Niemcy, pomimo ASF-u, nadal eksportują wieprzowinę do Hongkongu

Redakcja

Pomimo wykrytych kilkuset przypadków ASF u dzików, Niemcy nadal mogą eksportować wieprzowinę do Hongkongu - chińskiego specjalnego obszaru administracyjnego. Wolumen niemieckiego eksportu mięsa wieprzowego wzrósł w tym kierunku ponad trzykrotnie.

 

W przypadku Niemiec chiński specjalny region administracyjny Hongkong jest jednym z niewielu pozostałych miejsc docelowych eksportu wieprzowiny do krajów trzecich, gdzie nadal mogą być dostarczane produkty wieprzowe. Według danych stowarzyszenia parasolowego duńskiego przemysłu rolno-spożywczego (L&F) w zeszłym roku przewieziono tam niemałe ilości wieprzowiny. Miało to wpływ głównie na kategorię ubocznych produktów ubojowych, dla których odnotowano wzrost niemieckiego eksportu o 24 340 t, czyli 53,6 proc. do 69 720 t w porównaniu z rokiem 2019. To uczyniło Niemcy najważniejszym dostawcą wieprzowiny do Hongkongu.

 

W sektorze świeżej i mrożonej wieprzowiny, Republika Federalna Niemiec ponad trzykrotnie zwiększyła sprzedaż do Hongkongu. Jednak poziom z poprzedniego roku był niski, a wolumen eksportu wzrósł z 4 000 ton do 13 160 ton. To plasowało Republikę Federalną na piątym miejscu wśród najważniejszych dostawców zagranicznych. Według L&F, Hongkong importował w zeszłym roku łącznie 230 000 ton świeżej wieprzowiny. To o 14,3 procent więcej niż w 2019 roku. Największym dostawcą była Brazylia, której sprzedaż wzrosła o 13,4 procent w stosunku do 2019 roku do 113 570 ton. Warto zauważyć, że Hongkong staje się coraz bardziej znaczącym odbiorcą rosyjskiej wieprzowiny, a wzrost eksportu był w ostatnim roku wyraźny: z 300 do 4520 ton.

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz