kojs

kps

CenyRolnicze
12 lipca 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9099 EUR EUR - 4.2567 GBP GBP - 5.0621 DKK DKK - 0.5705
Archiwum


12.07.2024 13:14 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,40-9,20 zł/kg, średnia: 8,62 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

12.07.2024 MATIF: pszenica WRZ24: 220,00 (+1,46%), kukurydza SIE24: 216,75 (-1,48%), rzepak SIE24: 474,50 (-0,42%)

12.07.2024 SPRZEDAM 30 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, łódzkie, tomaszowski, 97-225, tel.: 661 909 361

Sprzedam warchlaka krajowego, ilość 750szt, waga 32kg, zaszczepione myco, transport+kredyt.Tel 504 177 184, 500 072 45

09.07.2024 SPRZEDAM 6 BYKÓW, mieszaniec, 750 kg, kujawsko-pomorskie, radziejowski, 87-875, tel.: 692 381 322

09.07.2024 KUPIĘ 3 WARCHLAKI KRAJOWE, 20-30 kg, mazowieckie, Ostrołęka, 07-409, tel.: 694 095 673

Dodaj komunikat

agrifirm

kowalczyk

Naukowcy wyliczyli, że podatek od mięsa powinien wynosić nawet do 60%

Redakcja
podatek od mięsa, dobrostan zwierząt

Naukowcy obliczyli, jak wysoki musiałby być podatek od mięsa, aby wchłonąć globalne koszty środowiskowe spożywania wołowiny, jagnięciny, wieprzowiny i drobiu. W zależności od gatunku zwierząt, mięso musiałoby podlegać podatkowi w wysokości od 20% do 60% aktualnego poziomu cen w krajach uprzemysłowionych, aby w pełni uwzględnić związane z konsumpcją, globalne szkody dla środowiska, które można mierzyć finansowo.

 

Powyższy wniosek pochodzi z niedawnego badania przeprowadzonego przez naukowców z uniwersytetów w kilku państwach członkowskich UE pod przewodnictwem uczelni w holenderskim Utrechcie.

 

Wg naukowców globalne środowiskowe koszty konsumpcji wynoszą w przypadku:

- wołowiny od 5,16 €/kg do 8,26 €/kg,

- jagnięciny i baraniny do 3,33 €/kg,

-wieprzowiny do 1,74 €/kg i

- mięsa drobiowego do 1,35 €/kg.

 

Naukowcy chcą badać jeszcze więcej

 

Jak zauważa grupa badaczy, podatki konsumpcyjne należy jednak zweryfikować. Szacunki te są nadal dość „konserwatywne”, ponieważ nie uwzględniają społecznych kosztów utraty różnorodności biologicznej i szkód zdrowotnych spowodowanych zanieczyszczeniem powietrza przez zwierzęta gospodarskie. Zdaniem ekonomistów, gdyby szkody zdrowotne spowodowane konsumpcją mięsa zostały zinternalizowane, podatek od świeżej wołowiny musiałby zostać potrojony.

 

Zdaniem naukowców stopień spożycia mięsa jest ważnym czynnikiem w zakresie globalnych problemów środowiskowych. Podatki akcyzowe na mięso mogą pomóc w złagodzeniu skutków jego produkcji. Może być również wykorzystywany do promowania zdrowia publicznego, ponieważ ich zdaniem spożywanie zbyt dużej ilości mięsa zwiększa ryzyko wielu chorób.

 

W opinii tychże naukowców, w tym kontekście bardzo ważne jest jak najdokładniejsze informowanie polityków i społeczeństwa o „prawdziwych kosztach” konsumpcji mięsa. Naukowcy twierdzą, że wciąż jest tu duże zapotrzebowanie na badania.

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu