Napoje roślinne nie są odpowiednią alternatywą dla mleka, ponieważ mają bardzo różne składy odżywcze. To odkrycie pochodzi z nowego badania przeprowadzonego przez Duński Instytut Żywności, który przeanalizował zawartość składników odżywczych w napojach owsianych, sojowych, ryżowych i migdałowych. Zgodnie z wynikami, napoje na bazie roślin są wyraźnie innym rodzajem żywności niż mleko, o niższej zawartości składników odżywczych.
Naukowcy z Narodowego Instytutu Żywności Politechniki Duńskiej, DTU, przeanalizowali substytuty żywności na rynku duńskim, z dodatkiem lub bez dodatku minerałów i witamin, takich jak wapń, jod, ryboflawina, witamina D2 i witamina B12. W badaniu zebrano 75 próbek dziewięciu napojów roślinnych i przeanalizowano je pod kątem zawartości makro- i mikroelementów (w tym aminokwasów, cukrów, witamin i minerałów). Zgodnie z ich wynikami zawartość składników odżywczych w tych napojach roślinnych jest inna i różni się od mleka, zasadniczo stanowiąc dwie różne grupy żywności, które nie pokrywają tych samych potrzeb żywieniowych.
Ogólnie rzecz biorąc, mleko ma większą zawartość składników odżywczych niż napoje roślinne, jeśli chodzi o wapń, fosfor, magnez, cynk, potas i jod. Nawet w napojach roślinnych z dodatkiem wapnia zawartość wapnia była niższa niż w mleku. Zawartość witamin jest również niższa w napojach roślinnych niż w mleku, z wyjątkiem witaminy E.
Odkrycia te są interesujące, ponieważ spożycie napojów roślinnych wzrosło w ostatnich latach, a całkowita sprzedaż wzrosła pięciokrotnie w latach 2014-2019, z 72 milionów koron duńskich rocznie do 277 milionów. Może to wynikać z przekonania, że napoje roślinne są zdrowsze niż mleko zwierzęce, niezależnie od nietolerancji laktozy czy alergii na mleko krowie. Może to eównież wynikać z chęci ograniczenia spożycia produktów pochodzenia zwierzęcego i prowadzenia bardziej wegańskiego stylu życia, opartego na nieco bezpodstawnym przekonaniu, że jest bardziej zrównoważony.
Produkty mleczne są bardzo ważne w duńskiej diecie, stanowiąc ponad 10% całkowitego spożycia białka i mikroelementów, takich jak ryboflawina (witamina B2), kobalamina (witamina B12), wapń, fosfor, magnez, cynk, jod i potas. Napoje roślinne są nie tylko mniej pożywne, ale zawierają także arsen, wysoce toksyczną substancję w postaci nieorganicznej. Arsen można znaleźć w zanieczyszczonej wodzie używanej do picia, przygotowywania posiłków i nawadniania upraw, co stanowi ogromne zagrożenie dla zdrowia publicznego. Stwierdzono go w napojach ryżowych z 1,5-1,8 μg arsenu na 100 g.
Wynik analityczny jest porównywalny z uzyskanym dla próbek pobranych w latach 2009-2010, który wynosił 2,2 µg na 100 g. W poprzednim badaniu przeanalizowano również ilość arsenu nieorganicznego , 2,0 µg na 100 g. Oznacza to, że 80-90% zmierzonego arsenu było nieorganiczne. Również mniej niż 0,5 µg arsenu na 100 g stwierdzono w napojach owsianych, sojowych i migdałowych. Nieorganiczny arsen jest rakotwórczy; długotrwałe narażenie może powodować raka i zmiany skórne. Jest również powiązany z chorobami układu krążenia i cukrzycą . Ekspozycja w okresie płodowym i we wczesnym dzieciństwie została powiązana z negatywnym wpływem na rozwój poznawczy i zwiększoną liczbą zgonów wśród młodych dorosłych.
Maksymalne limity pozostałości substancji w UE wynoszą 30 μg/l. Z tego powodu Duńska Administracja ds. Weterynarii i Żywności, DVFA oraz Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, EFSA, zalecają ograniczone spożycie napojów ryżowych dla dorosłych. Z kolei w przypadku dzieci należy całkowicie unikać napojów ryżowych. Mleko krowie pozostaje najlepszą opcją dla dzieci i dorosłych w celu zaspokojenia zapotrzebowania żywieniowego na wysokiej jakości białko, witaminy z grupy B, witaminy A i D, wapń, minerały i niezbędne składniki odżywcze, które pomagają budować mocne kości, zapobiegają osteoporozie i zapewniają dobry ogólny stan zdrowia.
Źródło: meatthefacts.eu