Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
26 lutego 2021, Piątek.
Kursy walut: USD USD - 3.7247 EUR EUR - 4.5175 GBP GBP - 5.1946 DKK DKK - 0.6075
Archiwum
26.02.2021 MATIF: pszenica MAR21 - 245,00 (- 0,31%), kukurydza MAR21 - 226,25 (- 1,31%), rzepak MAJ21 - 491,50 (+ 0,67%) [euro/tona] +++ +++ +++ 26.02.2021 14:09 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,60 - 6,40 zł/kg, średnia: 5,95 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni) +++ +++ +++ +++ +++ +++

Rosja nie jest gotowa na mięso z próbówki. Nie ma dowodów na to, że sztuczna żywność jest bezpieczna

Redakcja

Jeden z dyrektorów Cherkizovo Group, Sergey Shapovalov, doktor biologii i dyrektor Laboratorium Badawczo-Rozwojowego w Czerkizowie, uważa, że ​​jest za wcześnie, aby mówić o perspektywie produkcji mięsa laboratoryjnego w Rosji. Dotyczy to szczególnie „mięsa” roślinnego, ponieważ jego bezpieczeństwo i wartość odżywcza pozostają pod znakiem zapytania. 

 

Shapovalov podzielił się swoją opinią podczas konferencji internetowej „Zdrowe odżywianie i inżynieria genetyczna (GMO) - mity i realia” organizowanej przez radiostację Komsomolskaja Prawda. Jeden z tematów poruszonych na konferencji dotyczył porównania żywności naturalnej i sztucznej. Według Shapovalova naukowcy nie mają wystarczających informacji na temat bezpieczeństwa sztucznej żywności, która nadal kosztuje dużo więcej niż ich naturalne odpowiedniki. - Instytut Żywienia jeszcze nas nie zapewnił, że sztuczna żywność jest bezpieczna, a nasz układ pokarmowy jest w stanie ją rozłożyć. Dlatego jest zbyt wcześnie, aby mówić o perspektywie sztucznego żywienia. Chcę zobaczyć dowód na to, że sztuczny burger pozostaje nieszkodliwy przez trzy pokolenia - powiedział Siergiej Shapovalov.

 

Według Nadieżdy Rayevej, szefowej Departamentu Higieny Żywności w Federalnej Służbie Nadzoru Ochrony i Dobrobytu Konsumentów (Rospotrebnadzor) w obwodzie moskiewskim, jej wydział prowadzi testy sztucznej żywności, w której białko zwierzęce jest zastępowane białkami pochodzenia roślinnego. - Patrzymy na skład gatunkowy i obecność substancji sojowych, które nie są deklarowane na produktach. 3-5% próbek nie spełnia wymaganych parametrów fizykochemicznych. Te parametry różnią się w zależności od grupy żywności - powiedziała.

 

Osobno Nadieżda Rayeva mówiła o pracy Rospotrebnadzor w zakresie sprawdzania i identyfikowania produktów o wysokim stężeniu GMO. W ciągu roku liczba ta zmniejszyła się. Podczas gdy 0,05% próbek wykazywało oznaki składników GMO w 2019 r., w 2020 r. odnotowano spadek do 0,02%. Zauważyła, że ​​jeśli stężenie GMO przekroczy 0,9%, producent jest zobowiązany do umieszczenia tego na opakowaniu. - Każdy konsument ma prawo wiedzieć, co kupuje i co wchodzi w skład produktu, co pozwala mu świadomie wybierać dokładnie to, czego chce - podsumowała Nadieżda Rayeva.

 

Podczas wydarzenia pojawiły się inne tematy, w tym jak powinna wyglądać zdrowa dieta człowieka. Jak zauważył Sergey Shapovalov, korzyści płynące z białego mięsa (indyka i kurczaka) bez wątpienia budzą wątpliwości. Jednak wszechstronna dieta powinna zawierać także czerwone mięso, w tym wieprzowinę. Ekspert podkreślił, że nie powinniśmy odrzucać chrząstki. - Młode mięso zawiera wiele substancji, które są używane do powstrzymywania procesów starzenia. To tkanka łączna zawierająca kolagen i elastynę - wskazał dyrektor Cherkizovo Lab.

 

 

Źródło: euromeatnews.com

Może zainteresuje Cię również:

Mięso ze zwierząt będzie w przyszłości drogim luks

Popyt na burgery roślinne rośnie tak szybko, że JBS SA,

Mięso in vitro zastąpi ubój rytualny halal?

Omawiamy poglądy muzułmanów dotyczące mięsa in vitro. Czy mi

Szykuje się światowa walka z produkcją wołowiny. B

Bill Gates wezwał najzamożniejsze państwa do przejścia na pr