zm skiba

skiba

CenyRolnicze
24 kwietnia 2024, Środa.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0417 EUR EUR - 4.3177 GBP GBP - 5.0220 DKK DKK - 0.5789
Archiwum


24.04.2024 14:01 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,20-8,20 zł/kg, średnia: 7,62 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

24.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 208,50 (-0,48%), kukurydza CZE24: 210,50 (+3,06%), rzepak MAJ24: 441,75 (-2,00%)

Sprzedam Warchlaka krajowego 1000szt, waga 30kg, zaszczepione,Transport+kredytownie. Tel 500 072 455, 504 177 184

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, gołdapski, 19-520, tel.: 692 978 880

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, opolskie, oleski, 46-325, tel.: 660 470 946

21.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 500 kg, małopolskie, nowotarski, 34-745, tel.: 600 856 595

21.04.2024 SPRZEDAM 7 BYKÓW, mieszaniec, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

19.04.2024 SPRZEDAM 15 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, podkarpackie, dębicki, 39-205, tel.: 888 282 198

Dodaj komunikat

kowalczyk

agrifirm

Czy wieprzowina straci smak? Trwa dyskusja o klasach mięsności

Redakcja
mięso, wieprzowina, klasy mięsności

- Coraz głośniej pobrzmiewa dyskusja na temat rezygnacji z klasyfikacji SEUROP w obecnym kształcie. Chodzi o to, że w pogoni za jak najwyższą mięsnością, za tym aby wieprzowina była chuda, zatraciliśmy to, co w mięsie jest najważniejsze – smak, który pochodzi z tłuszczu śródmięśniowego – zauważa Bartosz Czarniak z Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „Polsus”.

 

- Eliminacja tego tłuszczu powoduje, że mięso jest suche i bez smaku, przez co konsument odwraca się od takiego produktu, szukając czegoś, co ten smak mu da. Będzie to rewolucja jeśli do tego dojdzie, a moim zdaniem dojdzie. Dowodem na to jest chociażby coraz popularniejsze mięso ze świń rasy Puławskiej, które charakteryzuje się odpowiednią marmurkowatością mięsa, a przez to i bogatszym smakiem. Podobne właściwości ma mięso z ras polskich żywionych w sposób tradycyjny (wbp oraz pbz), czego nie można przypisać świniom ras hybrydowym (bardzo wysoki poziom mięsności pozbawia mięso tłuszczu śródmięśniowego, który jest nośnikiem smaku). Zgadzacie się ze mną? – pyta Bartosz Czarniak.

 

Przypomnijmy, iż w Polsce stosuje się następujące klasy:

- S – 60% lub więcej chudego mięsa w tuszy,

- E – 55% lub więcej, ale mniej niż 60%,

- U – 50% lub więcej, ale mniej niż 55%,

- R – 45% lub więcej, ale mniej niż 50%,

- O – 40% lub więcej, ale mniej niż 45%.

- P – mniej niż 40%.

 

Więcej informacji na temat klasyfikacji SEUROP można uzyskać tutaj – kliknij.

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu