zm skiba

kojs

CenyRolnicze
24 kwietnia 2024, Środa.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0417 EUR EUR - 4.3177 GBP GBP - 5.0220 DKK DKK - 0.5789
Archiwum


24.04.2024 14:01 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,20-8,20 zł/kg, średnia: 7,62 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

24.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 208,50 (-0,48%), kukurydza CZE24: 210,50 (+3,06%), rzepak MAJ24: 441,75 (-2,00%)

Sprzedam Warchlaka krajowego 1000szt, waga 30kg, zaszczepione,Transport+kredytownie. Tel 500 072 455, 504 177 184

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, gołdapski, 19-520, tel.: 692 978 880

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, opolskie, oleski, 46-325, tel.: 660 470 946

21.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 500 kg, małopolskie, nowotarski, 34-745, tel.: 600 856 595

21.04.2024 SPRZEDAM 7 BYKÓW, mieszaniec, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

19.04.2024 SPRZEDAM 15 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, podkarpackie, dębicki, 39-205, tel.: 888 282 198

Dodaj komunikat

agrifirm

kowalczyk

Mięso

Promocja wieprzowiny w Polsce kuleje. Trzeba uczyć się od Belgów?

- Mamy sporo zastrzeżeń co do funkcjonowania funduszu promocji mięsa wieprzowego. Jest mu daleko do działań takich jak choćby podejmowane są w Belgii. Belgowie docierają z ofertą swojego mięsa do wszystkich, nawet do najmniejszych zakładów w naszym kraju. To pokazuje skalę problemu i zaniedbań jakie są w tej chwili w Polsce – mówi Janusz Terka z Solidarności Rolników Indywidualnych.

Czytaj więcej...

W Biedronce ciężko znaleźć polskie mięso

- Mamy w Biedronce linię Kraina Mięs. Teoretycznie mięsa te mają pochodzić od rodzimych producentów. Z przykrością stwierdzamy, że aby w Biedronce kupić polskie mięso to trzeba się naprawdę wysilić. W ladach chłodniczych polskie mięso, to jest naprawdę rzadkość. Nawet to co jest oznakowane jako polskie, to też mamy do tych produktów zastrzeżenia co do sposobu oznakowania – mówi Janusz Terka z Solidarności Rolników Indywidualnych.

Czytaj więcej...

Służby państwowe zajęły się importem świń z Niemiec. UOKiK sprawdzi czy w handlu żywcem stosowane są nieuczciwe praktyki

Minister rolnictwa zlecił Inspekcji Weterynaryjnej kontrole transportów zwierząt oraz rzeźni i zakładów przetwórczych dokonujących uboju i przetwórstwa pozyskanego spoza kraju żywca oraz monitorowanie skali bieżącego importu i eksportu świń oraz mięsa wieprzowego z Polski. Minister wystąpił również do prezesa UOKIK o zbadanie, czy na rynku wieprzowiny nie są stosowane w chwili obecnej nieuczciwe praktyki w handlu żywcem i mięsem wieprzowym, wykorzystujące obecną sytuację rynkową, w tym nieuzasadnione zaniżanie cen zakupu towarów pochodzących z importu. 

Czytaj więcej...

W ciągu dekady produkcja wieprzowiny w UE spadnie o 1 mln ton

Zgodnie z prognozami rolnymi Unii Europejskiej na lata 2020-30 oczekuje się mniejszego spożycia mięsa na mieszkańca. Pojawią się bardziej wydajne systemy produkcji z mniejszą liczbą zwierząt i zmniejszony eksport żywych zwierząt. Ogólnie przewiduje się, że spożycie mięsa na mieszkańca w UE spadnie o 1,1 kg, osiągając 67,6 kg do 2030 r.

Czytaj więcej...

Janusz Terka: Lidl przeznaczył większe środki na wsparcie niemieckich hodowców świń niż polski rząd dla swoich producentów trzody chlewnej

- Jedna z sieci, Lidl, przeznaczyła większe środki na wsparcie dla niemieckich hodowców świń niż polski rząd dla nas. Te sieci handlowe, które wspierają niemieckich farmerów, są również w Polsce. Czyli zyski wypracowane w Polsce będą w pewnym stopniu przekazywane po to, żeby wspierać niemiecką hodowlę – stwierdza Janusz Terka, działacz Solidarności RI z powiatu piotrkowskiego.

Czytaj więcej...

Rosja nie jest gotowa na mięso z próbówki. Nie ma dowodów na to, że sztuczna żywność jest bezpieczna

Jeden z dyrektorów Cherkizovo Group, Sergey Shapovalov, doktor biologii i dyrektor Laboratorium Badawczo-Rozwojowego w Czerkizowie, uważa, że ​​jest za wcześnie, aby mówić o perspektywie produkcji mięsa laboratoryjnego w Rosji. Dotyczy to szczególnie „mięsa” roślinnego, ponieważ jego bezpieczeństwo i wartość odżywcza pozostają pod znakiem zapytania. 

Czytaj więcej...

Przetwórcy podcinają gałąź, na której siedzą?

- Przetwórcy szukający możliwości łatwego zarobku, sprowadzając tańsze mięso z zagranicy, podcinają gałąź, na której siedzą. Okres kryzysu kiedyś się skończy, ale ci rolnicy, nawet z najlepiej zorganizowanym produkcjami, którzy teraz odejdą od hodowli, już do niej nie wrócą. Pokłosiem może być jeszcze większy kryzys, nie tylko w branży hodowli trzody chlewnej, ale i przetwórczej – przestrzega poseł Tadeusz Tomaszewski, który odnosi się do informacji o dużej skali importu na krajowy rynek wieprzowiny pochodzącej z krajów Europy Zachodniej.

Czytaj więcej...

Importowana wieprzowina z dotacją?

- Czy wieprzowina, która przyjeżdża do Polski nie jest sprzedawana w sztucznie zaniżonej cenie? Polscy rolnicy są w stanie konkurować na wspólnym rynku z każdym krajem, ale na równych warunkach. Jeżeli my nie mamy wsparcia ze strony państwa, jeżeli te nasze produkty nie są specjalnie gratyfikowane, to wówczas to co przyjeżdża do nas też nie powinno być dotowane. My sobie spokojnie poradzimy, tylko dajcie nam równe szanse – apeluje Janusz Terka, hodowca trzody chlewnej i przewodniczący NSZZ RI „Solidarność” Powiatu Piotrkowskiego.

Czytaj więcej...

Mięso z drukarki 3D trafi na rynek w 2022 r.

Izraelska firma Meat-Tech 3D ogłosiła w tym tygodniu, że podpisała umowę nabycia 100% kapitału zakładowego Peace of Meat PV, pionierskiego belgijskiego producenta hodowlanych produktów ptasich. Nowy właściciel wierzy, że będzie w stanie wykorzystać technologie Peace of Meat, w tym nowe hybrydowe produkty spożywcze, w celu przyspieszenia wejścia na rynek, podczas gdy Meat-Tech opracuje przemysłowy proces uprawy i produkcji mięsa przy użyciu technologii biodruku 3D, bez szkody dla zwierząt. 

Czytaj więcej...

Od stycznia do września tego roku do Polski sprowadzono ponad 490 tys. ton wieprzowiny

Afrykański pomór świń (ASF) i pandemia koronawirusa mocno odbiły się na polskim eksporcie wieprzowiny w pierwszych dziewięciu miesiącach tego roku. Według ministerstwa rolnictwa w okresie od stycznia do września 2020 roku za granicę sprzedano łącznie około 278 tys. ton wieprzowiny. Eksport był prawie o jedną piątą niższy niż w analogicznym okresie poprzedniego roku. W tym czasie do Polski przyjechało 491 tys. ton mięsa wieprzowego.

Czytaj więcej...

Minister rolnictwa spotkał się z przedstawicielami sektora przetwórstwa mięsnego

- Wczoraj spotkałem się z przedstawicielami związków reprezentujących sektor przetwórstwa mięsa. Rozmowy dotyczyły bieżącej, trudnej sytuacji na rynku wieprzowiny oraz podjętych i planowanych działań mających na celu jej poprawę. Podejmujemy na forum Unii Europejskiej starania o pilne uruchomienie interwencji rynkowej w postaci dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny i przyznanie pomocy dla producentów świń – poinformował minister rolnictwa, Grzegorz Puda.

Czytaj więcej...

Ubój rytualny, a jakość mięsa – fakty i mity

Obecna ustawa „piątki dla zwierząt” nie będzie dalej procedowana,  mowa o pięciu propozycjach ochrony zwierząt, które na początku września zaprezentował prezes PiS Jarosław Kaczyński oraz szef Forum Młodych Pis Michał Moskal. Obecna forma ustawy, która wróciła z Senatu, nie będzie dalej omawiana. Przygotowany jest nowy projekt, jednakże szczegóły nie są jeszcze znane. Wśród pięciu obostrzeń wchodzących w skład wcześniejszej propozycji ustawy znalazły się: zakaz hodowli zwierząt futerkowych, wykorzystywanie zwierząt w celach rozrywkowych i widowiskowych, utworzenie rady ds. zwierząt, zakaz trzymania zwierząt na uwięzi, odbieranie zwierząt na koszt właściciela, dodatki dla opiekunów zwierząt i ubój rytualny tylko na potrzeby krajowych związków wyznaniowych. I to ostatnia pozycja budzi od zawsze kontrowersję, a wokół tej metody uboju powstało wiele powtarzalnych mitów.

Czytaj więcej...

Senatorowie apelują do ministra o interwencję w sprawie nadwyżek mięsa

Komisja Rolnictwa i Rozwoju Wsi zapoznała się z informacją na temat aktualnej sytuacji w rolnictwie z uwzględnieniem afrykańskiego pomoru świń. Przedstawiając ją, minister rolnictwa i rozwoju wsi Grzegorz Puda podkreślił, że obecna sytuacja na rynkach rolnych jest niezwykle trudna, główny wpływ na osłabienie i zerwanie łańcuchów dostaw na zagraniczne rynki ma pandemia koronawirusa. W trakcie dyskusji senatorowie: Jerzy Chróścikowski, Józef Łyczak i Zdzisław Pupa podkreślali, że sytuacja ekonomiczna rolników, głównie z powodu bardzo niskich cen skupu żywca, jest tragiczna. Apelowali o natychmiastową interwencję w sprawie zagospodarowania nadwyżek mięsa.

Czytaj więcej...

Przemysł rolno-spożywczy napędza rosyjską gospodarkę. Duży w tym udział producentów wieprzowiny

Wielkość rosyjskiej produkcji wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny, koziny, koniny i dziczyzny w Rosji w okresie styczeń-październik 2020 roku wzrosła o 11,4% w porównaniu z analogicznym okresem 2019 roku. Jedną z wiodących branż jest sektor trzody chlewnej, w którym producenci stawiają sobie za cel zwiększenie podaży za granicą i wejścia na nowe rynki.

Czytaj więcej...

Flaga na mięsie przyniosła efekty. Patriotyzm gospodarczy pomoże przetrwać rolnikom

Z zebranych informacji przez organizacje rolnicze wynika, że sprzedaż produktów mięsnych znakowanych flagą polską przynosi zauważalne wyniki. - Niepokoi nas jednak fakt, że nie wszystkie firmy przestawiły się na znakowanie produktów zgodnie z obowiązującymi przepisami, ograniczając pozytywny wpływ sprzedaży żywności na gospodarkę. Apelujemy do producentów, aby nie zaniedbywali obowiązku znakowania produktów krajem pochodzenia – czytamy w piśmie siedmiu organizacji rolniczych skierowanym do przetwórców żywności i konsumentów.

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu