zm skiba

kojs

CenyRolnicze
19 kwietnia 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0688 EUR EUR - 4.3316 GBP GBP - 5.0615 DKK DKK - 0.5805
Archiwum


19.04.2024 14:07 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,80-7,90 zł/kg, średnia: 7,14 zł/kg (na podstawie informacji z 10 ubojni)

17.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 203,25 (-0,25%), kukurydza CZE24: 195,50 (0,00%), rzepak MAJ24: 448,25 (-1,05%)

16.04.2024 SPRZEDAM 5 JAŁÓWEK, mieszaniec, 600 kg, kujawsko-pomorskie, radziejowski, 88-230, tel.: 724 745 830

15.04.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, opolskie, kluczborski, 46-282, tel.: 798 304 744

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Mięso

Chiny bronią się przed ekspansją importowanego mięsa

Według Reutersa, brazylijski minister rolnictwa opóźnia zaplanowaną na sierpień wizytę w Chinach z powodu braku postępów w dopuszczeniu kolejnych brazylijskich zakładów mięsnych do eksportu do Chin. Branża podaje, że na zgodę oczekuje 19 przetwórców wołowiny, 9 firm drobiarskich i 1 producent wieprzowiny.

Czytaj więcej...

Polityczna poprawność może wypchnąć wieprzowinę z niemieckich szkół i przedszkoli

Wczoraj informowaliśmy, że niektóre niemieckie partie polityczne chciałyby podwyższenia podatku VAT na mięso. W schemat coraz większej niechęci do mięsa u naszych zachodnich sąsiadów, wpisują się doniesienia o pomyśle dyrekcji dwóch przedszkoli w Lipsku, które zaproponowały, by ze względu na muzułmańskie dzieci zrezygnować z mięsa wieprzowego i wyrobów na bazie żelatyny. Sprawa ta wywołała w Niemczech falę dyskusji.

Czytaj więcej...

Niemieccy Socjaldemokraci i Zieloni chcą zdecydowanej podwyżki podatku VAT na mięso

Politycy współrządzących za Odrą socjaldemokratów (SPD) i opozycyjnych Zielonych chcą podwyższenia podatku VAT na mięso z 7 do 19 proc. Ich intencją jest poprawa dobrostanu zwierząt. Przeciwnicy tego pomysłu ostrzegają, że podwyższenie podatków doprowadzi do upadku wielu niemieckich hodowców, a mięso krajowe zostanie wyparte z rynku przez tańszy produkt zagraniczny.

Czytaj więcej...

Oburzenie w Hiszpanii. Polska wieprzowina wykorzystywana do produkcji markowej szynki

Dostawca sieci sklepów Carrefour i największy hiszpański dystrybutor szynki jamon iberico, firma Comapa, została oskarżona o wykorzystywanie polskiej wieprzowiny do produkcji szynki pod marką „La Alpujarra”. Wędlina oferowana przez tę firmę jest o wiele tańsza od oryginalnej wersji szynki z Granady i proces jej peklowania trwa zdecydowanie krócej. - Szynki, które przywożone są z Polski, są złej jakości – powiedział dziennikowi El Pais Pilar Álvarez, przedstawiciel Stowarzyszenia Producentów z Granady.

Czytaj więcej...

Spada unijne spożycie wieprzowiny

Spożycie wieprzowiny w Europie zmniejszy się w tym roku, ponieważ konsumenci przechodzą na tańsze mięso drobiowe ze względu na wysokie ceny wieprzowiny. Komisja Europejska informuje o tym w ostatnim raporcie.

Czytaj więcej...

Polskie mięso jako niemieckie trafiło na Filipiny. Nasi sąsiedzi mają zakaz eksportu wieprzowiny i poniosą ogromne straty

Ministerstwo Rolnictwa Filipin postanowiło tymczasowo zablokować przywóz wieprzowiny z Niemiec. Wszystko z powodu kontroli celnej, która wykazała, że dostawa zawiera 250 kg mięsa wieprzowego z Polski w przesyłce pochodzącej od naszych zachodnich sąsiadów. Polska jest krajem, który posiada zakaz eksportu wieprzowiny na Filipiny z powodu sytuacji związanej z afrykańskim pomorem świń (ASF).

Czytaj więcej...

Chiński import mięsa wzrósł w maju do rekordowego poziomu

Według statystyk celnych, w maju br. do Państwa Środka przywieziono łącznie 556 300 ton mięsa, co oznaczało wzrost o 45% w porównaniu z tym samym miesiącem ubiegłego roku. Od stycznia do maja wielkość importu osiągnęła 2,22 mln ton. To oznacza wzrost o 418 500 t ( 23%) w porównaniu do analogicznego okresu ub. r. Wartość importu mięsa wzrosła jeszcze bardziej, o 31%, do 5,49 mld euro.

Czytaj więcej...

Hiszpanie zarabiają setki milionów euro na sprzedaży szynki

Hiszpańscy producenci surowej szynki wytwarzają coraz więcej produktów eksportowych. Krajowe stowarzyszenie hiszpańskiego przemysłu mięsnego (ANICE) ogłosiło w ubiegłym tygodniu, że eksport Serano, Iberico i innych rodzajów szynki wzrósł o 45% w ciągu ostatnich czterech lat. Przychody wzrosły o jedną trzecią.

Czytaj więcej...

Import wieprzowiny nadal psuje rodzimy rynek?

