Więcej masła w 2017 r.

Cezary Wójcicki
produkcja masla w 2017 roku

Mimo, że pisaliśmy o gigantycznych podwyżkach cen masła, to wyprodukowana ilość tego produktu w 2017 roku znacząco wzrosła.

Według danych GUS w 2017 r., wśród artykułów mleczarskich, największą dynamiką wzrostu wolumenu produkcji charakteryzowało się masło (łącznie z pozostałymi tłuszczami mlecznymi do smarowania). W dużych zakładach, zatrudniających co najmniej 50 osób, jego produkcja zwiększyła się o 3,6% do 210 tys. t.

Należy zauważyć, że wynik ten to zasługa drugiego półrocza. Przypomnijmy, że w I p. 2017 r. produkcja masła w Polsce była o 2,6% mniejsza w relacji do analogicznego okresu 2016 r. W drugiej natomiast, w relacji rocznej, wytworzono o 10,6% więcej masła. Wzrostowi produkcji masła sprzyjały jego ceny. W 2017 r. średnia cena masła w blokach była o 53% wyższa od notowanej w 2016 r. co związane było przede wszystkim z większym popytem na rynkach międzynarodowych.

W rezultacie, w okresie pierwszych jedenastu miesięcy 2017 r. wolumen eksportu masła i pozostałych tłuszczów mlecznych zwiększył się o 25% (r/r) do 54 tys. t. Jego wartość wyniosła 249 mln EUR i była ponad dwukrotnie większa niż w pierwszych jedenastu miesiącach 2016 r.

Źródło: AGROTydzień Bank BGŻ BNP Paribas

Cezary Wójcicki
Autor: Cezary Wójcicki
Cezary Wójcicki – inżynier rolnictwa, obecnie student zootechniki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Pasjonat rolnictwa, w szczególności produkcji zwierzęcej. Poza karierą naukową aktywnie uczestniczy w życiu swojego gospodarstwa, a od niedawna rozpoczął współpracę z portalem..

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz