Hiszpania jest mięsną potęgą. W ciągu roku eksport poza UE wzrósł o ponad połowę

Redakcja

W ubiegłym roku eksport mięsa z Hiszpanii poza granice Unii Europejskiej wzrósł o 53% do 2 011 355 ton. Wiodącym towarem eksportowym była wieprzowina. Do krajów trzecich wysłano 1 826 106 ton wieprzowiny, co stanowi wzrost o 61% w porównaniu z rokiem poprzednim. 

 

Kolejne miejsce zajmują:

- przetwory mięsne i drobiowe, których wyeksportowano 82 588 ton (+ 0,2%),

- inne mięso i przetwory 50 460 ton (+ 10%),

- wołowina,  której wyeksportowano 31 718 ton - o 20% mniej niż w 2019 r .

- oraz mięso baranie i kozie 15 540 ton (+ 40%). 

 

Jeśli chodzi o główne kierunki sprzedaży, to na czele rankingu znajdują się Chiny z 1 439 418 tonami; następnie Japonia - 114 464 ton; Filipiny - 77 782 ton; Korea Południowa - 59 274 ton; Hongkong, z 49 193 tonami; Republika Południowej Afryki - 32 806 ton; Wietnam - 18 505 ton; Tajwan, z 14 174 tonami; Benin - 13 316 ton; i Serbii - 13 165 ton.

 

Co więcej Hiszpania zdobywa nowe rynki zbytu, takie jak Nowa Zelandia (mięso kozie) czy Argentyna (produkty pochodzenia zwierzęcego). Jednocześnie rozszerzyła się liczba zakładów, które mogą eksportować wieprzowinę do Korei Południowej i USA.

 

 

Źródło: eurometnews.com

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz