu przyznał, że wielkim problem jest uzależnienie produkcji zwierzęcej w naszym kraju od zewnętrznego źródła białka, jakim jest modyfikowana genetycznie śruta sojowa. W Polsce na jej zakup przeznacza się rocznie około 4 mld zł.

Czytaj więcej...

Dobre prognozy zbiorów dla rzepaku

Redakcja

Komisja Europejska podniosła (w stosunku do maja) swoje prognozy produkcji nasion rzepaku w Polsce. Najnowsze szacunki zakładają produkcję na poziomie 2,48 mln ton, w porównaniu do 2,39 mln ton oczekiwanych miesiąc temu i 2,16 mln ton zebranych w 2018 roku.

Czytaj więcej...

IERiGŻ: Perspektywy dla produkcji unijnego rzepaku w 2019 r. pogorszyły się

Redakcja

Według oceny Oil World opublikowanej 3 maja br. przewiduje się większe niż wcześniej szacowano zmniejszenie areału uprawy do 5,61 mln ha (o 18,0% w relacji rok do roku), spowodowane głównie niekorzystnymi warunkami pogodowymi w czasie siewów (susza w wielu krajach), spadkiem opłacalności produkcji rzepaku względem zbóż, a także wprowadzonym w ostatnich latach zakazem stosowania neonikotynoidów do zaprawiania materiału siewnego.

Czytaj więcej...

Polskiej soi zagraża import z Ukrainy

Redakcja

- Jak wynika z obserwacji rynku, licznych sygnałów zgłaszanych przez zaniepokojonych rolników do moich biur poselskich, a także z mojego osobistego doświadczenia, sytuacja cenowa soi na krajowym rynku jest bardzo niekorzystna dla producentów rolnych. Po raz kolejny już w ostatnim czasie mamy do czynienia z obniżką cen rodzimej soi względem tej importowanej ze wschodu – alarmuje poseł Norbert Kaczmarczyk.

Czytaj więcej...

W 2018 roku wzrosła krajowa produkcja oleju rzepakowego

Redakcja

Przerób rzepaku w 2018 roku w zrzeszonych w Polskim Stowarzyszeniu Producentów Oleju tłoczniach wyniósł łącznie 2,79 mln ton wobec 2,564 mln ton nasion w 2017 roku. Wzrost w stosunku do ubiegłego roku o 226 tys. ton rzepaku miał swoje bezpośrednie przełożenie na krajową podaż oleju, która wzrosła z kolei o 106 tys. ton do poziomu 1,19 mln ton.

Czytaj więcej...

Amerykanie podwoili dostawy soi do Unii Europejskiej

Redakcja

Komisja Europejska opublikowała najnowsze dane na temat unijnego przywozu soi ze Stanów Zjednoczonych, wykazując wzrost o niemal 100% w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku. Obecnie Amerykanie dostarczają ponad dwie trzecie soi importowanej przez Unię Europejską.

Czytaj więcej...

Eksport polskiego rzepaku i oleju rzepakowego jest dużo gorszy niż przed rokiem

Redakcja

W okresie styczeń - sierpień 2018 zaimportowano do Polski 535.008 ton rzepaku (w tym 68,8 tys. ton w sierpniu), głównie z Czech, Rumunii, Słowacji i Ukrainy. Jest to wynik o 51,0% większy niż przed rokiem. Jednocześnie sprowadzono w tym czasie 106.767 ton oleju rzepakowego (w tym 18,9 tys. ton w sierpniu). Jest to o 8,6% mniej niż w analogicznym okresie 2017 roku. 

Czytaj więcej...

Europa uzależniła się od amerykańskiej soi

Redakcja

O tym, że zarówno Polsce, jak i całej Unii Europejskiej potrzebne jest kompleksowe podejście do własnej produkcji roślin wysokobiałkowych, wiadomo nie od dzisiaj. - Niestety europejska strategia na rzecz rozwoju tego typu upraw (głównie soi) utknęła w brukselskiej zamrażarce, a w Polsce jakakolwiek merytoryczna debata o pobudzaniu rodzimej produkcji niemal automatycznie torpedowana jest przez środowiska walczące z GMO, które nie mają nawet podstawowej wiedzy o rzeczywistym wykorzystaniu GMO w produkcji rolno-spożywczej, aktualnych badaniach naukowych oraz trendach w gospodarkach wysoko rozwiniętych państw zachodnich – czytamy w opinii Instytutu Gospodarki Rolnej.

Czytaj więcej...

Krajowa alternatywa dla importu soi

Redakcja

W miniony poniedziałek odbyło się uroczyste podpisanie porozumienia między Krajową Radą Drobiarstwa – Izbą Gospodarczą (KRD-IG) a Krajowym Zrzeszeniem Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych. Porozumienie dotyczyło wykorzystania w żywieniu drobiu rzepaku oraz śruty rzepakowej, stanowiących krajową alternatywę dla soi pochodzącej z importu.

Czytaj więcej...