Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
02 marca 2021, Wtorek.
Kursy walut: USD USD - 3.7765 EUR EUR - 4.5345 GBP GBP - 5.2367 DKK DKK - 0.6098
Archiwum
01.03.2021 MATIF: pszenica MAR21 - 250,00 (+ 2,04%), kukurydza MAR21 - 227,50 (+ 0,55%), rzepak MAJ21 - 496,25 (+ 0,97%) [euro/tona] +++ +++ +++ 01.03.2021 13:05 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,60 - 6,30 zł/kg, średnia: 5,93 zł/kg (na podstawie informacji z 14 ubojni) +++ +++ +++ +++

Rekordowa wartość eksportu produktów mleczarskich

Cezary Wójcicki
eksport produktow mleczarskich w 2017

Według wstępnych danych MF (za MRiRW) w 2017 r. z Polski na rynki zagraniczne sprzedano produkty mleczarskie o wartości 1,97 mld EUR czyli o 33% większej niż w 2016 r. i o 8% większej od rekordowej wartości z 2014 r.

 


Warto zauważyć, że dynamika wzrostu wartości eksportu do krajów UE (wzrost o 35%) była większa niż na rynki krajów trzecich (o 26%). W rezultacie do krajów UE sprzedano produkty za 1,49 mld EUR, co stanowiło 76% wartości eksportu produktów mleczarskich ogółem. Największym, pod względem wartości, ich odbiorcą były Niemcy, gdzie sprzedaż wyniosła 425 mln EUR, czyli ponad 1/5 wartości eksportu ogółem.


 

Wzrost wartości eksportu odnotowano w przypadku wszystkich głównych kategorii produktów mleczarskich. Największą dynamiką charakteryzowało się masło i pozostałe tłuszcze mleczne, których wartość wywozu zwiększyła się ponad dwukrotnie (o 102%) do 265 mln EUR. Było to wynikiem, zarówno wyższych cen uzyskiwanych za te produkty, jak i większego, o 26%, wolumenu eksportu (57 tys. t). Najbardziej, zwiększył się wolumen ich sprzedaży do Holandii (o 5,9 tys. t; o 147%) oraz do Francji (o 2,6 tys. t; o 144%).

 

Najważniejszą pozycję w eksporcie produktów mleczarskich z Polski stanowiły sery i twarogi. Wartość ich eksportu w 2017 r. zwiększyła się o 18% do 740 mln EUR, co stanowiło 38% wartości eksportu ogółem. Wartość eksportu serów i twarogów była też o 7,4% większa od rekordowej z 2013 r. Wolumen sprzedaży zagranicznej serów zwiększył się nieznacznie, o 3,7% do 243 tys. t. Zadecydował o tym przede wszystkim ostatni kwartał roku, kiedy to w relacji rocznej, wolumen eksportu tych produktów był o 1% mniejszy. Warto też odnotować, że w 2017 r. wolumen eksportu do krajów trzecich wzrósł o 13,4% do 54 tys. t, podczas gdy do krajów UE o 1,2% do 190 tys. t. Zmniejszył się wolumen eksportu serów i twarogów do dwóch największych ich odbiorców z Polski – Niemiec (o 3% do 36,3 tys. t) oraz do Czech (o 12% do 25,7 tys. t). Znaczący wzrost odnotowano natomiast w przypadku takich krajów jak Włochy (o 19% do 19,8 tys. t), Arabia Saudyjska (o 18% do 10,7 tys. t) i Holandia (o 39% do 9,0 tys. t).

 

W 2017 r. wartość eksportu mleka i śmietany płynnej z Polski zwiększyła się o 37,6% do 385 mln EUR, podczas gdy ich wolumen zmniejszył się o 1,5% do 598 tys. t. Podobna sytuacja miała miejsce w przypadku serwatki, której wartość sprzedaży na rynki zewnętrzne zwiększyła się o 42,5% do 214 mln EUR, a wolumen zmniejszył się o 3,3% do 215 tys. t.

 

Wolumen eksportu mleka w proszku zwiększył się o 11,8% do 121 tys. t a jego wartość osiągnęła 245 mln EUR i była o 29% większa niż przed rokiem. Zwiększył się również, o 4,5% do 93 tys. t, eksport jogurtów i pozostałych napojów fermentowanych. Wartość tej sprzedaży zwiększyła się o 14,5% do 118 mln EUR.

 

Wartość importu produktów mleczarskich do Polski wyniosła 877 mln EUR, wzrosła w mniejszym stopniu niż wartość eksportu, bo o 8%. W konsekwencji saldo handlu zagranicznego poprawiło się 63,5% i wyniosło 1,09 mld EUR, czyli tyle, ile w rekordowym 2014 r.

 

Źródło: AgroTydzień BGŻ BNP Paribas

Cezary Wójcicki
Autor: Cezary Wójcicki
Cezary Wójcicki – inżynier rolnictwa, obecnie student zootechniki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Pasjonat rolnictwa, w szczególności produkcji zwierzęcej. Poza karierą naukową aktywnie uczestniczy w życiu swojego gospodarstwa, a od niedawna rozpoczął współpracę z portalem..

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Może zainteresuje Cię również:

Francja: spada produkcja wołowiny i liczba krów ml

We Francji spodziewane jest ograniczenie produkcji wołowiny

Komórki somatyczne w mleku: co oznaczają?

Liczba komórek somatycznych w mleku ma ścisły związek ze zdr

Eksport polskiej pszenicy poza UE wzrósł niemal o

W tygodniu kończącym się 10 stycznia 2021 roku polski ekspor

Wiadomość z kategorii: