kps

kojs

CenyRolnicze
28 marca 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0081 EUR EUR - 4.3191 GBP GBP - 5.0474 DKK DKK - 0.5792
Archiwum


28.03.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 203,50 (+1,37%), kukurydza CZE24: 193,25 (+ 1,44%), rzepak MAJ24: 438,00 (-0,79%)

27.03.2024 14:28 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,80-8,60 zł/kg, średnia: 8,17 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

27.03.2024 SPRZEDAM 12 T PSZENŻYTA, trans. firmowy, wielkopolskie, kolski, 62-640, tel.: 690 050 400

26.03.2024 SPRZEDAM 26 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, podkarpackie, krośnieński, 38-460, tel.: 519 550 918

26.03.2024 SPRZEDAM 48 JAŁÓWEK, mieszaniec, 500 kg, mazowieckie, wyszkowski, 07-203, tel.: 500 062 366

26.03.2024 SPRZEDAM 15 TUCZNIKÓW, 120 kg, 100%, warmińsko-mazurskie, działdowski, 13-230, tel.: 796 437 003

25.03.2024 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 700 kg, kujawsko-pomorskie, włocławski, 87-865, tel.: 722 018 877

24.03.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY KONS., trans. firmowy, lubelskie, świdnicki, 21-065, tel.: 791 816 003

Dodaj komunikat

agrifirm

kowalczyk

Niemcy jedzą najmniej mięsa od 1989 r. Największy spadek konsumpcji zaliczyła wieprzowina

Redakcja
spożycie mięsa, Niemcy

- Niemcy jedzą coraz mniej mięsa. W zeszłym roku były to 52 kilogramy na osobę, czyli około 4,2 kg mniej niż w 2021 r. – informuje Federalne Centrum Informacji Rolniczej (BZL). To najniższa wartość od czasu gdy takie statystki są prowadzone, czyli od 1989 roku. W porównaniu dziesięcioletnim, konsumpcja per capita spadła prawie o 9 kilogramów ( w 2012: 60,9 kg). 

 

Największy spadek odnotowano w przypadku wieprzowiny. Tutaj każdy Niemiec zjadał w ubiegłym roku średnio 29 kilogramów, w 2020 roku było to około 31 kilogramów na osobę. W 2012 roku było to nawet 39 kilogramów. Spożycie wołowiny na mieszkańca spadło w porównaniu z rokiem poprzednim o 900 gramów do 8,7 kilograma, a drobiu o 400 gramów do 12,7 kilograma.

 

BLE jaki powód takiej tendencji podaje rosnące inklinacje konsumentów w kierunku diety roślinnej. Swoje zrobiły też lockdowny covidowe, które doprowadziły do zamknięcia restauracji i innych punktów gastronomicznych. - Ponadto inflacja prowadzi do niechęci do zakupów i ograniczonej konsumpcji – powiedział Heike Harstick, dyrektor generalny stowarzyszenia przemysłu mięsnego. Według Federalnego Urzędu Statystycznego wołowina, cielęcina i wieprzowina były w grudniu 2022 roku droższe o około 20 proc. niż rok wcześniej, a drób nawet o ponad 30 proc.

 

Według danych BZL, równolegle ze spadkiem spożycia mięsa spada również ilość produkowanego mięsa w Niemczech. W porównaniu z rokiem poprzednim wyprodukowano o 9,8 proc. mniej wieprzowiny oraz o 8,2 proc. mniej wołowiny i cielęciny. Produkcja netto mięsa drobiowego spadła o 2,9 proc.

 

 

Źródło: Agrarheute

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu