W tym roku produkcja unijnej wieprzowiny spadnie

Redakcja

Oczekuje się, że produkcja wieprzowiny w Unii Europejskiej spadnie w tym roku, ponieważ niektórzy z głównych producentów (Niemcy) mają zakaz eksportu tego mięsa na kilka dużych rynków azjatyckich z powodu wybuchu ASF. W średniookresowych prognozach dla rynków rolnych opublikowanych przez Komisję Europejską oczekuje się, że popyt na unijną wieprzowinę w krótkim okresie spadnie. 

 

Gorsze prognozy wynikają głównie z przewidywanego ożywienia produkcji w Chinach, co prawdopodobnie zmniejszy popyt importowy z Europy w ciągu kolejnych miesięcy. Oczekuje się, że unijna produkcja wieprzowiny spadnie z prognozowanych 22,9 mln ton w 2020 r. Do 22,7 mln ton w 2021 r. Oczekuje się, że eksport UE spadnie z 4,3 mln ton w 2020 r. Do 3,9 mln ton w 2021 r.

 

Niemniej jednak w roku 2020 (styczeń-listopad) produkcja w UE, z wyłączeniem Wielkiej Brytanii, wyniosła 21 mln ton, o 0,7% więcej niż w tym samym okresie 2019 r. Mimo to sytuacja w UE jest mocno zróżnicowana. Kontynuując długoterminowy trend, dominowała produkcja hiszpańska, której podstawą był silny eksport. Tylko w listopadzie ubój w Hiszpanii wzrósł o 15% rok do roku.

 

Jest to wyraźne przeciwieństwo Niemiec, gdzie zmagano sięz  problemami afrykańskiego pomoru świń (ASF) w stadzie dzików i ograniczeniami zdolności przerobowych w zakładach mięsnych co było związane z COVID-19. Za Odrą ubój spadł w listopadzie (r/r) o 6% (310 000 sztuk). Produkcja w Niemczech spadła do listopada ogółem o prawie 3% (128 000 ton). Włochy doświadczyły jeszcze poważniejszych spadków, a produkcja od roku do listopada spadła o prawie 14% (180 000 ton).

 

 

Źródło: eurmeatnews.com

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz