Krajowa alternatywa dla importu soi

Redakcja

W miniony poniedziałek odbyło się uroczyste podpisanie porozumienia między Krajową Radą Drobiarstwa – Izbą Gospodarczą (KRD-IG) a Krajowym Zrzeszeniem Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych. Porozumienie dotyczyło wykorzystania w żywieniu drobiu rzepaku oraz śruty rzepakowej, stanowiących krajową alternatywę dla soi pochodzącej z importu.

 

Ceremonii towarzyszyła debata z udziałem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jana Krzysztofa Ardanowskiego, koncentrująca się na temacie zrównoważonego rozwoju polskiego rolnictwa oraz potrzebie poszukiwaniu nowych rozwiązań wzmacniających rodzimą produkcję. Konferencję w Centrum Prasowym Międzynarodowych Targów Poznańskich otworzył minister Jan Krzysztof Ardanowski, który omówił wyzwania, przed jakimi stoi polskie rolnictwo oraz podkreślił, jak ważne jest zachowanie bezpieczeństwa żywieniowego w Polsce. Po przemówieniu ministra prelekcję na temat rzepaku jako podstawowego źródła białka lokalnego w Polsce wygłosił Adam Stępień, Dyrektor Generalny Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju.

 

Spotkanie zakończyło się oficjalnym podpisaniem porozumienia miedzy KRD-IG a KZPRiRB w zakresie prowadzenia wspólnych działań dotyczących poszukiwania nowych i wykorzystania istniejących krajowych źródeł białka, ze szczególnym uwzględnieniem rzepaku oraz śruty rzepakowej. Dokument zakłada również wymianę doświadczeń w obszarze dostępności rodzimego białka paszowego oraz jego wykorzystania przez różne gatunki drobiu oraz wspólne inicjatywy, służące popularyzacji rodzimych źródeł białka paszowego wśród hodowców i producentów drobiu. Ważnym punktem są również wspólne wystąpienia wobec organów administracji rządowej w obszarze zwiększenia wykorzystania rodzimych źródeł białka roślinnego.

 

- Misją KRD-IG jest działanie na rzecz ochrony interesów polskich rolników oraz przetwórców, w tym w szczególności uczestników łańcucha produkcji paszowej i drobiarskiej. Oficjalne nawiązanie współpracy z KZPRiRB pozwoli nam wspólnie dbanie o rozwój polskiego sektora rolno-spożywczego poprzez wspieranie rodzimej produkcji rzepaku oraz opracowywanie optymalnych rozwiązań w żywieniu drobiu. Rzepak jest często niedocenianym źródłem białka. My dostrzegamy jego potencjał i chcemy zachęcać hodowców oraz producentów drobiu, by wykorzystywali produkt, który stanowi pełnowartościową, krajową alternatywę dla importowanej soi. Jednak aby ten projekt odniósł sukces, konieczna jest współpraca między przedstawicielami sektora rolno-spożywczego oraz wsparcie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Potrzebne jest zwiększenie dostępności surowca zawierającego białko w cenach konkurencyjnych w stosunku do zagranicznych rynków. Należy również pochylić się nad kwestią budowania fundamentu naukowego, który pozwoli opracowywać nowe receptury i technologie, umożliwiające jak najbardziej efektywne wykorzystywanie białka krajowego w żywieniu drobiu. By osiągnąć ten cel, konieczna jest współpraca między ośrodkami badawczo-naukowymi a hodowcami i producentami pasz. Następnym niezbędnym krokiem jest realizacja inwestycji, które pozwolą na wprowadzenie tych receptur oraz technologii na skalę przemysłową. Wówczas będzie można mówić o pełnym sukcesie przedsięwzięcia. W ramach porozumienia będziemy wspólnie z KZPRiPB podejmowad inicjatywy, przybliżające nas do tego celu – skomentował wydarzenie Piotr Kulikowski, Prezes KRD-IG.

 

 - Obecnie powierzchnia upraw rzepaku w Polsce wynosi około ponad 900 tys. ha, ale możliwe jest jej zwiększenie nawet do poziomu 1,1 mln ha. Możliwości produkcyjne są więc duże. Rocznie Polska produkuje ok. 1,5 mln ton śruty rzepakowej, jednak blisko połowa tego surowca trafia na eksport. Zagospodarowanie go w kraju mogłoby znacząco wpłynąć na ekonomię sektora rolniczego, ponieważ zamiast importować soję, rolnicy wykorzystywaliby tańszy, krajowy produkt. Wierzę, że wspólnie z KRD-IG przyczynimy się do tego i osiągniemy cel, jakim jest wykorzystanie najlepszych krajowych źródeł białka paszowego, które będą mogły być zastosowane na szeroką skalę w żywieniu zwierząt – dodaje Juliusz Młodecki, prezes Krajowego Zrzeszenia Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych.

 

Źródło: Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz