zm skiba

kps

CenyRolnicze
18 kwietnia 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0559 EUR EUR - 4.3309 GBP GBP - 5.0589 DKK DKK - 0.5805
Archiwum


17.04.2024 13:21 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,70-7,70 zł/kg, średnia: 7,12 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

17.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 203,25 (-0,25%), kukurydza CZE24: 195,50 (0,00%), rzepak MAJ24: 448,25 (-1,05%)

16.04.2024 SPRZEDAM 5 JAŁÓWEK, mieszaniec, 600 kg, kujawsko-pomorskie, radziejowski, 88-230, tel.: 724 745 830

15.04.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, opolskie, kluczborski, 46-282, tel.: 798 304 744

13.04.2024 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 550 kg, mazowieckie, radomski, 26-680, tel.: 572 759 848

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Krowy na marginesie. Niemcy chcą produkować sztuczny ser

Paweł Hetnał
krowy, mleko, sztuczny ser

Startup z Berlina zebrał około 42 milionów euro na produkcję sera z laboratorium. Kazeina potrzebna do wyprodukowania takiego sera pochodzi z genetycznie zmodyfikowanych bakterii. Jaki los czeka krowy?

 

Projekty pod hasłem „produkty zastępujące mleko” mogą być w najbliższym czasie bardzo dobrze finansowane. Obecnie udowadnia to startup z Berlina, który zebrał około 42 mln euro na produkcję sera bez krów mlecznych. To europejski rekord w sektorze spożywczym.

 

Szwajcar Raffael Wohlgensinger założył startup na początku 2019 roku wraz z naukowcem Brittą Winterberg. Firma zatrudnia obecnie 20 osób, ale oczekuje się, że wkrótce kadra wzrośnie do 70 pracowników.

 

Konkurencja dla serów z mleka krowiego?

 

Firma Formo chce produkować sery z kazeiny i białka serwatkowego, ale bez krów mlecznych. W tym celu komórki drożdży są genetycznie modyfikowane, aby wytwarzały niezbędne białko mleka. W tej chwili Formo twierdzi, że już produkuje miękkie sery, takie jak mozzarella i ricotta, a później przyjdzie czas na sery twarde.

 

Uruchomienie sera laboratoryjnego przebiega według napiętego harmonogramu: pierwszy ser wyprodukowany z kazeiny drożdżowej powinien pojawić się na rynku za dwa lata. Do 2025 r. produkt powinien być w stanie konkurować cenowo z konwencjonalnym serem z mleka krowiego.

 

Jednak wprowadzenie na rynek wymaga zatwierdzenia jako „nowa żywność”, ponieważ w cyklu produkcyjnym wykorzystywane są organizmy modyfikowane genetycznie (GMO). 

 

Źródło: Agrarheute


Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu