Japonia przy współpracy z Izraelem wprowadza na swój rynek mięso z laboratorium

Redakcja

Japońska korporacja podpisała protokół ustaleń z izraelską firmą w celu produkcji i dystrybucji laboratoryjnych steków wołowych.



Partnerstwo między izraelskim startupem zajmującym się rolnictwem komórkowym, Aleph Farms, a grupą przemysłu spożywczego Mitsubishi Corporation, umożliwia japońskiej firmie dostęp do technologii umożliwiającej wytwarzanie mięsa hodowanego w laboratoriach i dystrybucji na rynku japońskim. Zgodnie z podpisanym w tym miesiącu protokołem ustaleń (MoU), strona izraelska zapewni swoją platformę produkcyjną BioFarm do uprawy steków na dużą skalę, podczas gdy Mitsubishi Corporation zapewni swoją wiedzę fachową w zakresie procesów biotechnologicznych, produkcji żywności oraz lokalne kanały dystrybucji w Japonii.

 

Izraelska firma wyprodukowała swój pierwszy stek na bazie komórek w 2018 roku i od tego czasu startup zwiększył porcję mięsa produkowanego w laboratorium, dzięki czemu nadaje się do produkcji i komercjalizacji na dużą skalę. Uważa się, że partnerstwo pomoże Japonii osiągnąć cele klimatyczne w ciągu najbliższych 10 lat i pomóc krajowi w uzyskaniu większej niezależności od białka.

 

Obecnie Aleph Farms i Mitsubishi Corporation są częścią „Cellular Agriculture Study Group”, konsorcjum wdrażającego propozycje polityki w ramach Japońskiego Centrum Strategii Tworzenia Przepisów, starając się pomóc zdefiniować standardy dla powstającego przemysłu.

 

 

Źródło: euromeatnews.com