kps

kps

CenyRolnicze
23 kwietnia 2024, Wtorek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0610 EUR EUR - 4.3335 GBP GBP - 5.0238 DKK DKK - 0.5808
Archiwum


23.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 209,50 (-2,78%), kukurydza CZE24: 204,25 (-1,09%), rzepak MAJ24: 450,75 (-1,26%)

Sprzedam Warchlaka krajowego 1000szt, waga 30kg, zaszczepione,Transport+kredytownie. Tel 500 072 455, 504 177 184

22.04.2024 13:57 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,00-7,80 zł/kg, średnia: 7,32 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, gołdapski, 19-520, tel.: 692 978 880

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, opolskie, oleski, 46-325, tel.: 660 470 946

21.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 500 kg, małopolskie, nowotarski, 34-745, tel.: 600 856 595

21.04.2024 SPRZEDAM 7 BYKÓW, mieszaniec, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

19.04.2024 SPRZEDAM 15 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, podkarpackie, dębicki, 39-205, tel.: 888 282 198

18.04.2024 SPRZEDAM 250 TUCZNIKÓW, 126 kg, 57%, łódzkie, piotrkowski, 97-318, tel.: 571 458 107

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

Czy polscy rolnicy powinni obawiać się sztucznego mięsa? W państwowym instytucie pod Krakowem trwają przygotowania do masowej produkcji

Redakcja
sztuczne mięso, mięso z laboratorium, mięso z próbówki

W Państwowym Instytucie Badawczym w podkrakowskich Balicach powstaje sztuczne mięso. - Wiemy, że nadchodzi rewolucja. Chcemy być jej częścią - mówi pracująca tam biotechnolog, prof. Katarzyna Ropka-Molik. Jak czytamy w Gazecie Krakowskiej, korzyści z produkcji sztucznego mięsa są różne: etyczne (nie zabijamy zwierząt), ekologiczne (tradycyjna produkcja mięsa dewastuje środowisko), kulturowe i - w perspektywie - ekonomiczne.

 

W wywiadzie dla Gazety Krakowskie, profesor Ropka-Molik podkreśla, że istnieje możliwość takiej modyfikacji sztucznego mięsa, żeby na przykład zawierało ono mniej niezdrowych nasyconych kwasów tłuszczowych, a więcej - tych potrzebnych, nienasyconych. - Można też dodać do takiego mięsa potrzebne witaminy, mikroelementy i tak dalej. Do listy korzyści, jakie potencjalnie da nam laboratoryjna produkcja mięsa na masową skalę, można dopisać też te ekonomiczne. Produkcja sztucznego mięsa może w przyszłości konkurować ze standardową hodowlą. Na pewno w przypadku mięsa krów czy świń, co do drobiu można mieć wątpliwości – stwierdziła. Dodała, iż tam, gdzie już wprowadzono produkcję wielkoskalową sztucznego mięsa - na przykład w Australii czy Izraelu - koszty produkcji są nieporównanie niższe od tych, o których mówiono tuż po odkryciu tej technologii. - Oczywiście, dalej będą to koszty wyższe niż mięsa pozyskiwanego tradycyjnie. Wiele prognoz wskazuje jednak, że w ciągu kilku najbliższych lat to się zmieni – dodała pracownica instytutu badawczego w Balicach.

 

Polscy rolnicy, utrzymujący się z hodowli zwierząt, mają się czego obawiać? - Na razie na pewno nie. Minie jeszcze sporo czasu, zanim sztuczne mięso trafi w Polsce do masowej produkcji. A i wtedy to pozyskiwane tradycyjnie wciąż będzie miało swoich zwolenników – twierdzi Ropka-Molik, która przyznaje, że jeszcze nie miała okazji spróbować tego rodzaju „mięsa”. - Póki co na małą łyżeczkę by nie starczyło. To na razie mikroilości. Docelowo chcemy iść w kierunku szerokiej produkcji. Wierzymy, że nadchodzi rewolucja w żywieniu. Chcemy być jej częścią – przyznaje profesor.

 

 

Pełna treść wywiadu dostępna jest tutaj – kliknij.

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu