Copa i Cogeca zastanawiają się nad przyszłością unijnego sektora oliwy z oliwek we wspólnej polityce rolnej (WPR)

Cezary Wójcicki
sektor oliwy
Źródło: pixabay.com

Podczas ważnego wydarzenia zorganizowanego dzisiaj w Parlamencie Europejskim, Copa i Cogeca nakreśliły liczne korzyści, jakie przynosi unijny sektor oliwy z oliwek w zakresie poprawy różnorodności biologicznej, zdrowia, wzrostu i zatrudnienia, kładąc nacisk na pozytywny wkład WPR.

 

Przewodniczący grupy roboczej UE ds. oliwy z oliwek i oliwek Vasilis Pyrgiotis powiedział: „UE jest ważnym graczem na światowym rynku oliwek, odpowiada za 70% światowej produkcji oliwy i za 32% upraw oliwek na świecie. Nasza produkcja rozwija się zarówno w Europie jak i na świecie, dzięki pozytywnemu wizerunkowi i wzrostowi konsumpcji związanym z wieloma korzyściami zdrowotnymi, a także dzięki przyszłościowym inicjatywom podejmowanym przez naszych producentów. Innowacyjne środki WPR również napędzają sektor”.

 

Nakreślając kluczowe sposoby na zapewnienie zrównoważonej przyszłości sektora w ramach WPR, Vasilis Pyrgiotis wspomniał: „Duże znaczenie ma wzmocnienie pozycji producentów w łańcuchu dostaw żywności, by otrzymywali uczciwą część ceny produktu, gdyż często ich marże są bardzo niskie. Można to osiągnąć poprzez zachęcanie producentów do wstępowania do organizacji producentów takich jak spółdzielnie”.

 

Ze względu na coraz poważniejsze wahania na rynkach, trzeba będzie skupić się na środkach pomagających rolnikom lepiej zarządzać ryzykiem oraz narzędziach zarządzania rynkiem. Obserwatorium rynku ma kluczowe znaczenie dla tego sektora, gdyż pomoże producentom lepiej zrozumieć rynki. Na zakończenie, musimy lepiej informować konsumentów o licznych korzyściach zdrowotnych i środowiskowych tego produktu i upewnić się, że sektor ten nie stanie się kartą przetargową w przyszłych negocjacjach handlowych, podsumował Pyrgiotis.

 

Gospodarzem wydarzenia byli posłowie do PE: Giovanni La Via, Manolis Kefalogiannis i Clara Eugenia Aguilera Garcia, którzy również położyli nacisk wielorakie korzyści wnoszone przez sektor i wkład WPR w jego rozwój. Pomoże to uzupełnić wniosek Komisji w sprawie przyszłości rolnictwa i produkcji żywności.

 

Źródło: COPA COGECA

Cezary Wójcicki
Autor: Cezary Wójcicki
Cezary Wójcicki – inżynier rolnictwa, obecnie student zootechniki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Pasjonat rolnictwa, w szczególności produkcji zwierzęcej. Poza karierą naukową aktywnie uczestniczy w życiu swojego gospodarstwa, a od niedawna rozpoczął współpracę z portalem..

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz