Sytuacja Beyond Meat wygląda źle. Producent zamienników mięsa wydał w czwartek komunikat dotyczące finansów przedsiębiorstwa. Okazało się, że sprzedaż jego najważniejszych produktów ponownie wykazała rozczarowujące wyniki. Po wzroście w pierwszych latach spożycie substytutów mięsa maleje we wszystkich przypadkach.
W ubiegłym tygodniu Parlament Europejski przyjął rezolucję dotyczącą europejskiej strategii w zakresie białka. Większość europosłów Prawa i Sprawiedliwości głosowała „za”, choć jeszcze niedawno, w okresie przedwyborczym, występowali w obronie „polskiego schabowego”, który miał być zagrożony przez białko z robaków. Gdy kurz po kampanii wyborczej opadł, robaki w naszej diecie nie wydają się już tak straszne dla naszych reprezentantów w Brukseli.
Grupa Vion nie będzie sprzedawać rzeźni w Niemczech. W zeszłym tygodniu pojawiły się pogłoski o zamknięciu lub sprzedaży niemieckich rzeźni w Altenburg, Perleberg i Emstek ze „stajni” marki Vion. Władze przedsiębiorstwa dementują pogłoski publikowane w niemieckich mediach regionalnych.
Brazylijska firma mięsna JBS rozpoczęła budowę pierwszego centrum badawczego zajmującego się produkcją mięsa poprzez hodowlę komórkową. Zakład doświadczalny zostanie zlokalizowany Florianópolis w brazylijskiej prowincji Santa Catarina i zostanie otwarty pod koniec przyszłego roku. JBS zainwestuje 22 miliony dolarów w laboratoria i zakład pilotażowy.
Konsumpcja mięsa w Niemczech stale spada. Znajduje to również odzwierciedlenie w zakupach dokonywanych przez gospodarstwa domowe w sklepach spożywczych. Od stycznia do sierpnia popyt prywatny na mięso, drób i wędliny spadł o 1% w porównaniu do analogicznego okresu roku ubiegłego.
W 2022 roku Holendrzy zjadali średnio 37,5 kg mięsa (75 kg masy tuszy). To o pół kilograma mniej niż rok wcześniej, czyli o 1,1 kg mniej masy tuszy (76,1 kg w 2021 r.). Takie wnioski płyną z badań przeprowadzonych przez Wageningen Economic Research (WEcR) na zlecenie Wakkera Diera.
Powszechnie wiadomo, że jednym z ważniejszych wskaźników jakości mięsa jest jego charakterystyka smakowa. Jednakże długoterminowe wysiłki hodowlane skupiły się głównie na osiągnięciu jak najwyższej wydajności, co bezpośrednio wpływa na zmiany w smaku mięsa (Lengkidworraphiphat i in. 2021). Co odpowiada za cechy smakowo-zapachowe w mięsie?
Beyond Meat zmniejszył o połowę swoją wartość rynkową w okresie od lipca do sierpnia. Dług znacznie przewyższa dochody. W podobnej sytuacji znajdują się inni producenci substytutów mięsa.
Rzeźnia w niemieckim Zweibrücken musiała zamknąć swoje linie produkcyjne. Powodem jest brak wykwalifikowanych pracowników. Stwarza to ogromne problemy dla rolników w regionie.
Holenderski rząd ogłosił niedawno, że hodowlane mięso i owoce morza będą wkrótce mogły być testowane pod kątem wprowadzenia na rynek. Jednocześnie władze ciągle zachęcają rolników do porzucenia produkcji zwierzęcej, a w tym czasie również docierają do nas informacje o coraz szybszym postępie rozwoju produkcji mięsnych alternatyw. Na przykład, brytyjska firma Moolec właśnie ogłosiła, że stworzyła transgeniczne rośliny soi z genami świń, które wytwarzają soję zawierającą około 25% białek świńskich.
W czerwcu zapasy wieprzowiny w niemieckich chłodniach w dalszym ciągu spadały. Według danych Agrarmarkt Informations-Gesellschaft (AMI), zmagazynowane ilości dynamicznie spadały od maja 2022 r. i dlatego od początku tego roku są znacznie poniżej poziomu z poprzedniego roku.
Firma Wipasz, jeden z największych producentów mięsa drobiowego w Polsce, oskarżyła o pomówienie i znieważenie Bartosza Zająca, działacza Stowarzyszenia Otwarte Klatki i Kolacji Społecznej Stop Fermom Przemysłowym. Podczas rozprawy pojednawczej nie doszło do porozumienia – kolejna odbędzie się 5 października.
Produkcja wieprzowiny w Niemczech nadal znacząco spada. Jak poinformował Federalny Urząd Statystyczny (Destatis), ilość wyprodukowanej wieprzowiny w I półroczu 2023 r. była o 9,4% niższa niż w roku ubiegłym. Ponadto znacznie wzrósł odsetek ubitych świń pochodzenia zagranicznego.
Zdarza się, że pracownicy kradną w swoich firmach. W końcu długopis czy papier do drukarki szybko chowa się do kieszeni… Jak cichaczem jednak ukraść 200 świń z ubojni, a właściwie 400 połówek świń? Dokonał tego jeden z pracowników rzeźni w niemieckim Bambergu.
Liczba zwierząt gospodarskich spada również we Francji, podobnie jak liczba ubojów. Kilku małym rzeźniom grozi zamknięcie z powodu niewykorzystanych mocy produkcyjnych i rosnących cen energii. Dlatego francuski rząd chce podjąć działania w celu utrzymania regionalnych zdolności ubojowych.
Według Brytyjskiej Agencji Promocji Rolnictwa i Ogrodnictwa (AHDB) produkcja wieprzowiny spadła do 457 200 ton w pierwszej połowie roku. W porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego był to wynik gorszy o 13 proc. i tym samym najsłabsze pierwsze półrocze od 2013 roku. Producenci mięsa mieli o 603 tys., czyli o 11 proc. mniej zwierząt do uboju niż w analogicznym okresie roku poprzedniego.
Czy politycy i przedsiębiorcy potrafią się dogadać? Pytanie wydaje się być aktualne od zawsze. Jednym z przykładów była konferencja „Branża mięsna szanse i wyzwania” zorganizowana przez Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego.
Po decyzji Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA) „kurczaki z laboratorium” mogą być sprzedawane przez sklepy i restauracje na amerykańskim rynku. Chodzi o tak zwane „czyste mięso”, czyli wytwarzane w laboratorium prawdziwe mięso bezpośrednio z komórek zwierzęcych pobranych od żywych zwierząt (bez konieczności poddania zwierząt ubojowi). Firmy alternatywnego rynku mięsnego twierdzą, że już rozpoczęły realizację zamówień dla ekskluzywnych restauracji w San Francisco i Waszyngtonie.
- Spożycie mięsa w Polsce jest od lat dość stabilne, w szczególności w odniesieniu do wieprzowiny, natomiast wyraźny jest w ostatnich latach wzrost spożycia drobiu kosztem wołowiny. Według szacunkowych danych IERiGŻ, bilansowe spożycie mięsa ogółem w 2022 roku w Polsce zmniejszyło się do 73,5 kg per capita, wobec 76,5 kg/os. w 2021 roku, czyli o 4% w relacji rocznej – informuje Towarzystwo Ekonomistów Polskich.