kojs

kps

CenyRolnicze
04 lipca 2022, Poniedziałek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.5032 EUR EUR - 4.7002 GBP GBP - 5.4587 DKK DKK - 0.6318
Archiwum


04.07.2022 13:25 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,80-8,80 zł/kg, średnia: 8,22 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

04.07.2022 MATIF: pszenica WRZ22: 343,25 (+2,62%), kukurydza SIE22: 293,25 (+1,73%), rzepak SIE22: 665,25 (-0,60%)

01.07.2022 SPRZEDAM 16 BYKÓW, hf, 220 kg, małopolskie, brzeski, 32-864, tel.: 691 540 602

30.06.2022 SPRZEDAM 150 JAJ, L, kujawsko-pomorskie, nakielski, 89-240, tel.: 502 165 275

30.06.2022 SPRZEDAM 8 T GROCHU, transport firmowy, małopolskie, krakowski, 32-095, tel.: 695 112 625

30.06.2022 SPRZEDAM 60 JAŁÓWEK, mięsny, 500 kg, lubelskie, parczewski, 21-200, tel.: 509 971 788

30.06.2022 SPRZEDAM 1000 T KUKURYDZY, transport rolnika, dolnośląskie, Legnica, 59-220, tel.: 791 387 831

29.06.2022 SPRZEDAM 600 JAJ TYGODNIOWO, M, mazowieckie, mławski, 06-445, tel.: 533 228 808

29.06.2022 SPRZEDAM 800 JAJ, S, mazowieckie, mławski, 06-445, tel.: 533 228 808

29.06.2022 SPRZEDAM 6 BYKÓW, hf, 800 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-120, tel.: 691 625 698

29.06.2022 ZAMÓWIĘ TRANSPORT ŻYWYCH ZWIERZĄT (TIR), 600 km, mazow., miński, 05-332, tel.: 603 763 832

29.06.2022 SPRZEDAM 20 T GROCHU, transport firmowy, kujawsko-pomorskie, wąbrzeski, 87-207, tel.: 888 494 418

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

W czasach starożytnych mięso było tylko dla najbogatszych. Czy historia zatoczy koło?

Redakcja
mięso, białko zwierzęce, dieta

Dieta roślinna starożytnych nie wynikała z wyboru, religii czy etyki. Według naukowców pod kierownictwem Profesor Wolf Rudiger Teegen z Uniwersytetu Monachijskiego, mięso i ryby w Pergamonie były tak drogie że stać na nie było tylko najbogatszych. Braki w diecie rzutowały na długość życia i choroby trapiące starożytnych.

 

Najdroższe było mięso królicze, wieprzowina była droższa od wołowiny. Jednak wyniki badań ponad 300 szkieletów pokazują, że nawet najgorsze gatunki mięsa rzadko gościły na stołach Pergamończyków w czasach rzymskich. Analiza pozwoliła również ocenić kondycję fizyczną i śmiertelność. Z badań wynika że najczęściej  śmierć następowała w przedziale wiekowym między 20 a 40 lat. Szczególnie narażone były kobiety w ciąży i połogu. Mieszkańcy chorowali na ropnie, egzemy, czy choroby zębów i zatok. O ile te ostatnie wynikają z częstym kontaktem z dymem z palenisk to na inne choroby mogła mieć wpływ uboga w mięso dieta.

 

Według prof. Martyny Batorskiej z SGGW w Warszawie odpowiednia ilość białka zwierzęcego w diecie decyduje o zdrowiu człowieka. Białko mięsa zawiera wszystkie aminokwasy niezbędne do syntezy białek ustrojowych, umożliwia wzrost i rozwój organizmu, odbudowę komórek, jest ważne w procesach obronnych, przy gojeniu ran, wspomaga procesy myślowe w mózgu. Deficyt bogatego w żelazo mięsa musiał szczególnie wpływać na kobiety po porodzie gdy zapotrzebowanie na nie w organizmie matki było największe. Brak mięsa mógł też wpływać na dzietność. Problemy z macierzyństwem wynikające ze zbyt restrykcyjnej diety nie zawierającej mięsa obserwowane są i współczesnych Europejczyków. Choć akurat w naszym przypadku powody zmian w diecie nie mają, jak w przypadku Pergamończyków, charakteru ekonomicznego. Na razie…

 

Żródła:

Diet in Roman Pergamon using stable isotope (C, N, S), osteoarchaeological and historical data – preliminary results. Propstmeier, J., Nehlich, O., Richards, M., Grupe, G. Müldner, G., Teegen, W.(2017)- In: Life and death in Asia Minor in Hellenistic, Roman and Byzantine times strona. 237-249

https://www.aa.com.tr/en/culture/residents-of-ancient-city-of-pergamon-had-plant-based-diet-scientists/2429418

https://www.hurriyetdailynews.com/studies-reveal-eating-habits-of-pergamon-people-169632

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu