Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
22 stycznia 2021, Piątek.
Kursy walut: USD USD - 3.7255 EUR EUR - 4.5354 GBP GBP - 5.0920 DKK DKK - 0.6096
Archiwum
22.01.2021 13:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,30 - 5,90 zł/kg, średnia: 5,60 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni) +++ +++ +++ 21.01.2021 MATIF: pszenica. MAR21 - 232,50 (- 0,64%), kukurydza MAR21 - 213,75 (+ 0,12%), rzepak LUT21 - 433,75 (+ 1,46%) [euro/tona] +++ +++ +++

Mięso

Dlaczego w kiełbasie nie ma wieprzowiny? Potrzebne są polskie normy i szacunek do rolnika

Redakcja

- W drodze negocjacji wejścia do Unii Europejskiej zaprzepaściliśmy polską jakość, zrezygnowaliśmy z polskich norm w 2003 r. I od tego czasu zaczęło się w Polsce, że tak powiem, strzelanie z potężnych armat do jakości. Jakość faktycznie przestała istnieć. Przecież do 2003 r. obowiązywały polskie normy, mieliśmy doskonałą polską żywność. Nie można było stosować polifosforanów nigdzie, poza jedną wędzonką krotoszyńską. Potem, przez kolejne lata koncerny zachodnie prześcigały się w tym, jaką można uzyskać wydajność – przypomina Wiesław Różański, prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego.

Czytaj więcej...

Bruksela nie zamierza interweniować na rynku trzody chlewnej i drobiu

Redakcja

- Interwencja publiczna mająca na celu złagodzenie wpływu, jaki mają na rolników lata, w których poziom cen jest szczególnie niski, jest dostępna jedynie w ograniczonej liczbie sektorów podatnych na wahania cen. Trzoda chlewna i drób nie są zaliczane do sektorów, które mogą korzystać z takiej interwencji – poinformował unijny komisarz ds. rolnictwa Janusz Wojciechowski.

Czytaj więcej...

Za Odrą rośnie pokolenie wegetarian

Redakcja

Odrzucenie spożywania mięsa jest około dwa razy częstsze wśród nastolatków i wchodzących w dorosłość niż w populacji ogólnej. Jest to wynik reprezentatywnej ankiety internetowej, którą Federacja na rzecz Środowiska i Ochrony Przyrody (BUND) i Fundacja im. Heinricha Bölla przedstawiły w ubiegłą środę na kartach „Atlasu Mięsa”. Zgodnie z opublikowanymi danymi, 10,4% respondentów w wieku od 15 do 29 lat to wegetarianie, a 2,3% to weganie.

Czytaj więcej...

Mięso jest całym złem tego świata?

Redakcja

Na całym świecie jada się coraz więcej mięsa. Zdaniem ekologów jest to groźne dla klimatu, lasów i różnorodności biologicznej. Domagają się radykalnej zmiany kierunku polityki w tym zakresie, w tym podwyższenia podatków i promocji produktów roślinnych nawet w żłobkach.

Czytaj więcej...

O ile wzrasta wartość tucznika w drodze od rolnika do sprzedaży w detalu?

Redakcja

Aktualne ceny skupu żywca wieprzowego znajdują się poniżej kosztów hodowli. Wiele osób oskarża ubojnie, zakłady przetwórcze i pośredników o zbijanie majątku na krzywdzie rolników, ponieważ niskich cen nie widać w sklepach. Stowarzyszenie Polskich Producentów Trzody Chlewnej "Forum TCh" przygotowało zestawienie, które odpowiada na pytanie o przyrost wartości tucznika od wyjazdu z gospodarstwa do momentu sprzedaży poszczególnych elementów w detalu.

Czytaj więcej...

Promocja wieprzowiny w Polsce kuleje. Trzeba uczyć się od Belgów?

Redakcja

- Mamy sporo zastrzeżeń co do funkcjonowania funduszu promocji mięsa wieprzowego. Jest mu daleko do działań takich jak choćby podejmowane są w Belgii. Belgowie docierają z ofertą swojego mięsa do wszystkich, nawet do najmniejszych zakładów w naszym kraju. To pokazuje skalę problemu i zaniedbań jakie są w tej chwili w Polsce – mówi Janusz Terka z Solidarności Rolników Indywidualnych.

Czytaj więcej...