kojs

kojs

CenyRolnicze
25 kwietnia 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0276 EUR EUR - 4.3198 GBP GBP - 5.0427 DKK DKK - 0.5792
Archiwum


25.04.2024 SPRZEDAM 40 T RZEPAKU, trans. firmowy, śląskie, zawierciański, 42-436, tel.: 513 159 150

24.04.2024 14:01 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,20-8,20 zł/kg, średnia: 7,62 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

24.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 208,50 (-0,48%), kukurydza CZE24: 210,50 (+3,06%), rzepak MAJ24: 441,75 (-2,00%)

23.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 700 kg, mazowieckie, siedlecki, 08-113, tel.: 660 688 750

Sprzedam Warchlaka krajowego 1000szt, waga 30kg, zaszczepione,Transport+kredytownie. Tel 500 072 455, 504 177 184

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, gołdapski, 19-520, tel.: 692 978 880

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, opolskie, oleski, 46-325, tel.: 660 470 946

21.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 500 kg, małopolskie, nowotarski, 34-745, tel.: 600 856 595

21.04.2024 SPRZEDAM 7 BYKÓW, mieszaniec, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

19.04.2024 SPRZEDAM 15 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, podkarpackie, dębicki, 39-205, tel.: 888 282 198

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

W czasach starożytnych mięso było tylko dla najbogatszych. Czy historia zatoczy koło?

Redakcja
mięso, białko zwierzęce, dieta

Dieta roślinna starożytnych nie wynikała z wyboru, religii czy etyki. Według naukowców pod kierownictwem Profesor Wolf Rudiger Teegen z Uniwersytetu Monachijskiego, mięso i ryby w Pergamonie były tak drogie że stać na nie było tylko najbogatszych. Braki w diecie rzutowały na długość życia i choroby trapiące starożytnych.

 

Najdroższe było mięso królicze, wieprzowina była droższa od wołowiny. Jednak wyniki badań ponad 300 szkieletów pokazują, że nawet najgorsze gatunki mięsa rzadko gościły na stołach Pergamończyków w czasach rzymskich. Analiza pozwoliła również ocenić kondycję fizyczną i śmiertelność. Z badań wynika że najczęściej  śmierć następowała w przedziale wiekowym między 20 a 40 lat. Szczególnie narażone były kobiety w ciąży i połogu. Mieszkańcy chorowali na ropnie, egzemy, czy choroby zębów i zatok. O ile te ostatnie wynikają z częstym kontaktem z dymem z palenisk to na inne choroby mogła mieć wpływ uboga w mięso dieta.

 

Według prof. Martyny Batorskiej z SGGW w Warszawie odpowiednia ilość białka zwierzęcego w diecie decyduje o zdrowiu człowieka. Białko mięsa zawiera wszystkie aminokwasy niezbędne do syntezy białek ustrojowych, umożliwia wzrost i rozwój organizmu, odbudowę komórek, jest ważne w procesach obronnych, przy gojeniu ran, wspomaga procesy myślowe w mózgu. Deficyt bogatego w żelazo mięsa musiał szczególnie wpływać na kobiety po porodzie gdy zapotrzebowanie na nie w organizmie matki było największe. Brak mięsa mógł też wpływać na dzietność. Problemy z macierzyństwem wynikające ze zbyt restrykcyjnej diety nie zawierającej mięsa obserwowane są i współczesnych Europejczyków. Choć akurat w naszym przypadku powody zmian w diecie nie mają, jak w przypadku Pergamończyków, charakteru ekonomicznego. Na razie…

 

Żródła:

Diet in Roman Pergamon using stable isotope (C, N, S), osteoarchaeological and historical data – preliminary results. Propstmeier, J., Nehlich, O., Richards, M., Grupe, G. Müldner, G., Teegen, W.(2017)- In: Life and death in Asia Minor in Hellenistic, Roman and Byzantine times strona. 237-249

https://www.aa.com.tr/en/culture/residents-of-ancient-city-of-pergamon-had-plant-based-diet-scientists/2429418

https://www.hurriyetdailynews.com/studies-reveal-eating-habits-of-pergamon-people-169632

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu