kps

kojs

CenyRolnicze
01 lipca 2022, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.5106 EUR EUR - 4.7176 GBP GBP - 5.4583 DKK DKK - 0.6342
Archiwum


01.07.2022 13:52 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,00-9,30 zł/kg, średnia: 8,49 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

01.07.2022 MATIF: pszenica WRZ22: 334,50 (-4,50%), kukurydza SIE22: 288,25 (-3,27%), rzepak SIE22: 669,25 (-3,57%)

01.07.2022 SPRZEDAM 16 BYKÓW, hf, 220 kg, małopolskie, brzeski, 32-864, tel.: 691 540 602

30.06.2022 SPRZEDAM 150 JAJ, L, kujawsko-pomorskie, nakielski, 89-240, tel.: 502 165 275

30.06.2022 SPRZEDAM 8 T GROCHU, transport firmowy, małopolskie, krakowski, 32-095, tel.: 695 112 625

30.06.2022 SPRZEDAM 60 JAŁÓWEK, mięsny, 500 kg, lubelskie, parczewski, 21-200, tel.: 509 971 788

30.06.2022 SPRZEDAM 1000 T KUKURYDZY, transport rolnika, dolnośląskie, Legnica, 59-220, tel.: 791 387 831

29.06.2022 SPRZEDAM 600 JAJ TYGODNIOWO, M, mazowieckie, mławski, 06-445, tel.: 533 228 808

29.06.2022 SPRZEDAM 800 JAJ, S, mazowieckie, mławski, 06-445, tel.: 533 228 808

29.06.2022 SPRZEDAM 6 BYKÓW, hf, 800 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-120, tel.: 691 625 698

29.06.2022 ZAMÓWIĘ TRANSPORT ŻYWYCH ZWIERZĄT (TIR), 600 km, mazow., miński, 05-332, tel.: 603 763 832

29.06.2022 SPRZEDAM 20 T GROCHU, transport firmowy, kujawsko-pomorskie, wąbrzeski, 87-207, tel.: 888 494 418

27.06.2022 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 650 kg, wielkopolskie, gostyński, 63-860, tel.: 512 860 075

27.06.2022 SPRZEDAM 30 TUCZNIKÓW, 110 kg, podkarpackie, ropczycko-sędziszowski, 39-120, tel.: 608 872 475

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Unijny rynek mleka rośnie, a rola Polski zwiększa się

Cezary Wójcicki
unijny rynek mleka
Źródło: pixabay.com

Według danych Komisji Europejskiej w 2017 r.  dostawy mleka w Unii Europejskiej zwiększyły się o 1,8% do 155,9 mln t. Szczególną uwagę należy zwrócić na ostatni kw. 2017 r., kiedy to do skupu trafiło o 4,9% więcej mleka,  niż w IV kw. 2016 r. Warto zauważyć, że obserwowana w ubiegłym roku dynamika wzrostu  skupionego mleka w UE była szybsza niż u drugiego, obok EU, największego eksportera produktów mleczarskich - w Nowej Zelandii, gdzie w 2017 r. dostawy zwiększyły się o 1,4%.

 

W 2017 r. Polska była trzecim krajem w UE o największym przyroście skupionego surowca. W naszym kraju skup zwiększył się o 517 tys. t czyli o 4,6%. W konsekwencji udział Polski w unijnych dostawach mleka zwiększył się o 0,3 p.p. do 7,5%, a w porównaniu do 2012 r. wzrósł o 0,7 p.p.

 

 

Większy przyrost skupu odnotowano jedynie w Irlandii (o 632 tys. t) i w Wielkiej Brytanii (o 592 tys. t). Co więcej, wśród największych dziesięciu dostawców mleka w UE, wyższą niż w Polsce dynamikę, zanotowano jedynie w Irlandii, gdzie dostawy mleka zwiększyły się  o 9,2%. Ilość skupionego przez dwóch największych dostawców mleka w UE – w Niemczech i Francji – była na zbliżonym poziomie do 2016 r.  W Wielkiej Brytanii wzrosły one o 4,1%.

 

Na unijnym rynku, ze względu na relatywnie dobrą opłacalność (szczególnie w pierwszych trzech kwartałach 2017 r.), utrzymała się wzrostowa tendencja w produkcji serów. Według danych Eurostat, 2017 r. we Wspólnocie produkcja serów zwiększyła się o 2,0% do 9,17 mln t.

 

Najbardziej dynamiczny wzrost produkcji odnotowano jednak w przypadku pełnego mleka w proszku, którego wytworzono o 2,8% więcej niż w 2016 r. (680 tys. t.) Natomiast produkcja śmietany przeznaczonej do bezpośredniego spożycia zwiększyła się o 1,0% do 2,8 mln t.

 

Utrzymuje się natomiast spadek produkcji mleka pitnego, w 2017 r. wytworzono go o 0,7% mniej niż przed rokiem, tj. 30,1 mln t. Z uwagi na wysokie zapasy odtłuszczonego mleka w proszku (OMP) w UE i utrzymujący się niski poziom cen, jego produkcja zmniejszyła się o 2,6% do 1,5 mln t.

 

Mimo, że w ostatnim kwartale 2017 r. produkcja masła w UE była aż o 7,4% większa niż w analogicznym okresie przed rokiem, to i tak w całym ubiegłbym roku wytworzono go o 0,4% mniej niż w 2016 r. We Wspólnocie w 2017 r. wytworzono też 8,1 mln t jogurtów i pozostałych produktów fermentowanych, czyli podobną ilość jak  przed rokiem.

 

Warto zauważyć, że z wyjątkiem produkcji PMP i jogurtów udział Polski  w unijnej produkcji zwiększył się. W przypadku masła wzrost udziału wyniósł 0,5 p.p. co oznacza, że prawie co dziesiąta kostka masła w UE była produkowana w Polsce. Udział naszego kraju w produkcji OMP  zwiększył się o 0,4 p.p. do 9,6%, a w produkcji serów o 0,2 p.p. do 9,2%.

 

Źródło: Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas

Cezary Wójcicki
Autor: Cezary Wójcicki
Cezary Wójcicki – inżynier rolnictwa, obecnie student zootechniki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Pasjonat rolnictwa, w szczególności produkcji zwierzęcej. Poza karierą naukową aktywnie uczestniczy w życiu swojego gospodarstwa, a od niedawna rozpoczął współpracę z portalem..

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu