zm skiba

kojs

CenyRolnicze
18 kwietnia 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0559 EUR EUR - 4.3309 GBP GBP - 5.0589 DKK DKK - 0.5805
Archiwum


17.04.2024 13:21 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,70-7,70 zł/kg, średnia: 7,12 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

17.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 203,25 (-0,25%), kukurydza CZE24: 195,50 (0,00%), rzepak MAJ24: 448,25 (-1,05%)

16.04.2024 SPRZEDAM 5 JAŁÓWEK, mieszaniec, 600 kg, kujawsko-pomorskie, radziejowski, 88-230, tel.: 724 745 830

15.04.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, opolskie, kluczborski, 46-282, tel.: 798 304 744

13.04.2024 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 550 kg, mazowieckie, radomski, 26-680, tel.: 572 759 848

Dodaj komunikat

kowalczyk

agrifirm

Mięso

Z powodu ASF Wietnam stracił już 5,8 mln świń. Ceny wieprzowiny wzrosły o 20 proc.

Wietnamski wiceminister rolnictwa Phung Duc Tien ogłosił, że jego kraj może niebawem potrzebować 200 000 ton importowanej wieprzowiny. W oświadczeniu Tien wezwał odpowiednie agencje do dokładnego obliczenia niedoborów podaży, które będą pomocne w ocenie wielkości zagranicznych zakupów, które pozwolą na zaspokojenie popytu krajowego, kontrolę podwyżek cen i ograniczenie inflacji.

Czytaj więcej...

Ubój świń w Niemczech najniższy od 11 lat

W pierwszych trzech kwartałach 2019 r. do rzeźni w Niemczech dostarczono mniej świń i bydła niż w analogicznym okresie poprzedniego roku. Według wstępnych danych Federalnego Urzędu Statystycznego (Destatis) od 4 stycznia do września do ubojni trafiło 41,05 miliona świń, łącznie z ubojem domowym. Było to 1,33 miliona sztuk, czyli o 3,2 procent mniej niż w analogicznym okresie poprzedniego roku. Uboje świń w Niemczech spadły do najniższego poziomu od jedenastu lat.

Czytaj więcej...

Ukraińskie mięso nie spełnia europejskich standardów, ale wjeżdża do Polski

- Z informacji, które udało mi się uzyskać, to wygląda to tak, że mięso z Ukrainy jedzie do Europy i tylnymi drzwiami do nas wjeżdża. Wjeżdża już w postaci przetworzonego mięsa, albo wjeżdża w ramach kontyngentu, czy nawet omijając kontyngent poprzez tzw. filet z kością, co już nie podlega restrykcjom i kontyngentom – mówi Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso. 

Czytaj więcej...

Belgijska wieprzowina powraca na rynki azjatyckie

Po Indiach i Wietnamie teraz Singapur zdecydował się ponownie otworzyć granice dla belgijskiej wieprzowiny. Kraje te zrezygnowały z zakupów wieprzowiny w Belgii we wrześniu 2018 r. po tym jak ujawniono przypadki afrykańskiego pomoru świń w populacji dzików.

Czytaj więcej...

Niemcy sprzedają świeże mięso z automatów

Jak donosi niemiecka agencja prasowa Meat – Inform, w Niemczech coraz bardziej na popularności zyskują automaty do sprzedaży produktów mięsnych. Na ich korzyść działa ograniczony handel w niedziele w większości punktów sprzedaży.

Czytaj więcej...

Cedrob przeznaczy ćwierć miliarda złotych na przejęcie Zakładów Mięsnych Henryk Kania

Na początku września Cedrob S.A. zawarł umowę produkcji na powierzonych surowcach z Zarządcą Zakładów Mięsnych Henryk Kania S.A. w restrukturyzacji. Mięsny potentat z Ciechanowa planuje wznowienie produkcji w zakładach przetwórczych restrukturyzowanej spółki w Goczałkowicach, Pszczynie i Mokrsku już na początku października. W pierwszym etapie planowane jest osiągnięcie produkcji na poziomie 1200 ton miesięcznie.

Czytaj więcej...

KZP-PTCh: Polska wieprzowina jest mięsem bezpiecznym dla konsumentów

- W związku z pojawiającymi się informacjami o zagrożeniu dla konsumentów ze strony mięsa wieprzowego, przypominamy o wynikach badań, które zaprzeczają takim twierdzeniom. Sprawdzono bezpieczeństwo mięsa wieprzowego produkowanego w Polsce, poprzez analizę potencjalnych alergenów oraz zanieczyszczeń występujących w paszach oraz w mięsie. Zaktualizowano także informacje dotyczące aktualnej wartości odżywczej polskiej wieprzowiny, negując wiele dotychczasowych mitów. Badania zrealizowano ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego - czytamy w komunikacie Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej. 

Czytaj więcej...

Niemcy produkują mniej mięsa

Według danych Federalnego Urzędu Statystycznego (Destatis) produkcja mięsa w Niemczech spadła o około 2,6% lub 102 700 ton w porównaniu z pierwszym półroczem 2018 r. W tym czasie ubito o 1,2 mln świń mniej niż w pierwszych sześciu miesiącach ub.r.

Czytaj więcej...

Co dalej z rynkiem mięsnym? Miejsce małych gospodarstw i rodzinnych masarni zajmują fermy przemysłowe oraz ogromnych rozmiarów rzeźnie.

Tak postawionym pytaniem można by podsumować czternaste spotkanie okrągłego stołu zorganizowane przez VLAM vzw - Belgian Meat Office w urokliwym, podbrukselskim miasteczku Mechelen. Przez dwa dni (28-29 sierpnia 2019 r.) specjaliści zajmujący się badaniami rynku mięsnego, ale także promocją mięsa na naszych stołach, spotkali się by porozmawiać o współczesnych tendencjach na rynkach tego surowca w Europie. Z komentarzy i dyskusji kuluarowych, dawało się jednak wyczuć, że w czasach pędzącej globalizacji spoglądanie wyłącznie na nasz kontynent to trochę za mało.

Czytaj więcej...

Zbiórka na przebadanie mięsa z sieci handlowych

Marcin Bustowski, przewodniczący Związku Zawodowego Rolników RP Solidarni, zaaranżował zbiórkę pieniędzy na przebadanie mięsa i produktów rolno - spożywczych sprzedawanych w Polsce. Badanie ma na celu ukazać jak wygląda stężenie azotynów i azotanów oraz substancji niedozwolonych w tym antybiotyków np. w mięsie ze sklepowej chłodni.

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu