zm skiba

skiba

CenyRolnicze
23 kwietnia 2024, Wtorek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0610 EUR EUR - 4.3335 GBP GBP - 5.0238 DKK DKK - 0.5808
Archiwum


23.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 209,50 (-2,78%), kukurydza CZE24: 204,25 (-1,09%), rzepak MAJ24: 450,75 (-1,26%)

Sprzedam Warchlaka krajowego 1000szt, waga 30kg, zaszczepione,Transport+kredytownie. Tel 500 072 455, 504 177 184

22.04.2024 13:57 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,00-7,80 zł/kg, średnia: 7,32 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, gołdapski, 19-520, tel.: 692 978 880

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, opolskie, oleski, 46-325, tel.: 660 470 946

21.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 500 kg, małopolskie, nowotarski, 34-745, tel.: 600 856 595

21.04.2024 SPRZEDAM 7 BYKÓW, mieszaniec, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

19.04.2024 SPRZEDAM 15 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, podkarpackie, dębicki, 39-205, tel.: 888 282 198

18.04.2024 SPRZEDAM 250 TUCZNIKÓW, 126 kg, 57%, łódzkie, piotrkowski, 97-318, tel.: 571 458 107

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

Polacy jedzą mniej mięsa. Największy spadek dotyczy wieprzowiny

Redakcja
mięso, spożycie mięsa

- Spożycie mięsa w Polsce jest od lat dość stabilne, w szczególności w odniesieniu do wieprzowiny, natomiast wyraźny jest w ostatnich latach wzrost spożycia drobiu kosztem wołowiny. Według szacunkowych danych IERiGŻ,  bilansowe spożycie mięsa ogółem w 2022 roku w Polsce zmniejszyło się do 73,5 kg per capita, wobec 76,5 kg/os. w 2021 roku, czyli o 4% w relacji rocznej – informuje Towarzystwo Ekonomistów Polskich.

 

Branża mięsna to istotna część sektora spożywczego w Polsce. Tak dzięki rynkowi polskiemu, jak i eksportowi. Udział polskiego mięsa w handlu na rynku UE wynosi 14 proc. Spożycie mięsa w Polsce jest dość stabilne i powyżej średniej unijnej. Badania pokazują jednak, że preferencje konsumentów będą się zmieniać. Tak dla producentów, jak i dla konsumentów ważna jest wiedza o tym, w jakim kierunku będą szły zmiany i jaka będzie ich siła.

 

Sektor mięsny jest ważną częścią polskiej gospodarki. Wartość całego łańcucha sektora mięsnego wynosi ponad 100 mld zł, przemysł mięsny generuje ok. 30% przychodów branży spożywczej, ma 16 proc. (największy) udział w eksporcie produktów rolno-spożywczych i 38% udział w nadwyżce artykułami rolno-spożywczymi.(1)

 

Polska jest największym producentem drobiu w UE. W 2022 roku sektor mięsny odnotował nieznaczną poprawę rentowności, ale ciągle pozostaje pod presją różnych negatywnych czynników, takich jak choroby zwierzęce (afrykański pomór świń, grypa ptaków), zmiany w prawie unijnym i polskim, zmiany preferencji konsumenckich, konkurencja ze strony sektora alternatyw roślinnych dla mięsa (wartość tego rynku w Polsce to już ok. 1 mld zł).

 

 

Według danych Smart Protein, Polska jest krajem z jednym z najwyższych w UE udziałem omnitarian (osób nie eliminujących z diety żadnych produktów) – ten styl życia w odniesieniu do diety deklaruje 68 proc. Polaków.(2) Mięso ma największy udział w koszyku żywnościowym Polaków (24 proc.), za nim plasują się wydatki na pieczywo i produkty zbożowe (15 proc.) oraz mleko, jaja i sery (13 proc.).(3) To będzie się zmieniać, bo konsumenci, szczególnie ci młodsi, coraz częściej zadają sobie pytanie: „być albo nie być” omnitarianinem, wegetarianinem, weganinem, klimatarianinem, freeganinem, fleksitarianinem (4) itd… Odpowiedź na to pytanie jest ważna z punktu widzenia rozwoju polskiej branży mięsnej. Według badań prof. Dominiki Maison z Uniwersytetu Warszawskiego, w Polsce jest dzisiaj 1% wegan, 4% wegetarian, 10% to reduktarianie/fleksitarianie, a 86% to osoby jedzące mięso. Natomiast wg deklaracji badanych w przyszłości będzie wśród nas 8% wegetarian i 80% reduktarian/fleksitarian.

 

Spożycie mięsa w Polsce jest od lat dość stabilne, w szczególności w odniesieniu do wieprzowiny, natomiast wyraźny jest w ostatnich latach wzrost spożycia drobiu kosztem wołowiny. Według szacunkowych danych IERiGŻ (5) bilansowe spożycie mięsa ogółem w 2022 roku w Polsce zmniejszyło się do 73,5 kg per capita, wobec 76,5 kg/os. w 2021 roku, czyli o 4% w relacji rocznej. W największym stopniu spadek ten będzie dotyczył wieprzowiny, której spożycie w ciągu roku może zmniejszyć się o 2kg/os., do 39 kg per capita. Zmniejszy się również spożycie drobiu o 0,5 kg/os., do 28 kg per capita. Spożycie wołowiny w Polsce pozostaje od wielu lat na niskim poziomie i w 2022 roku prawdopodobnie zmniejszyło się nieznacznie, z 2,5 kg/os. do 2,4 kg/os. Nadal jednak przeciętne spożycie mięsa w Polsce będzie większe w UE (68 kg/os.).

 

Główną przyczyną ograniczenia spożycia mięsa w Polsce w 2022 r. była wysoka inflacja, która spowodowała spadek dochodów realnych gospodarstw domowych i w konsekwencji ograniczania wydatków na relatywnie drogie mięso. Ale spadek spożycia mięsa był także spowodowany poszukiwaniem przez konsumentów diet, które poprawią ich kondycję, a także nie będą miały negatywnego wpływu na… środowisko i klimat. Problem w tym, że konsumenci robią to nieco po omacku. Niestety mamy do czynienia z dość niskim poziomem wiedzy na temat poszczególnych diet, ich wpływu na nasze zdrowie i zasad niezbędnej suplementacji w przypadku wyboru innej diety niż omnitariańska. Tymczasem powierzchowna wiedza i poddawanie się modom związanym z dietami eliminacyjnymi może niekorzystnie wpływać na zdrowie.

 

Pełna treść publikacji TEP dostępna jest tutaj – kliknij.

  1. Dane MRiRW i GUS
  2. FINAL_Pan-EU consumer survey_Country Specific Insights (proveg.com)
  3. Źródło: GUS, IERiGŻ, budżety gospodarstw domowych
  4. Dane prezentowane przez prof. dr hab. Dominikę Maison Wydział Psychologii z Uniwersytetu Warszawskiego na Forum Konsumenta 23.03.2023. Badanie jakościowe (12 FGI), Grant NCN 2020
  5. GUS jeszcze nie opublikował ostatecznych danych za 2022 rok
Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu