kojs

skiba

CenyRolnicze
29 marca 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9886 EUR EUR - 4.3009 GBP GBP - 5.0300 DKK DKK - 0.5766
Archiwum


28.03.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 203,50 (+1,37%), kukurydza CZE24: 193,25 (+ 1,44%), rzepak MAJ24: 438,00 (-0,79%)

27.03.2024 14:28 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,80-8,60 zł/kg, średnia: 8,17 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

27.03.2024 SPRZEDAM 12 T PSZENŻYTA, trans. firmowy, wielkopolskie, kolski, 62-640, tel.: 690 050 400

26.03.2024 SPRZEDAM 26 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, podkarpackie, krośnieński, 38-460, tel.: 519 550 918

26.03.2024 SPRZEDAM 48 JAŁÓWEK, mieszaniec, 500 kg, mazowieckie, wyszkowski, 07-203, tel.: 500 062 366

26.03.2024 SPRZEDAM 15 TUCZNIKÓW, 120 kg, 100%, warmińsko-mazurskie, działdowski, 13-230, tel.: 796 437 003

25.03.2024 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 700 kg, kujawsko-pomorskie, włocławski, 87-865, tel.: 722 018 877

24.03.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY KONS., trans. firmowy, lubelskie, świdnicki, 21-065, tel.: 791 816 003

Dodaj komunikat

kowalczyk

agrifirm

Mięso

Fałszywi obrońcy mięsa? Po wyborach białko z robaków już nikomu nie przeszkadza

W ubiegłym tygodniu Parlament Europejski przyjął rezolucję dotyczącą europejskiej strategii w zakresie białka. Większość europosłów Prawa i Sprawiedliwości głosowała „za”, choć jeszcze niedawno, w okresie przedwyborczym, występowali w obronie „polskiego schabowego”, który miał być zagrożony przez białko z robaków. Gdy kurz po kampanii wyborczej opadł, robaki w naszej diecie nie wydają się już tak straszne dla naszych reprezentantów w Brukseli.

Czytaj więcej...

Brazylijski potentat zainwestuje dziesiątki milionów dolarów w badania nad mięsem komórkowym

Brazylijska firma mięsna JBS rozpoczęła budowę pierwszego centrum badawczego zajmującego się produkcją mięsa poprzez hodowlę komórkową. Zakład doświadczalny zostanie zlokalizowany Florianópolis w brazylijskiej prowincji Santa Catarina i zostanie otwarty pod koniec przyszłego roku. JBS zainwestuje 22 miliony dolarów w laboratoria i zakład pilotażowy.

Czytaj więcej...

Niemcy: Wieprzowina traci przychylność konsumentów

Konsumpcja mięsa w Niemczech stale spada. Znajduje to również odzwierciedlenie w zakupach dokonywanych przez gospodarstwa domowe w sklepach spożywczych. Od stycznia do sierpnia popyt prywatny na mięso, drób i wędliny spadł o 1% w porównaniu do analogicznego okresu roku ubiegłego.

Czytaj więcej...

Holandia: Spożycie mięsa najniższe w historii badań

W 2022 roku Holendrzy zjadali średnio 37,5 kg mięsa (75 kg masy tuszy). To o pół kilograma mniej niż rok wcześniej, czyli o 1,1 kg mniej masy tuszy (76,1 kg w 2021 r.). Takie wnioski płyną z badań przeprowadzonych przez Wageningen Economic Research (WEcR) na zlecenie Wakkera Diera. 

Czytaj więcej...

Czy świeże mięso pachnie?

Powszechnie wiadomo, że jednym z ważniejszych wskaźników jakości mięsa jest jego charakterystyka smakowa. Jednakże długoterminowe wysiłki hodowlane skupiły się głównie na osiągnięciu jak najwyższej wydajności, co bezpośrednio wpływa na zmiany w smaku mięsa (Lengkidworraphiphat i in. 2021). Co odpowiada za cechy smakowo-zapachowe w mięsie?

Czytaj więcej...

Holandia: Zachęcają do likwidacji produkcji zwierzęcej. Czyszczą rynek pod „mięso z próbówki”?

Holenderski rząd ogłosił niedawno, że hodowlane mięso i owoce morza będą wkrótce mogły być testowane pod kątem wprowadzenia na rynek. Jednocześnie władze ciągle zachęcają rolników do porzucenia produkcji zwierzęcej, a w tym czasie również docierają do nas informacje o coraz szybszym postępie rozwoju produkcji mięsnych alternatyw. Na przykład, brytyjska firma Moolec właśnie ogłosiła, że ​​stworzyła transgeniczne rośliny soi z genami świń, które wytwarzają soję zawierającą około 25% białek świńskich.

Czytaj więcej...

Ukradł 200 świń z rzeźni. Jak to zrobił?

Zdarza się, że pracownicy kradną w swoich firmach. W końcu długopis czy papier do drukarki szybko chowa się do kieszeni… Jak cichaczem jednak ukraść 200 świń z ubojni, a właściwie 400 połówek świń? Dokonał tego jeden z pracowników rzeźni w niemieckim Bambergu.

Czytaj więcej...

Wielka Brytania: Produkcja wieprzowiny najniższa od dekady. Widoczna tendencja do spadku spożycia mięsa

Według Brytyjskiej Agencji Promocji Rolnictwa i Ogrodnictwa (AHDB) produkcja wieprzowiny spadła do 457 200 ton w pierwszej połowie roku. W porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego był to wynik gorszy o 13 proc. i tym samym najsłabsze pierwsze półrocze od 2013 roku. Producenci mięsa mieli o 603 tys., czyli o 11 proc. mniej zwierząt do uboju niż w analogicznym okresie roku poprzedniego.

Czytaj więcej...

Stany Zjednoczone zgodziły się na sprzedaż mięsa drobiowego z laboratoryjnych hodowli komórkowych

Po decyzji Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA) „kurczaki z laboratorium” mogą być sprzedawane przez sklepy i restauracje na amerykańskim rynku. Chodzi o tak zwane „czyste mięso”, czyli wytwarzane w laboratorium prawdziwe mięso bezpośrednio z komórek zwierzęcych pobranych od żywych zwierząt (bez konieczności poddania zwierząt ubojowi). Firmy alternatywnego rynku mięsnego twierdzą, że już rozpoczęły realizację zamówień dla ekskluzywnych restauracji w San Francisco i Waszyngtonie.

Czytaj więcej...

Polacy jedzą mniej mięsa. Największy spadek dotyczy wieprzowiny

- Spożycie mięsa w Polsce jest od lat dość stabilne, w szczególności w odniesieniu do wieprzowiny, natomiast wyraźny jest w ostatnich latach wzrost spożycia drobiu kosztem wołowiny. Według szacunkowych danych IERiGŻ,  bilansowe spożycie mięsa ogółem w 2022 roku w Polsce zmniejszyło się do 73,5 kg per capita, wobec 76,5 kg/os. w 2021 roku, czyli o 4% w relacji rocznej – informuje Towarzystwo Ekonomistów Polskich.

Czytaj więcej...

Nauka jest bezwzględna dla wyznawców idei mięsa z próbówki. Ślad węglowy nawet kilkaset razy większy niż dla tradycyjnego mięsa

Analiza naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego pokazuje, że ślad węglowy tzw. mięsa z próbówki będzie prawdopodobnie wyższy niż w przypadku wołowiny oraz znacznie wyższy niż w przypadku wieprzowiny i kurczaka. Metody produkcji mięsa z laboratorium okazują się bardzo energochłonne. Naukowcy zastanawiają się nawet, czy hodowane mięso może być naprawdę przystępną cenowo i czy faktycznie jest przyjazną dla środowiska alternatywą. Badania naukowców z Kalifornii będą teraz recenzowane i zostaną ocenione przez innych naukowców.

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu