kojs

kowalczyk

CenyRolnicze
23 lipca 2021, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8851 EUR EUR - 4.5747 GBP GBP - 5.3349 DKK DKK - 0.6150
Archiwum


23.07.2021 13:31 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,20-7,60 zł/kg, średnia: 6,94 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

23.07.2021 MATIF: pszenica WRZ21-212,00 (+0,95%), kukurydza SIE21-259,00 (-0,67%), rzepak SIE21-532,00 (+0,57%) [euro/t]

23.07.2021 SPRZEDAM 300 TUCZNIKÓW, 125 kg, 58%, kuj.-pom., mogileński, 88-306, tel: 728 383 288

23.07.2021 SPRZEDAM 35 TUCZNIKÓW, 115 kg, 59%, mazowieckie, przasnyski, 06-300, tel: 502 272 722

19.07.2021 SPRZEDAM 36000 KURCZAKÓW BROJLERÓW, 2,80 kg, podkarp., kolbusz., 36-100, email: Kacperbogacz97@gmail.com

19.07.2021 SPRZEDAM 200 TON KUKURYDZY, transport firmowy, podlaskie, sokólski, 16-130, tel: 506 330 427

19.07.2021 KUPIĘ 3 BYCZKI MIĘSNE, import z Włoch, 100 kg, mazowieckie, radomski, 26-630, tel.: 789 099 572

18.07.2021 SPRZEDAM 150 TUCZNIKÓW, 130 kg, 59-62%, łódzkie, piotrkowski, 97-310, tel: 515 095 064

Dodaj komunikat

ph konrad

agrifirm

Krowy mogą iść w odstawkę? Mleko komórkowe zastąpi tradycyjne?

Redakcja
mleko, ser, sztuczne mleko, mleko komórkowe

Oprócz mleka roślinnego dostępne jest teraz również mleko pozyskiwane z mikroorganizmów. Kolejny krok w przyszłość czy odejście od konwencjonalnego mleka krowiego?

 

Groch, owies lub kokos - teraz na każdym rogu spotykamy alternatywy dla konwencjonalnego mleka krowiego. Jednocześnie istnieje również możliwość wytwarzania produktów mlecznych na bazie komórek z białek identycznych np. z białkami mleka. Kluczem do tej laboratoryjnej alternatywy mleka jest precyzyjna fermentacja. Podczas tego procesu przy pomocy mikroorganizmów można wytwarzać identyczne z naturalnymi, zwierzęce molekuły. Niektóre firmy wykorzystują ten biologiczny proces do produkcji mleka na bazie komórek.

 

 

W produkcję tego mleka na bazie komórek zaangażowana jest również niemiecka firma Formo z Berlina. Tutaj naukowcy kodują mikroorganizmy, na przykład sekwencjami DNA z mleka i hodują je w fermentorze, aż zostaną zebrane. W kolejnym kroku łączy się białka mleka z tłuszczami roślinnymi i węglowodanami, tworząc w ten sposób podstawę do produkcji sera. Ostatnim krokiem jest następnie formowanie różnych rodzajów sera, takich jak mozzarella czy ricotta.

 

Jednak ze względu na duże przeszkody, zatwierdzenie tej alternatywy dla mleka jest nadal trudne. Decydującą rolę odgrywa tutaj ustawa o zatwierdzaniu nowej żywności. Ta nowa żywność podlega ogólnounijnym przepisom i musi zostać poddana ocenie pod kątem zdrowia przed wprowadzeniem na rynek.

 

Mleczarnia Hochland również zdecydowała się w grudniu zeszłego roku zainwestować w mleko oparte na komórkach i wzięła udział w izraelskim start-upie Remilk. Według firmy Hochland, to okazja do poznania możliwości tej technologii na wczesnym etapie.

 

KWS 814 200

KWS 814 200

 

Nowy surowiec może również w przyszłości uzupełnić klasyczną gamę serów w osobnej linii produktów. Jednak mleczarnia nadal postrzega siebie jako partnera dostawców mleka i chciałaby nadal inwestować w mleko jako surowiec w przyszłości.

Loading comments...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu