Eksport wieprzowiny z USA do Chin wzrósł o 55%

Redakcja

Pomimo pandemii i sporów handlowych z Chinami, amerykańscy eksporterzy wieprzowiny osiągnęli w zeszłym roku rekordową sprzedaż. Według amerykańskiej organizacji eksportu mięsa (USMEF), wolumen eksportu obejmujący towary przetworzone wyniósł 2,98 mln ton; to o 11,4% więcej niż w 2019 r.

 

Przychody z eksportu wzrosły o podobną kwotę, tj. o 11,0% do nowego rekordu wynoszącego 6,35 mld euro. Po raz pierwszy przychody z międzynarodowej sprzedaży wieprzowiny przewyższyły wpływy z eksportu wołowiny.

 

Według USMEF dobre 29% produkcji wieprzowiny w USA zostało wyeksportowane w 2020 roku. Dostawy do Chin, w tym do Hongkongu, które wzrosły o 55,6% do 1,04 mln ton, miały istotny udział w ożywieniu eksportowym. Spowodowało to wzrost dochodów amerykańskich dostawców o 1,95 miliarda euro, prawie o dwie trzecie więcej niż w poprzednim roku. 

 

Oprócz dużych potrzeb importowych Chin w wyniku afrykańskiego pomoru świń (ASF), umowa fazy 1 z Waszyngtonem w celu rozstrzygnięcia sporu handlowego i obniżenia ceł karnych sprzyjała eksportowi do Państwa Środka. Niemniej, cła importowe dla wieprzowiny nadal będą wynosić od 33% do 45%. UMSEF zakłada, że w 2021 roku możliwości sprzedaży wieprzowiny do Chin będą mniejsze ze względu na rosnącą produkcje krajową w Państwie Środka.

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz