Kolejny spadek cen przetworów mlecznych na giełdzie GDT

Cezary Wójcicki
gielda gdt
Źródło: pixabay.com

Wczoraj, 20 marca, odbyła się aukcja nowozelandzkiej giełdy Global Dairy Trade. Po raz trzeci w  tym roku obserwowaliśmy spadek cen przetworów mlecznych. Ogólna zmiana indeksu cen GDT w porównaniu z poprzednim wydarzeniem to spadek o -1,2 %.

 

Poprzednie spadki cen w tym roku odnotowano 20 lutego (-0,5%) oraz 6 marca (-0,6%), zatem obecny spadek cenowy jest największy jak do tej pory.

 

Na aukcji oferowano: bezwodny tłuszcz mleczny, masło, ser cheddar, kazeinę podpuszczkową, odtłuszczone mleko w proszku oraz pełne mleko w proszku. Największy spadek cenowy zanotowano w przypadku odtłuszczonego mleka w proszku (-8,6 %). Spadły również ceny sera cheddar (-3,9 %) oraz kazeiny podpuszczkowej (-2,9 %). Jedyny wzrost cen odnotowano w przypadku pełnego mleka w proszku, jednak był on na poziomie zaledwie +0,1 %. Ceny pozostałych produktów nie uległy zmianie.

 

Źródło: Global Dairy Trade

Cezary Wójcicki
Autor: Cezary Wójcicki
Cezary Wójcicki – inżynier rolnictwa, obecnie student zootechniki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Pasjonat rolnictwa, w szczególności produkcji zwierzęcej. Poza karierą naukową aktywnie uczestniczy w życiu swojego gospodarstwa, a od niedawna rozpoczął współpracę z portalem..

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz