Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
24 maja 2019, Piątek.
Kursy walut: USD USD - 3,8436 EUR EUR - 4,2989 GBP GBP - 4,8768 DKK DKK - 0,5756
Archiwum
24.05.2019 MATIF: pszenica kons. WRZ19 - 178,00 (+ 1,42%), kukurydza CZE19 - 161,75 (- 0,15%), rzepak SIE19 - 365,75 (+ 0,14%) [euro/tona] +++ +++ +++ 24.05.2019 13.15 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,00- 5,80 zł/kg, średnia: 5,29 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++ +++ +++ +++ +++ +++

Mięso

Rosja: Celebryci kontra producent mięsa

Redakcja

Grupa celebrytów zainicjowała kampanię przeciwko największej rosyjskiej firmie produkującej mięso wieprzowe Miratorg, wzywając obywateli, aby nie kupowali niczego pod etykietami firmy. Powodem jest propozycja przedstawicieli branży mięsnej w Rosji, którzy oczekują m. in. wprowadzenia zakazu przywożenia w bagażach podręcznych mięsa i przetworów mlecznych z zagranicy.

Czytaj więcej...

Pierwszy od dwóch dekad spadek globalnej produkcji mięsa

Redakcja

Według raportu ONZ FAO, w tym roku utrata 30 proc. pogłowia chińskiego stada świń wpłynie na globalną produkcję mięsa. Będzie to czynnik, który spowoduje pierwszy spadek obserwowany w tym sektorze rolnictwa w ciągu ostatnich 20 lat. Wg FAO od 2000 r. produkcja mięsa na całym świecie wzrosła o 45 proc.

Czytaj więcej...

W pierwszym kwartale br. w Niemczech spadły uboje świń i bydła

Redakcja

W pierwszym kwartale 2019 r. do niemieckich rzeźni dostarczono mniej świń i bydła niż w tym samym okresie 2018 r. Według wstępnych danych Federalnego Urzędu Statystycznego (Destatis) w okresie od stycznia do marca łącznie ubojowi zostało poddanych 13,95 miliona świń (w tym ubój gospodarczy). Było to 617 950 sztuk, czyli o 4,4 procent mniej niż w pierwszym kwartale 2018 roku.

Czytaj więcej...

Brazylia ogranicza handel wieprzowiną z Chinami

Redakcja

Brazylijski eksport mięsa wieprzowego w pierwszym kwartale 2019 r. był podobny do poziomu z analogicznego okresu 2018 r., osiągając 160 000 ton. Co warte uwagi, po zniesieniu zakazu eksportu do Rosji, brazylijscy eksporterzy zredukowali dostawy do Chin i Hongkongu.

Czytaj więcej...

Amerykanie domagają się 49 nowych etatów dla lekarzy weterynarii. W innym wypadku wprowadzą embargo na polską wieprzowinę

Redakcja

Grzegorz Brodziak, dyrektor Zarządzający Goodvalley, ocenia, iż embargo na eksport wieprzowiny do Stanów Zjednoczonych byłoby znaczącym ciosem dla całej branży mięsnej w Polsce. W jego opinii USA to rynek, który intensywnie rozwija się w ostatnich latach (nawet o kilkadziesiąt procent rocznie). Rynek amerykański pozwolił polskim producentom zastąpić utraconych z powodu wirusa ASF odbiorców, takich jak Rosja czy Chiny.

Czytaj więcej...

Czy Chiny sięgną po polską wieprzowinę?

Paweł Hetnał

Jak twierdzi Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso, europejski rynek wieprzowiny w krótkim czasie wyczerpie się na zapotrzebowanie jakie płynie ze strony Chin. W jego opinii Państwo Środka będzie musiało uznać regionalizację i sięgnąć po produkty z takich krajów Polska. 

Czytaj więcej...

Ponad 13,6 tys. kg belgijskiej wieprzowiny skażonej lewamizolem przywieziono z Niemiec

Paweł Hetnał

W lutym br. ujawniono głośną aferę z belgijskim mięsem zawierającym szkodliwy lewamizol. Wstępnie informowano, że do Polski trafiło skażone mięso wieprzowe ze 133 świń. W drugiej połowie marca okazało się jednak, że dodatkowo na teren naszego kraju wjechało belgijskie mięso, które zostało poddane rozbiorowi na terenie Niemiec. Tą drogą do polskich zakładów trafiło ponad 13,6 tys. kg wieprzowiny zawierającej lewamizol. Trefny towar pojechał do podmiotów zlokalizowanych w województwach: małopolskim, kujawsko-pomorskim, pomorskim i lubuskim.

Czytaj więcej...

Amerykanie znów grożą embargiem na polską wieprzowinę

Redakcja

Jak informuje RMF FM, powraca widmo amerykańskiego embarga na polską wieprzowinę. Wg popularnej rozgłośni radiowej na początku kwietnia do Głównego Inspektora Weterynarii trafiło pismo od jego odpowiednika z USA. Strona amerykańska żąda zatrudnienia ok. 50 weterynarzy do nadzorowania zakładów produkujących na ich rynek.

Czytaj więcej...

Mamy najlepszą i najbezpieczniejszą wołowinę na świecie

Redakcja

Mamy najlepszą wołowinę na świecie zarówno pod względem jakości, jak i bezpieczeństwa żywności. Tak przebadanego mięsa jak polska wołowina nie ma teraz nigdzie na świecie – mówił wczoraj szef resortu rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski podczas wizyty Zakładzie Przetwórstwa Mięsnego „Płatek” w Nowej Wsi Szlacheckiej. Dodał, że przeprowadzone kontrole polskich zakładów przez naszych i unijnych inspektorów były również okazją do przypomnienia producentom i przetwórcom unijnych zasad obrotu zwierzętami, uboju i produkcji.

Czytaj więcej...

Czy Czesi zaprzestaną wnikliwych kontroli polskiego mięsa?

Redakcja

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przekazało w poniedziałek unijnemu komisarzowi ds. bezpieczeństwa żywności Vytenisowi Andriukaitisowi informację dotyczącą czynności podjętych w związku ze stwierdzeniem nieprawidłowości w jednej polskiej ubojni. Chodzi o działania, które mogły być zrealizowane w krótkim czasie tj. w okresie miesiąca. 

Czytaj więcej...