kps

skiba

CenyRolnicze
28 marca 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0081 EUR EUR - 4.3191 GBP GBP - 5.0474 DKK DKK - 0.5792
Archiwum


28.03.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 203,50 (+1,37%), kukurydza CZE24: 193,25 (+ 1,44%), rzepak MAJ24: 438,00 (-0,79%)

27.03.2024 14:28 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,80-8,60 zł/kg, średnia: 8,17 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

27.03.2024 SPRZEDAM 12 T PSZENŻYTA, trans. firmowy, wielkopolskie, kolski, 62-640, tel.: 690 050 400

26.03.2024 SPRZEDAM 26 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, podkarpackie, krośnieński, 38-460, tel.: 519 550 918

26.03.2024 SPRZEDAM 48 JAŁÓWEK, mieszaniec, 500 kg, mazowieckie, wyszkowski, 07-203, tel.: 500 062 366

26.03.2024 SPRZEDAM 15 TUCZNIKÓW, 120 kg, 100%, warmińsko-mazurskie, działdowski, 13-230, tel.: 796 437 003

25.03.2024 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 700 kg, kujawsko-pomorskie, włocławski, 87-865, tel.: 722 018 877

24.03.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY KONS., trans. firmowy, lubelskie, świdnicki, 21-065, tel.: 791 816 003

22.03.2024 SPRZEDAM 5 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, kujawsko-pomorskie, aleksandrowski, 87-702, tel.: 604 094 965

22.03.2024 SPRZEDAM 7 BYKÓW, mieszaniec, 500 kg, podlaskie, siemiatycki, 17-332, tel.: 506 817 807

Dodaj komunikat

kowalczyk

agrifirm

Francuzi jedzą więcej mięsa. Szczególnie wzrosła konsumpcja drobiu

Redakcja
ceny kurczaków, ceny skupu kurczaków, brojlery

Średnie spożycie mięsa per capita we Francji w 2021 r. wyniosło 85 kg. To o 1% więcej niż rok wcześniej. Wszystko to w obliczu nagonki „klimatycznej” jaka odbywa się na produkcję i konsumpcję mięsa.

 

Francuzi jedzą coraz więcej mięsa To wynik aktualnych danych przedstawionych przez służbę statystyczną w paryskim Ministerstwie Rolnictwa i urząd ds. rolnictwa FranceAgriMer. Zgodnie z tym w 2021 r., w oparciu o masę ubojową zwierząt, do konsumpcji krajowej zużyto łącznie ok. 5,76 mln ton mięsa. W porównaniu do roku poprzedniego oznaczało to wzrost o 1,0%. Średnio na jednego mieszkańca zużyto 85,1 kg. W 2020 roku było to 84,5 kg.

 

Zwłaszcza mięso drobiowe było popularne w ubiegłym roku. Według władz w 2021 r. skonsumowano z tego około 1,93 mln ton, czyli o 1,9% więcej niż w 2020 r. Spożycie czerwonego mięsa wzrosło zauważalnie mniej niż w przypadku drobiu. Według władz około 3,80 mln t z tego trafiło na rynek w 2021 r. Odpowiadało to wzrostowi o 0,6%.  Konsumpcja wołowiny kształtowała się na poziomie 1,50 mln ton z poprzedniego roku, a spożycie wieprzowiny wzrosło o 1,3% do

 

Według najnowszych danych, w zeszłym roku francuskim gospodarstwom domowym sprzedano za pośrednictwem detalistów łącznie 1,47 miliona ton czerwonego mięsa – spadek o 5,1%. Średnia cena za kilogram wyniosła 11,50 euro, o 1,1% więcej niż w 2020 roku. Zwłaszcza wieprzowina była przygotowywana rzadziej w domowej kuchni - sprzedaż z tego tytułu spadła o 5,5% do 949 000 ton. Sprzedaż wołowiny spadła o 4,7% do 360 tys. ton. Jeszcze bardziej spadła sprzedaż mięsa drobiowego. Z tego 603 tys. t sprzedano w handlu detalicznym - o 6,2% mniej niż przed rokiem.

 

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu