kojs

kojs

CenyRolnicze
19 kwietnia 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0688 EUR EUR - 4.3316 GBP GBP - 5.0615 DKK DKK - 0.5805
Archiwum


19.04.2024 14:07 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,80-7,90 zł/kg, średnia: 7,14 zł/kg (na podstawie informacji z 10 ubojni)

17.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 203,25 (-0,25%), kukurydza CZE24: 195,50 (0,00%), rzepak MAJ24: 448,25 (-1,05%)

16.04.2024 SPRZEDAM 5 JAŁÓWEK, mieszaniec, 600 kg, kujawsko-pomorskie, radziejowski, 88-230, tel.: 724 745 830

15.04.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, opolskie, kluczborski, 46-282, tel.: 798 304 744

13.04.2024 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 550 kg, mazowieckie, radomski, 26-680, tel.: 572 759 848

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Mięso

Czy jesteśmy samowystarczalni w kontekście produkcji mięsa w Polsce?

Rynek wieprzowy odnotował spadek eksportu o 7% w odniesieniu do roku ubiegłego (643 mln euro). Natomiast w tym samym czasie do Polski przywieziono produktów wieprzowych o łącznej wartości 707 mln euro (368 tys. ton). Te dane są niepokojące, zwłaszcza, że sytuacja na rynku trzody chlewnej w Polsce jest skomplikowana. Co więcej na rynek Polski sprowadzamy prawie dwa razy tyle mięsa wieprzowego, ile sprzedajemy (665 tys. ton).

Czytaj więcej...

Politycy nie owijają w bawełnę. Chcą radykalnie zmniejszyć produkcję mięsa

Podczas spotkania członków stowarzyszenia niemieckich producentów trzody chlewnej ISN, sekretarz stanu Silvia Bender z Federalnego Ministerstwa Rolnictwa dała do zrozumienia, że ​​jej celem jest znaczne zmniejszenie spożycia mięsa przez niemieckich konsumentów w przyszłości. Z punktu widzenia Bender, Niemcy jedzą około dwa razy więcej mięsa niż jest to wskazane przez lekarzy i naukowców. - To również szkodzi klimatowi i środowisku – przekonywała sekretarz stanu. Powiedział to do 250 hodowców trzody chlewnej, którzy jak łatwo się domyślić, skwitowali tę wypowiedź okrzykami niezadowolenia.

Czytaj więcej...

Sprzedaż wieprzowiny w ramach RHD tylko ze świń ubitych w zatwierdzonych rzeźniach. Zmiany wymagają zgody Brukseli

Krajowa Rada Izb Rolniczych zwróciła się do ministerstwa rolnictwa z wnioskiem o wprowadzenie zmian w przepisach dotyczących rolniczego handlu detalicznego, tak aby rolnik mógł we własnym gospodarstwie ubić tygodniowo 5 sztuk trzody chlewnej w warunkach jak na własne potrzeby a z przeznaczeniem na rolniczy handel detaliczny. Co na to ministerstwo?

Czytaj więcej...

Świat bez rzeźni cofnie nas do średniowiecza? Dostępne powszechnie mięso będzie towarem ekskluzywnym

- Oficjalnym celem Inicjatywy Obywatelskiej End The Slaughter Age (Świat bez rzeźni)jest wyłączenie zwierząt gospodarskich z działalności subsydiowanej przez KE i przekierowanie unijnego finansowania WPR do schronisk dla zwierząt. Docelowo Inicjatywa dąży do zniesienia i kryminalizacji wszelkich form wykorzystywania zwierząt gospodarskich. Jako etyczną alternatywę proponuje produkcję mięsa komórkowego, jaj, kości i skóry w laboratoriach oraz mięso warzywne, czyli substytut roślinny mięsa – uważa organizacja Hodowcy Razem.

Czytaj więcej...

Resort rolnictwa zamierza odbudować rynek hodowli trzody chlewnej poprzez ograniczenia importu wieprzowiny

- Polska ma nie tylko szanse sprostać kryzysowi żywnościowemu, ale również zwiększyć poziom eksportu mięsa – mówił Lech Kołakowski, sekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi podczas konferencji Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy. Pomimo kryzysu gospodarczego wywołanego pandemią i wojną na Ukrainie polska branża mięsna w I kwartale bieżącego roku osiągnęła rekordowe wyniki.

Czytaj więcej...

W Niemczech rośnie rynek produktów mięsopodobnych

Substytuty mięsa stają się coraz bardziej popularne, a rynek wegetariańskich i wegańskich alternatyw stale rośnie. Według Federalnego Urzędu Statystycznego w Niemczech wyprodukowano w ubiegłym roku prawie o 17% więcej substytutów mięsa niż rok wcześniej. Mimo tego wzrostu wartość substytutów mięsa jest nadal stosunkowo niewielka w porównaniu do produktów mięsnych, która w 2021 r. była około 80-krotnością wartości substytutów mięsa.

Czytaj więcej...

Świat bez rzeźni – nasila się antymięsna kampania „klimatystów”

Komisja Europejska zarejestrowała nową europejską inicjatywę obywatelską „Świat bez rzeźni” (End The Slaughter Age), która powstała we Włoszech. - Według IPCC (Międzyrządowy Zespół ds. Zmian Klimatu) mamy około 10 lat, aby uniknąć klimatycznego punktu krytycznego. Emisje cieplarniane osiągnęły poziomy niespotykane wcześniej na tej planecie. Od 15% do 51 % są związane z konsumpcją tradycyjnego mięsa – czytamy w komunikacie organizacji End The Slaughter Age. 

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu