W grudniu ub.r. Komisja Europejska opublikowała raport dotyczący kosztów i nadwyżek w produkcji mleka w krajach wspólnoty. Z danych wynika, że Polska charakteryzuje się wysoką konkurencyjnością produkcji tego surowca wśród krajów UE.
Koszty całkowite produkcji mleka w gospodarstwach wyspecjalizowanych w Polsce wynosiły 298 EUR/t i były najniższe w UE, zbliżone do kosztów produkcji mleka w Irlandii (305 EUR/t), ale wyraźnie niższe niż w Niemczech i Francji (odpowiednio o 15% i 12%). Niski poziom kosztów produkcji pozwala utrzymywać wysoką dynamikę produkcji mleka na tle krajów UE i prawdopodobnie będzie czynnikiem wspierającym wzrost produkcji i eksportu również w kolejnych latach.
Z danych KE wynika, że produkcja mleka w Polsce w latach 2014-2018 wzrosła o 10% wobec wzrostu o 5,1% średnio w UE. Co więcej w pierwszych 10 miesiącach 2018 produkcja w Polsce zwiększyła się o 2,5% r/r wobec wzrostu o 1,1% r/r średnio w UE-28.
Źródło: Agro Nawigator PKO BP