USA: Władze akceptują sprzedaż mięsa drobiowego z laboratorium. To bezkształtna masa

Redakcja
mięso z laboratorium, sztuczne mięso

Wpływowa amerykańska Food and Drug Administration (FDA), która decyduje o tym jaka żywność i które leki mogą być powszechnie sprzedawane w Stanach Zjednoczonych wydała przełomową decyzję oznajmiając, że mięso drobiowe z laboratoryjnych hodowli komórkowych jest bezpieczne dla spożywania przez ludzi.

 

Jak informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, FDA prowadzi postępowanie związane z dopuszczeniem mięsa z laboratorium na wniosek UPSIDE Foods. Co więcej, FDA wyraziła opinię, że produkty mięsne z laboratorium w niedalekiej przyszłości mogą stać się powszechne na rynku amerykańskim.

 

Mięso laboratoryjne jest istotnym kompromisem pomiędzy mięsem pozyskiwanym tradycyjnie poprzez chów i ubój kurcząt, a tak zwanym „mięsem roślinnym” czyli mieszaniną roślinnych składników smakiem przypominających mięso. Dla organizacji prozwierzęcych taki rodzaj mięsa jest bowiem mięsem pozyskiwanym etycznie ponieważ do hodowli laboratoryjnej potrzeba bardzo niewielkiej ilości komórek pozyskanych od żywych ptaków. Co więcej, mięso wyhodowane w laboratorium jest identyczne chemicznie oraz smakowo z mięsem kurcząt dostarczanych do skupu żywca. Jedyną różnicą jest forma. O ile bowiem tradycyjne mięso z kurcząt ma formę tuszek, piersi, skrzydełek czy nóg, o tyle mięso laboratoryjne stanowi bezkształtną masę, która w niczym nie przypomina tradycyjnego asortymentu. Doskonale nadaje się jednak do dań z kurcząt.

 

 

Źródło: KIPDiP

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz