Beyond Meat zmniejszył o połowę swoją wartość rynkową w okresie od lipca do sierpnia. Dług znacznie przewyższa dochody. W podobnej sytuacji znajdują się inni producenci substytutów mięsa.
Rzeźnia w niemieckim Zweibrücken musiała zamknąć swoje linie produkcyjne. Powodem jest brak wykwalifikowanych pracowników. Stwarza to ogromne problemy dla rolników w regionie.
Holenderski rząd ogłosił niedawno, że hodowlane mięso i owoce morza będą wkrótce mogły być testowane pod kątem wprowadzenia na rynek. Jednocześnie władze ciągle zachęcają rolników do porzucenia produkcji zwierzęcej, a w tym czasie również docierają do nas informacje o coraz szybszym postępie rozwoju produkcji mięsnych alternatyw. Na przykład, brytyjska firma Moolec właśnie ogłosiła, że stworzyła transgeniczne rośliny soi z genami świń, które wytwarzają soję zawierającą około 25% białek świńskich.
W czerwcu zapasy wieprzowiny w niemieckich chłodniach w dalszym ciągu spadały. Według danych Agrarmarkt Informations-Gesellschaft (AMI), zmagazynowane ilości dynamicznie spadały od maja 2022 r. i dlatego od początku tego roku są znacznie poniżej poziomu z poprzedniego roku.
Firma Wipasz, jeden z największych producentów mięsa drobiowego w Polsce, oskarżyła o pomówienie i znieważenie Bartosza Zająca, działacza Stowarzyszenia Otwarte Klatki i Kolacji Społecznej Stop Fermom Przemysłowym. Podczas rozprawy pojednawczej nie doszło do porozumienia – kolejna odbędzie się 5 października.
Produkcja wieprzowiny w Niemczech nadal znacząco spada. Jak poinformował Federalny Urząd Statystyczny (Destatis), ilość wyprodukowanej wieprzowiny w I półroczu 2023 r. była o 9,4% niższa niż w roku ubiegłym. Ponadto znacznie wzrósł odsetek ubitych świń pochodzenia zagranicznego.
Zdarza się, że pracownicy kradną w swoich firmach. W końcu długopis czy papier do drukarki szybko chowa się do kieszeni… Jak cichaczem jednak ukraść 200 świń z ubojni, a właściwie 400 połówek świń? Dokonał tego jeden z pracowników rzeźni w niemieckim Bambergu.
Liczba zwierząt gospodarskich spada również we Francji, podobnie jak liczba ubojów. Kilku małym rzeźniom grozi zamknięcie z powodu niewykorzystanych mocy produkcyjnych i rosnących cen energii. Dlatego francuski rząd chce podjąć działania w celu utrzymania regionalnych zdolności ubojowych.
Według Brytyjskiej Agencji Promocji Rolnictwa i Ogrodnictwa (AHDB) produkcja wieprzowiny spadła do 457 200 ton w pierwszej połowie roku. W porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego był to wynik gorszy o 13 proc. i tym samym najsłabsze pierwsze półrocze od 2013 roku. Producenci mięsa mieli o 603 tys., czyli o 11 proc. mniej zwierząt do uboju niż w analogicznym okresie roku poprzedniego.
Czy politycy i przedsiębiorcy potrafią się dogadać? Pytanie wydaje się być aktualne od zawsze. Jednym z przykładów była konferencja „Branża mięsna szanse i wyzwania” zorganizowana przez Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego.
Po decyzji Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA) „kurczaki z laboratorium” mogą być sprzedawane przez sklepy i restauracje na amerykańskim rynku. Chodzi o tak zwane „czyste mięso”, czyli wytwarzane w laboratorium prawdziwe mięso bezpośrednio z komórek zwierzęcych pobranych od żywych zwierząt (bez konieczności poddania zwierząt ubojowi). Firmy alternatywnego rynku mięsnego twierdzą, że już rozpoczęły realizację zamówień dla ekskluzywnych restauracji w San Francisco i Waszyngtonie.
- Spożycie mięsa w Polsce jest od lat dość stabilne, w szczególności w odniesieniu do wieprzowiny, natomiast wyraźny jest w ostatnich latach wzrost spożycia drobiu kosztem wołowiny. Według szacunkowych danych IERiGŻ, bilansowe spożycie mięsa ogółem w 2022 roku w Polsce zmniejszyło się do 73,5 kg per capita, wobec 76,5 kg/os. w 2021 roku, czyli o 4% w relacji rocznej – informuje Towarzystwo Ekonomistów Polskich.
Analiza naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego pokazuje, że ślad węglowy tzw. mięsa z próbówki będzie prawdopodobnie wyższy niż w przypadku wołowiny oraz znacznie wyższy niż w przypadku wieprzowiny i kurczaka. Metody produkcji mięsa z laboratorium okazują się bardzo energochłonne. Naukowcy zastanawiają się nawet, czy hodowane mięso może być naprawdę przystępną cenowo i czy faktycznie jest przyjazną dla środowiska alternatywą. Badania naukowców z Kalifornii będą teraz recenzowane i zostaną ocenione przez innych naukowców.
Po gwałtownym spadku dostaw wieprzowiny do Chin w 2022 roku, import ponownie wzrósł w pierwszym kwartale tego roku. W ujęciu rok do roku zakupy wieprzowiny do Państwa Środka wzrosły o prawie 19 proc.
Negatywny trend w niemieckiej produkcji mięsa utrzymuje się w tym roku nieprzerwanie. Przede wszystkim zmiany strukturalne w hodowli trzody chlewnej maja istotny wpływ na statystyki. Produkcja wieprzowiny spadła o 8,2% w porównaniu z pierwszym kwartałem 2022 r.
Niestarannie umocowane palety z mięsem przesunęły się podczas hamowania i dociążyły pojedynczą oś napędową, której nacisk przekroczył normę. Zespół pojazdów został zatrzymany przez wielkopolskich inspektorów.
Preferencje zakupowe rodaków nie pozostawiają wątpliwości. Dla 84% Polaków mięso odgrywa mniej lub bardziej kluczową rolę w diecie, a jeszcze więcej osób, bo 90%, spożywa je przynajmniej od czasu do czasu.
Amerykański Departament Rolnictwa USDA opublikował w tym tygodniu zaktualizowane prognozy dotyczące światowej produkcji wieprzowiny i handlu zagranicznego. Oczekuje się, że w bieżącym roku wielkość produkcji wieprzowiny będzie mniej więcej taka sama jak w roku poprzednim i wyniesie około 114,3 mln ton. Według szacunków USDA światowy handel zagraniczny wieprzowiną będzie prawdopodobnie o ponad 3% niższy niż w 2022 r.
Zamienniki mięsa (określane jako substytuty lub analogi mięsne) odnoszą się przede wszystkim do produktów bezmięsnych, które próbują niejako naśladować tradycyjne mięso pod względem smaku, konsystencji, wyglądu i wartości odżywczych. Produkty te to głównie roślinne zamienniki, które są bogatym źródłem białka i są nimi, na przykład: rośliny strączkowe, zboża, grzyby jadalne, ale także nasiona oleiste. Jednak jako alternatywę dla mięsa należy również rozważyć hodowane mięso i jadalne owady.
- Niemcy jedzą coraz mniej mięsa. W zeszłym roku były to 52 kilogramy na osobę, czyli około 4,2 kg mniej niż w 2021 r. – informuje Federalne Centrum Informacji Rolniczej (BZL). To najniższa wartość od czasu gdy takie statystki są prowadzone, czyli od 1989 roku. W porównaniu dziesięcioletnim, konsumpcja per capita spadła prawie o 9 kilogramów ( w 2012: 60,9 kg).