- Na rynek krajowy wjeżdża mięso z zagranicy, zwłaszcza z tych krajów, które prowadzą eksport na rynek chiński, bo tam zarabiają na tym mięsie. Resztę mięsa, które mogą puścić poniżej kosztów produkcji, wysyłają na rynek polski i to destabilizuje sytuację – mówi Witold Choiński ze związku Polskie Mięso.

Czytaj więcej...

Rabobank przewiduje niedobory mięsa na świecie z powodu ASF w Chinach

Duże ilości mięsa dostępne na całym świecie zostaną wkrótce wysłane do Chin. Afrykański pomór świń występujący w tej części świata doprowadzi do nieznanej transformacji handlu międzynarodowego, z potencjalnymi niedoborami białka zwierzęcego w innych miejscach na świecie, napisał bank. Oznacza to, że na całym świecie ceny białka zwierzęcego wzrosną.

Czytaj więcej...

Wietnam zaczyna mieć problemy z wieprzowiną. Ponownie skorzystają najwięksi eksporterzy

Pierwsze ogniska ASF w Wietnamie pojawiły się w lutym 2019 roku. Wirus szybko rozprzestrzenił się na znacznym obszarze kraju. W 54 prowincjach/miastach potwierdzono ogniska choroby. Tylko 9 prowincji pozostaje wolnych od wirusa. W Wietnamie wprowadzono kontrolę przemieszczenia świń i produktów wieprzowych na zakażonych obszarach. Wywóz świń z zakażonych prowincji jest zabroniony. Stada świń, w których wystąpiły ogniska są depopulowane. Łącznie zlikwidowano ponad 2,2 mln świń – informuje Paul Anderson (Genesus).

Czytaj więcej...

Nie będzie amerykańskiego embarga na wieprzowinę. Od lipca pięćdziesiąt nowych etatów w Inspekcji Weterynarii

- Nowe etaty będą od lipca i są na to zabezpieczone środki finansowe. Nie ma zagrożenia wstrzymania eksportu wieprzowiny do jednego z ważniejszych odbiorców tego mięsa z Polski – zapowiedział wczoraj minister rolnictwa, Jan Krzysztof Ardanowski. Jednocześnie czynione są starania o stworzenie 2 tys. nowych etatów w weterynarii i wyasygnowanie środków na podwyżki dla dotychczasowych pracowników Inspekcji. 

Czytaj więcej...

Rosja: Celebryci kontra producent mięsa

Grupa celebrytów zainicjowała kampanię przeciwko największej rosyjskiej firmie produkującej mięso wieprzowe Miratorg, wzywając obywateli, aby nie kupowali niczego pod etykietami firmy. Powodem jest propozycja przedstawicieli branży mięsnej w Rosji, którzy oczekują m. in. wprowadzenia zakazu przywożenia w bagażach podręcznych mięsa i przetworów mlecznych z zagranicy.

Czytaj więcej...

Pierwszy od dwóch dekad spadek globalnej produkcji mięsa

Według raportu ONZ FAO, w tym roku utrata 30 proc. pogłowia chińskiego stada świń wpłynie na globalną produkcję mięsa. Będzie to czynnik, który spowoduje pierwszy spadek obserwowany w tym sektorze rolnictwa w ciągu ostatnich 20 lat. Wg FAO od 2000 r. produkcja mięsa na całym świecie wzrosła o 45 proc.

Czytaj więcej...

W pierwszym kwartale br. w Niemczech spadły uboje świń i bydła

W pierwszym kwartale 2019 r. do niemieckich rzeźni dostarczono mniej świń i bydła niż w tym samym okresie 2018 r. Według wstępnych danych Federalnego Urzędu Statystycznego (Destatis) w okresie od stycznia do marca łącznie ubojowi zostało poddanych 13,95 miliona świń (w tym ubój gospodarczy). Było to 617 950 sztuk, czyli o 4,4 procent mniej niż w pierwszym kwartale 2018 roku.

Czytaj więcej...

Brazylia ogranicza handel wieprzowiną z Chinami

Brazylijski eksport mięsa wieprzowego w pierwszym kwartale 2019 r. był podobny do poziomu z analogicznego okresu 2018 r., osiągając 160 000 ton. Co warte uwagi, po zniesieniu zakazu eksportu do Rosji, brazylijscy eksporterzy zredukowali dostawy do Chin i Hongkongu.

Czytaj więcej...

Amerykanie domagają się 49 nowych etatów dla lekarzy weterynarii. W innym wypadku wprowadzą embargo na polską wieprzowinę

Grzegorz Brodziak, dyrektor Zarządzający Goodvalley, ocenia, iż embargo na eksport wieprzowiny do Stanów Zjednoczonych byłoby znaczącym ciosem dla całej branży mięsnej w Polsce. W jego opinii USA to rynek, który intensywnie rozwija się w ostatnich latach (nawet o kilkadziesiąt procent rocznie). Rynek amerykański pozwolił polskim producentom zastąpić utraconych z powodu wirusa ASF odbiorców, takich jak Rosja czy Chiny.

Czytaj więcej...

Czy Chiny sięgną po polską wieprzowinę?

Jak twierdzi Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso, europejski rynek wieprzowiny w krótkim czasie wyczerpie się na zapotrzebowanie jakie płynie ze strony Chin. W jego opinii Państwo Środka będzie musiało uznać regionalizację i sięgnąć po produkty z takich krajów Polska. 

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu