kps

skiba

CenyRolnicze
18 kwietnia 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0559 EUR EUR - 4.3309 GBP GBP - 5.0589 DKK DKK - 0.5805
Archiwum


17.04.2024 13:21 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,70-7,70 zł/kg, średnia: 7,12 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

17.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 203,25 (-0,25%), kukurydza CZE24: 195,50 (0,00%), rzepak MAJ24: 448,25 (-1,05%)

16.04.2024 SPRZEDAM 5 JAŁÓWEK, mieszaniec, 600 kg, kujawsko-pomorskie, radziejowski, 88-230, tel.: 724 745 830

15.04.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, opolskie, kluczborski, 46-282, tel.: 798 304 744

13.04.2024 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 550 kg, mazowieckie, radomski, 26-680, tel.: 572 759 848

Dodaj komunikat

agrifirm

kowalczyk

Mięso

Polską wieprzowinę warto szukać w lokalnych sklepach mięsnych

W ubiegłym roku do Polski trafiło 173 tys. ton mięsa wieprzowego „obcego” pochodzenia oraz o ponad 8 mln sztuk żywych świń. Eksportujemy ok. 60 tys. ton mięsa wieprzowego, a krajowa produkcja zaspokaja tylko 50% zapotrzebowania Polaków. Rodzima wieprzowina jest wypierana z sieci handlowych przez tanie mięso z Danii, Niemiec czy Hiszpanii. Polskie mięso łatwiej zdobyć w mniejszych sklepach.  

Czytaj więcej...

Czy wieprzowina to zdrowy wybór na święta?

Wielkimi krokami zbliża się Boże Narodzenie i powraca jeden z odwiecznych dylematów: co przygotować na świąteczny stół? Ma być dietetycznie i zdrowo, czy pozwolić sobie na trochę szaleństwa. Okazuje się, że nie zawsze te kwestie muszą się wykluczać. W najnowszym raporcie Wieprzowina – Nowa Perspektywa naukowcy przekonują, że tak lubiana przez Polaków wieprzowina, dzięki zmianom, jakie zaszły w procesie hodowlanym, ma o 30% mniej tłuszczu w porównaniu do tej, produkowanej w dwóch ostatnich dekadach XX wieku.

Czytaj więcej...

Rosnąca presja na redukowanie mięsa z diety. Jaka przyszłość czeka schabowego?

Już teraz widzimy ogromny lobbing ze strony organizacji promujących wegański i wegetariański styl życia. Jestem przekonany, że w najbliższym czasie możemy się spodziewać intensyfikacji tych działań, które szkodzą europejskiemu rolnictwu - mówił po spotkaniu Jerzy Wierzbicki przewodniczący grupy roboczej „Promocja” Copa-Cogeca i prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.

Czytaj więcej...

W dwa lata wynieśli z zakładu 2,5 tony wieprzowiny

Do 5 lat pozbawienia wolności grozi dwóm mieszkańcom gminy Nidzica (woj. warmińsko-mazurskie), którzy podejrzani są o kradzieże w ubojni, w której pracowali. Mężczyźni zostali zatrzymani na gorącym uczynku przez swojego pracodawcę. Według ustaleń policjantów zatrzymany 46-latek przez 2 lata wyniósł z terenu zakładu łącznie blisko 2500 kg wieprzowiny, powodując straty w kwocie ponad 38 000 zł.

Czytaj więcej...

Wyższe składki zdrowotne dla „mięsożerców”?

- A może osoby jedzące produkty odzwierzęce, świadomie narażające się na nowotwory, choroby serca czy cukrzycę typu 2, powinny płacić wyższą składkę na ubezpieczenie zdrowotne? Znając ryzyka i mając dostęp do innej żywności? – pyta w mediach społecznościowych europosłanka Sylwia Spurek. Osoby śledzące wpisy polityczki z Brukseli domagają się wypłaty „szkodliwego” za czytanie podobnego rodzaju wynurzeń.

Czytaj więcej...

Nie ma dowodów na to, że mięso czerwone powoduje raka

Mięso czerwone, w tym wieprzowe, nie jest szkodliwe dla zdrowia – taki wniosek płynie z najnowszego raportu Związku Polskie Mięso – Wieprzowina – Nowa Perspektywa. Co więcej, wieprzowina jest źródłem mikro i makroelementów, których nie znajdziemy w innych rodzajach pożywienia. Autorzy analizy przypominają jednak o konieczności zróżnicowanej diety bogatej nie tylko w białko zwierzęce, ale i roślinne.

Czytaj więcej...

Chiny konsekwentnie zmniejszają import mięsa

W październiku do Państwa Środka ściągnięto zaledwie 664 000 ton mięsa. Według oficjalnych danych, jest to najniższy wolumen importu do Chin od 20 miesięcy. Dostawy mięsa z zagranicy są o 12,8% niższe od wolumenów notowanych w październiku 2020 r., a także o 30 000 ton mniejsze niż we wrześniu br.

Czytaj więcej...

Skok na główkę do pustego basenu - czyli mit syntetycznego mięsa

Pomysł wytwarzania sztucznego mięsa, rzucił w zeszłym wieku Winston Churchill. Na prezentację pierwszego produktu z hodowli komórkowej trzeba jednak było czekać do 2013 r. Pomimo tego, że koszt jego produkcji był gigantyczny, wydawało się, że właśnie połączono niemożliwe dotychczas do pogodzenia elementy: ograniczenie utrzymywania i zabijania zwierząt z wyżywieniem rosnącej liczby ludności na świecie, że rozwiązanie tzw. paradoksu mięsa (ang. meat paradox) czyli obiekcje etyczne, a jednocześnie chęć jedzenia mięsa jest na wyciągnięcie ręki. Dziś, po niemal 10 latach, optymizm ulatuje. Pomimo intensywnych badań i publikowanych w mediach doniesień o kolejnych przełomach, skala problemów związanych z produkcją sztucznego mięsa nie maleje.

Czytaj więcej...

Sylwia Spurek: Musimy zacząć wygaszać fabryki hodowli zwierząt. Starego rolnictwa nie da się uratować

- Zaproponowałam razem z moim think-tankiem Green REV Institute podwyższenie VAT na mięso, mleko i inne produkty odzwierzęce docelowo do 23 proc., bo jest to nie tylko logiczne, efektywne, ale też sprawiedliwe. Nie tylko nie powinniśmy dopłacać z naszych podatków do tego, co szkodzi, co generuje kolejne wydatki publiczne, ale przez elementy fiskalne ograniczać popyt na te produkty. Na razie dopłacamy miliardy do przemysłu rolnego, a potem wydajemy kolejne miliardy na niwelowanie skutków jego oddziaływania - kryzys klimatyczny, zdewastowana bioróżnorodność, choroby. Czy to jest celowe i gospodarne? – pyta europosłanka Sylwia Spurek.

Czytaj więcej...

Stek wołowy będzie jak kawior i szampan. Luksus na specjalną okazję

W artykule opublikowanym w duńskim dzienniku Berlingske, dyrektor generalny Danish Crown Group, Jais Valeur, snuje wizję rozwoju duńskich i europejskich trendów żywieniowych w nadchodzących latach. - Stało się dla mnie jasne, że sposób, w jaki konsumujemy i myślimy o mięsie, zmieni się zauważalnie w nadchodzących latach. Klimat staje się „licencją na produkcję” w Danii - mówi Jais Valeur. 

Czytaj więcej...

Do Polski trafia wieprzowina nawet z Nikaragui

Do końca sierpnia tego roku do Polski zaimportowano 384 615 ton mięsa wieprzowego wycenianego na 708 212 000 EUR. W tym czasie najwięcej wieprzowiny do Polski dostarczyli Belgowie – 119 656 ton o wartości 190 194 000 EUR i Niemcy – 101 364 ton o wartości 219 055 000 EUR.

Czytaj więcej...

Wciąż brakuje wiarygodnych ocen wpływu produkcji mięsa in vitro na środowisko

Duńscy naukowcy nie zakładają, że mięso in vitro wkrótce zagości na rynku. Według analizy aktualnych badań Duńskiego Instytutu Technologicznego (DTI) i literatury specjalistycznej, wiele pytań dotyczących masowej produkcji sztucznego mięsa wciąż pozostaje bez odpowiedzi. Wymagane do tego stabilne i wydajne linie komórkowe nie są jeszcze dostępne. Ponadto pożywki nie zostały odpowiednio zbadane pod kątem zastosowania na dużą skalę i jednocześnie ekonomicznego.

Czytaj więcej...

Bruksela zamierza uderzyć w produkcję mięsa. Zerowy podatek VAT dla „zdrowej żywności”

Jak informuje Dziennik Gazeta Prawna, Unia Europejska chce zmiany stawek VAT na żywność. Zdrowa żywność, np. w postaci owoców i warzyw, miałyby być objęta zerową stawką podatku, a żywność o największym śladzie węglowym, czyli głównie mięso, zostałaby objęta standardową stawką VAT, która w Polsce wynosi 23%. Przy takiej polityce brukselskich dygnitarzy już niebawem popularny „schabowy” może stać się towarem luksusowym.

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu