Wzrost cen skupu mleka w UE - podsumowanie roku 2017r. Gdzie eksportowaliśmy mleko?

Cezary Wójcicki
mleko gielda-rolna

Dalszy wzrost cen skupu mleka w UE

Według najnowszych danych Komisji Europejskiej w listopadzie 2017 r. średnia cena skupu mleka w Unii Europejskiej wyniosła 37,83 EUR/100 kg i była o 0,8% wyższa niż w poprzednim miesiącu i o 18,6% wyższa niż przed rokiem.

Miesięczna dynamika wzrostu była zatem słabsza niż średnia w poprzednich pięciu latach, kiedy to w listopadzie ceny skupu mleka rosły przeciętnie o 1,7%. Warto też zauważyć, że notowana w listopadzie cena była o blisko 6% niższa od rekordowej w listopadzie 2013 r.

Wśród ośmiu największych producentów mleka, w relacji rocznej, największy wzrost cen odnotowano w Holandii (o 27%) i w Polsce (o 23%). U dwóch największych producentów mleka w UE, w Niemczech i Francji ceny w listopadzie 2017 r. były odpowiednio o 22 i 13% wyższe niż przed rokiem.

Warto zauważyć, że w pierwszych jedenastu miesiącach 2017 r. różnica między średnią ceną skupu mleka w Polsce a krajami UE-15 (o 8%) była mniejsza niż w analogicznym okresie przed rokiem, kiedy to ceny w naszym kraju były średnio o 10% niższe od średnioważonej ceny w UE-15.

Eksport produktów mleczarskich z UE

W pierwszych jedenastu miesiącach 2017 r. z Unii Europejskiej wyeksportowano 127,3 tys. t masła czyli o 26,9 tys. t (o 17%) mniej niż w analogicznym okresie przed rokiem. Mniejszy eksport masła związany był z jego niższą produkcją w UE, gdyż w pierwszych dziesięciu miesiącach 2017 r. we Wspólnocie wytworzono o 46,2 tys. t mniej tego produktu niż przed rokiem.

Spadek eksportu odnotowano szczególnie w przypadku Arabii Saudyjskiej, gdzie sprzedaż zmniejszyła się o 9,2 tys. t czyli o 50%. Eksport do Singapuru zmniejszył się o 27% do 5,6 tys. t. Warto jednak zauważyć, że sprzedaż do Stanów Zjednoczonych zwiększyła się o 40% do 24,9 tys. t, co oznacza, że na ten rynek skierowano blisko 20% całkowitego wolumenu sprzedaży masła z UE.

Znacząco natomiast zwiększył się wywóz odtłuszczonego mleka w proszku, o 202,7 tys. t (o 39%), a największy przyrost wolumenu eksportu miał miejsce w przypadku Algierii (o 35,1 tys. t), Meksyku (o 31,8 tys. t) i Chin (o 25,0 tys. t).

Większy eksport OMP pozwolił pomiędzy końcem grudnia 2016 r. a końcem października 2017 r. zredukować zapasy o 35 tys. t, nadal jednak ich poziom pozostaje wysoki (382 tys. t).

W pierwszych jedenastu miesiącach 2017 r. wolumen eksportu serów z UE zwiększył się w relacji rocznej o 28,1 tys. t (o 3,8%) do 765,1 tys. t. Unijne sery cieszyły się szczególnym wzrostem zainteresowania na rynku japońskim (wzrost eksportu o 15,4 tys. t) oraz chilijskim (o 8,2 tys. t). Spadła natomiast sprzedaż m.in. do takich krajów jak Algieria (o 3,4 tys. t) i Arabia Saudyjska (o 3,1 tys. t).

Źródło: AGROTydzień Bank BGŻ BNP Paribas

Cezary Wójcicki
Autor: Cezary Wójcicki
Cezary Wójcicki – inżynier rolnictwa, obecnie student zootechniki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Pasjonat rolnictwa, w szczególności produkcji zwierzęcej. Poza karierą naukową aktywnie uczestniczy w życiu swojego gospodarstwa, a od niedawna rozpoczął współpracę z portalem..

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz