Komisja Europejska opublikowała w środę najnowsze dane dotyczące unijnego importu soi. Zaprezentowane dane wskazują, iż przywóz z USA w okresie od lipca 2018 r. do połowy kwietnia br. wzrósł o 121% w stosunku do analogicznego okresu w latach 2017/2018 do około 8,2 mln ton.
Jest to efekt uzgodnień w Waszyngtonie pomiędzy przewodniczącym KE Jeanem-Claudeem Junckerem i prezydentem USA Donaldem Trumpem. UE importuje około 14 milionów ton soi rocznie jako źródło białka dla zwierząt gospodarskich i produkcji mleka. Jak poinformowali Juncker i Trump we wspólnym oświadczeniu z dnia 25 lipca 2018 r., na razie przyszła współpraca w dziedzinie handlu nie obejmie rolnictwa, jednakże UE i USA pracują nad rozszerzeniem handlu soją. Powinno to pomóc w rozładowaniu transatlantyckiego konfliktu handlowego z Chinami.
Udział Stanów Zjednoczonych w unijnym imporcie soi wynosi aktualnie 72. Stany Zjednoczone są obecnie największym dostawcą w Europie, wyprzedzając zdecydowanie Brazylię z udziałem na poziomie 21 proc. Rynek UE stanowi o 22 % amerykańskiego eksportu soi. Kolejnymi odbiorcami tego towaru są Chiny (18%) i Meksyk (9%).
W styczniu 2019 r. Komisja Europejska doszła do wniosku, że soja ze Stanów Zjednoczonych spełnia normy zrównoważonego rozwoju dla biopaliw w UE. Decyzja ta stwarza warunki do dalszego wzrostu tego eksportu.