Rolnicy w Unii Europejskiej stosują coraz mniejsze ilości pestycydów. Jak wyjaśnia brukselski urząd statystyczny, stosowanie pestycydów chemicznych spadło o 1% w 2020 r. w porównaniu z 2019 r. Porównując zastosowana dawkę ze średnią z lat 2015-2017 redukcja wynosi 14%.
Dane pokazują również, że „bardziej niebezpieczne pestycydy” były w tym czasie używane znacznie rzadziej. Według raportu, zastosowana ilość środków spadła o 9% w stosunku do 2019 r. i o 26% w stosunku do wieloletniej średniej.
Według Komisji UE jest to drugi rok z rzędu, w którym można zaobserwować „znaczny spadek”. Jednocześnie UE utrzymała swoją pozycję wiodącego eksportera żywności. Komisja ostrzega jednak, że chociaż postęp jest „stały i trwały”, spadek „nie jest jeszcze wystarczająco szybki”, aby do 2030 r. zmniejszyć ogólne stosowanie chemicznych środków ochrony roślin o 50%.
Ten cel można znaleźć w strategii „od pola do stołu”. Według władz UE państwa członkowskie muszą zrobić więcej, aby ograniczyć stosowanie i ryzyko związane z chemicznymi środkami ochrony roślin, „czego domagają się naukowcy i obywatele”.
Alternatywy jeszcze nie przekonują rolników
Według Komisji, dane pokazują również, że akceptacja pestycydów niskiego ryzyka i biologicznych alternatyw jest nadal bardzo niska. W związku z tym przepisy zostałyby zaktualizowane, a projekty sfinansowane, aby pomóc zwiększyć dostępność alternatyw dla chemicznych pestycydów.
Ponadto Komisja zamierza „wkrótce” przedstawić wniosek legislacyjny wraz z nowymi rozporządzeniami dotyczącymi zrównoważonego stosowania środków ochrony roślin. Celem jest wspieranie państw członkowskich w osiąganiu celów strategii „od pola do stołu” za pomocą określonego zestawu rozwiązań.