W Kruszwicy ruszyła kampania cukrownicza. Przerobią ponad milion ton buraka cukrowego

Redakcja

W minioną sobotę uroczyście rozpoczęła się kampania buraczana w „Cukrowni Kruszwica”. To 138. kampania w Kruszwicy i 18. od czasu utworzenia Krajowej Spółki Cukrowej S.A. W obecnej kampanii cukrowniczej zakład planuje skupić i przerobić około 1 milion 100 ton buraka cukrowego. Jedna piąta produkcji KSC S.A. pochodzić będzie z Kruszwicy.

 

- Cukrownia w Kruszwicy została wybudowana przez polskich patriotów, jeszcze w czasach zaborów. Tegoroczna kampania cukrownicza odbędzie się tutaj już po raz sto trzydziesty ósmy. Produkcja buraków jest bez wątpienia specyficzna, trudna i nie jest łatwo utrzymać się na rynku. Jesteśmy dziś w cukrowni KSC S.A. „Polski Cukier” – jednej z siedmiu świetnie działających, które przeszły wielką modernizację. W tym roku na pewno nie będzie rekordów – głównie z uwagi na suszę – powiedział na konferencji prasowej minister Jan Krzysztof Ardanowski.

 

W tym roku skupimy ponad 6 milionów ton buraków i wyprodukujemy ok. 900 tysięcy ton cukru. Ta kampania będzie bardzo podobna do ubiegłorocznej. Plany były takie, żeby dojść do 1 miliona ton cukru, ale niestety na niektórych obszarach, gdzie uprawiane są w Polsce buraki, mieliśmy znów problemy z suszą. Dotyczy to między innymi cukrowni w Kruszwicy, gdzie kampania została opóźniona, aby buraki mogły jeszcze podrosnąć – mówił prezes zarządu Krajowej Spółki Cukrowej, Krzysztof Kowa

 

Cukrownia w Kruszwicy, wchodząca w skład Krajowej Spółki Cukrowej S.A., pierwszą kampanię cukrowniczą odbyła w roku 1881. Obecnie cukrownia jest w stanie wyprodukować 2000 ton cukru na dobę. Cukrownia przerabia 13 000 ton buraków na dobę. Zakład zatrudnia blisko 200 osób i 100 pracowników zatrudnianych na okres kampanii cukrowniczej.

 

W 2018 roku została oddana do użytku nowa stacja załadunku cukru luzem w kontenery kolejowe o wydajności 2 000 ton na dobę. Aby zwiększyć moce pakowania cukru, w tym roku została oddana do użytku również nowa wagopakowaczka do opakowań 1 kg o wydajności 110 ton cukru na dobę, co poprawi wydajność pakowania cukru do 370–390 ton na dobę. Przed rozpoczęciem kampanii 2018/2019 oddano do użytku dwa zbiorniki o łącznej pojemności 60 000 m3, w których magazynowany jest sok gęsty wyprodukowany w okresie kampanii buraczanej. W 2019 roku zmodernizowano także linię oceny surowca. W kampanii buraczanej 2018/2019 w „Cukrowni Kruszwica” produkcja cukru wyniosła ponad 194 000 ton, w tym około 38 500 ton cukru w postaci soku gęstego, a produkcja melasu wyniosła ponad 54 000 ton. Sok gęsty przerobiony został na cukier wiosną podczas pierwszej w tej cukrowni kampanii sokowej.

 

Oddział „Cukrownia Kruszwica” posiada plantacje buraka cukrowego na areale ponad 21 000 hektarów, a uprawę prowadzi blisko 3 800 plantatorów.

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz