zm skiba

kojs

CenyRolnicze
19 kwietnia 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0688 EUR EUR - 4.3316 GBP GBP - 5.0615 DKK DKK - 0.5805
Archiwum


19.04.2024 14:07 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,80-7,90 zł/kg, średnia: 7,14 zł/kg (na podstawie informacji z 10 ubojni)

17.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 203,25 (-0,25%), kukurydza CZE24: 195,50 (0,00%), rzepak MAJ24: 448,25 (-1,05%)

16.04.2024 SPRZEDAM 5 JAŁÓWEK, mieszaniec, 600 kg, kujawsko-pomorskie, radziejowski, 88-230, tel.: 724 745 830

15.04.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, opolskie, kluczborski, 46-282, tel.: 798 304 744

Dodaj komunikat

kowalczyk

agrifirm

Mięso

W Niemczech rośnie rynek produktów mięsopodobnych

Substytuty mięsa stają się coraz bardziej popularne, a rynek wegetariańskich i wegańskich alternatyw stale rośnie. Według Federalnego Urzędu Statystycznego w Niemczech wyprodukowano w ubiegłym roku prawie o 17% więcej substytutów mięsa niż rok wcześniej. Mimo tego wzrostu wartość substytutów mięsa jest nadal stosunkowo niewielka w porównaniu do produktów mięsnych, która w 2021 r. była około 80-krotnością wartości substytutów mięsa.

Czytaj więcej...

Świat bez rzeźni – nasila się antymięsna kampania „klimatystów”

Komisja Europejska zarejestrowała nową europejską inicjatywę obywatelską „Świat bez rzeźni” (End The Slaughter Age), która powstała we Włoszech. - Według IPCC (Międzyrządowy Zespół ds. Zmian Klimatu) mamy około 10 lat, aby uniknąć klimatycznego punktu krytycznego. Emisje cieplarniane osiągnęły poziomy niespotykane wcześniej na tej planecie. Od 15% do 51 % są związane z konsumpcją tradycyjnego mięsa – czytamy w komunikacie organizacji End The Slaughter Age. 

Czytaj więcej...

Holendrzy nadal poważnie myślą o wprowadzeniu podatku od mięsa

Minister rolnictwa Henk Staghouwer powiedział holenderskiej Izbie Reprezentantów, że nie ma jeszcze konkretnych planów dotyczących podatku od mięsa. Istnieje jedynie „zamiar zbadania możliwości wprowadzenia opłaty od mięsa”. Decyzja o wprowadzeniu takiego podatku w Holandii miała być pewna, a pytanie brzmiało tylko „w jaki sposób można wprowadzić opłatę od mięsa ze zwrotem do sektora produkcyjnego”.

Czytaj więcej...

Blady strach padł na zakłady mięsne. Drogie pasze i deficyt żywca

Ze względu na gwałtownie rosnące koszty w branży mięsnej i wędliniarskiej, niemiecka firma Tönnies Foodservice została zmuszona do wysłania „listu alarmowego” do swoich klientów. Dyrektorzy zarządzający Peter Strunz i Jörg Engel wyjaśniają w nim, że „granice tego, co ekonomicznie uzasadnione, zostały w końcu przekroczone” i że konieczna jest kolejna masowa podwyżka cen mięsa.  

Czytaj więcej...

Chiny importują coraz mniej wieprzowiny

Według prognozy Departamentu Rolnictwa USA (USDA) Chiny będą potrzebowały w tym roku znacznie mniej wieprzowiny z importu niż w 2021 roku. Analitycy rolni jako przyczynę podają rosnącą produkcję krajową w Państwie Środka. Według szacunków, chiński import wieprzowiny spadnie o 1 mln ton. 

Czytaj więcej...

Francuskie restauracje muszą oznaczać kraj pochodzenia mięsa

W przyszłości goście we francuskich restauracjach i innych punktach gastronomicznych będą mieli prawo wiedzieć, skąd pochodzi mięso na ich talerzu. Od 1 marca 2022 r. restauracje muszą oznaczać wszystkie rodzaje mięsa krajem pochodzenia. Odpowiednie rozporządzenie zostało od tego czasu opublikowane w Dzienniku Urzędowym. Do tej pory pochodzenie musiało być określane tylko w przypadku wołowiny. W przyszłości będzie to miało również wpływ na mięso drobiowe, wieprzowe, baranie i kozie.

Czytaj więcej...

Nie będzie skupu wieprzowiny na rezerwy strategiczne w strefie III ASF. Rażąco wysokie stawki za przechowywanie

W styczniu 2022 roku Rządowa Agencja Rezerw Strategicznych poinformowała Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, iż przeprowadziła postępowanie przetargowe na wybór przedsiębiorców, którzy dokonają sprzedaży mięsa wieprzowego w elementach wyprodukowanego ze świń utrzymywanych w gospodarstwach rolnych położonych na obszarze Polski objętych ograniczeniami III i świadczyć będą usługę jego przechowywania wraz z wymianą. W wyniku przeprowadzonego postępowania pozyskano oferty od pięciu przedsiębiorców. Ich zainteresowanie przedmiotem postępowania było relatywnie małe.

Czytaj więcej...

Salmonella w wołowinie z Lidla

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące wycofania z sieci sklepów Lidl jednej partii produktu „Mięso mielone wołowe, 400 g” ze względu na wykrycie obecności bakterii Salmonella.

Czytaj więcej...

Rosja: Blisko 60% produkcji wieprzowiny w rękach 10 firm

Duzi producenci wieprzowiny w Rosji byli w stanie dalej zwiększać produkcję i swoje udziały w rynku w 2021 roku. W ubiegłym roku 10 największych firm w Rosji wyprodukowało łącznie 2,92 mln ton wieprzowiny, co stanowiło 59,1% całkowitej produkcji. Podobnie jak w poprzednich latach, największym producentem wieprzowiny pozostał Miratog.

Czytaj więcej...

Austria: Tania wieprzowina z Niemiec zalewa rynek

- Tucznik z Niemiec jest obecnie o 50 euro tańszy od świni wyhodowanej w Austrii. W rezultacie rynek zalewany jest tanim, importowanym mięsem, a nasze hodowle świń od miesięcy nie są w stanie pokryć swoich kosztów – alarmuje austriacka minister rolnictwa Elisabeth Köstinger.

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu