zm skiba

kps

CenyRolnicze
16 kwietnia 2024, Wtorek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0687 EUR EUR - 4.3197 GBP GBP - 5.0609 DKK DKK - 0.5790
Archiwum


15.04.2024 13:47 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,80-8,40 zł/kg, średnia: 7,30 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

15.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 203,75 (+0,12%), kukurydza CZE24: 195,50 (+ 0,51%), rzepak MAJ24: 460,00 (+0,22%)

15.04.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, opolskie, kluczborski, 46-282, tel.: 798 304 744

13.04.2024 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 550 kg, mazowieckie, radomski, 26-680, tel.: 572 759 848

11.04.2024 KUPIĘ 20 BYCZKÓW, mięsny, 100 kg, lubelskie, łukowski, 21-413, tel.: 514 304 912

10.04.2024 SPRZEDAM 48 KRÓW, 750 kg, warmińsko-mazurskie, giżycki, 11-510, tel.: 519 554 146

10.04.2024 SPRZEDAM 43 BYKI, mięsny, 290 kg, zachodniopomorskie, goleniowski, 72-200, tel.: 572 952 620

10.04.2024 SPRZEDAM 14 JAŁÓWEK, hf, 6-7 m-cy, cielne, kujawsko-pomorskie, rypiński, 87-515, tel.: 728 352 089

Dodaj komunikat

agrifirm

kowalczyk

Mięso

Gorączka klimatyczna dotarła do zakładów mięsnych. Duńczycy szykują drastyczne cięcia w emisji dwutlenku węgla

Duńska firma mięsna Danish Crown (DC) postawiła sobie za cel zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych o 50% w latach 2005-2030 i produkcję mięsa neutralnego dla klimatu do 2050 roku. Jak ogłosiła spółdzielnia, DC potwierdziło swoje cele klimatyczne przez Science Based Targets Initiative (SBTi) i przedstawiło ambitny plan na rzecz bardziej zrównoważonej przyszłości do 2030 roku. 

Czytaj więcej...

Mięso pomaga uniknąć depresji? Naukowcy wiążą wegetarianizm ze słabym zdrowiem psychicznym

Stosowanie diety wegańskiej może, w świetle badań cytowanych przez profesora Jarosława Całkę, wpływać na powstawanie i pogłębienie się stanów depresyjnych. Mechanizmy tworzące tę zależność zostały dobrze zbadane i opisane. Podstawą zachowania zdrowia jest bowiem zrównoważona dieta dostarczająca organizmowi odpowiednich ilości białka, węglowodanów i witamin.

Czytaj więcej...

Grupa Danish Crown zwiększyła sprzedaż i zyski. Rolnicy otrzymają dywidendy w wysokości 226 mln euro

W roku finansowym 2021/22 firma Danish Crown osiągnęła obrót o około 10% większy niż przed rokiem, zwiększając go do 64,2 mld DKK. Wynik operacyjny (EBIT) również nieznacznie się poprawił z 2,82 miliarda DKK do 2,89 miliarda DKK, co odpowiada sumie 380 mln euro. Ze względu na historycznie wysokie ceny energii, transportu i opakowań, koszty również wzrosły - łącznie o 1,5 miliarda DKK.

Czytaj więcej...

Bruksela systemowo zwalcza produkcję zwierzęcą. Niektórzy w końcu otwierają oczy

Rośnie sprzeciw wobec planów Komisji Europejskiej, która chce dokonać kolejnych zmian w polityce promocji UE dla produktów rolnych. - Po raz pierwszy w historii państwa członkowskie nie „przyklepały” propozycji rocznego programu prac polityki promocji na 2023 r. Za przyjęciem propozycji Brukseli były tylko 2 kraje, 10 sprzeciwiło się, a 14 wstrzymało się od głosu, głównie dlatego, aby nie opóźniać realizacji kolejnych projektów promocyjnych – relacjonuje Jerzy Wierzbicki z Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego, przewodniczący grupy roboczej „Promocja” Copa-Cogeca.

Czytaj więcej...

Branża mięsna nie jest energochłonna? Państwo nie zamierza pomagać

„Program wsparcia dla przedsiębiorstw energochłonnych” realizowany przez Ministerstwo Rozwoju i Technologii ma być rządową odpowiedzią na drastycznie rosnące koszty energii i wspierać polskie przedsiębiorstwa, tak aby mogły one kontynuować działalność, a jednocześnie nie przenosić zwiększonych kosztów prowadzonej działalności na konsumentów. Nie obejmie on jednak branży mięsnej.

Czytaj więcej...

Odloty klimatystów: Jak będziemy jeść mięso, to zniszczymy planetę

Organizacja Compassion Polska przeprowadziła badanie opinii publicznej dotyczące hodowli zwierząt. – Wyniki wskazują, że Polki i Polacy zgadzają się, iż hodowla przemysłowa zwierząt stawia zyski ponad środowisko, ochronę klimatu i dobrostan zwierząt. Podobne badanie przeprowadzono w kilkunastu innych krajach – informuje organizacja, która zaprezentowała wyniki sondażu podczas szczytu klimatycznego COP27 z udziałem światowych przywódców.

Czytaj więcej...

Dzik jest dziki? O bezpieczeństwie mięsa zwierzyny łownej

Bezpieczeństwo dziczyzny jest związane m in. procesem jej pozyskiwania (tj. polowaniem) oraz temperaturą, higieną podczas transportu tuszy i podczas obróbki. Ważne aby zapewnić bezpieczeństwo dziczyzny i zapobiec ryzyku dla konsumenta. Według zwolenników dziczyzny pozyskiwanie jej odbywa się w sposób ekologiczny, a chów tego rodzaju surowca kojarzony jest z ekstensywną produkcją, przestrzegającą odpowiednich warunków i potrzeb etologicznych tych zwierząt.

Czytaj więcej...

Myć mięso, czy nie myć? Oto jest pytanie

Zgodnie z przyjętą normą, uważa się że konsumenci powinni móc bez żadnych wątpliwości, kupić mięso, które jest bezpiecznie do spożycia. Jednakże kwestią sporną jest aspekt pojęcia „bezpieczne”, dla jednych jest to surowiec bez konserwantów, dla innych zaś od patogenów. Jednak w praktyce sprostanie oczekiwaniom kupujących jest trudne. Warto walczyć z ograniczeniem patogenów już na etapie produkcji, jednak biorąc pod uwagę stan współczesnej produkcji aby uzyskać zadowalający ich poziom (patogenów) trzeba skorzystać ze środków konserwujących i przeciwdziałających rozprzestrzenianiu się drobnoustrojów.

Czytaj więcej...

Polska wołowina podbije Japonię? Azjaci doceniają wysoki poziom jakości, bezpieczeństwa i troski o zwierzęta

Polskich hodowców i producentów wołowiny od 3 lat rozgrzewa dynamiczny wzrost eksportu do Japonii. Niewątpliwe jest to bardzo dobra informacja dla całej branży. Po pierwsze w Polsce wołowina to mięso, które jest spożywane rzadko i traktowane jako produkt premium. Roczne spożycie oscyluje wokół 4 kg rocznie i jest o połowę niższe niż średnia unijna. Eksport wołowiny jest więc niezwykle istotny dla całej branży.

Czytaj więcej...

Chcą prawnie nakazać aby wegańskie posiłki znalazły się w jadłospisach

Komisja Europejska podjęła decyzję o zarejestrowaniu europejskiej inicjatywy obywatelskiej pod nazwą „Europejska inicjatywa obywatelska na rzecz wegańskich posiłków”. Inicjatorzy akcji wystąpili o wdrożenie przepisów prawa, które jednoznacznie wymagałyby, aby wegańska alternatywa była dostępna w obiektach prywatnych i publicznych sprzedających żywność i napoje w Europie.

Czytaj więcej...

Czesi wracają do nagonki na polskie mięso. Afera paszowa była do tego dobrą okazją

- Narastają niejasności dotyczące jakości polskiej żywności. Teraz mówi się o mieszaniu oleju technicznego z paszą dla drobiu. Czescy hodowcy drobiu, którzy są regularnie kontrolowani przez Państwową Administrację Weterynaryjną i inne organy nadzoru, sprzeciwiają się podobnym praktykom. Gwarantują w ten sposób najwyższą jakość domowego mięsa i jaj drobiowych -  czytamy w komunikacie prasowym Izby Rolnej Republiki Czeskiej i Czesko-Morawskiego Związku Drobiarstwa.

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu